Extra ondersteuning voor jongeren met een chronische ziekte
We willen u en uw kind graag ondersteunen bij de voorbereiding op meer zelfstandigheid. Door de jaarlijkse vragenlijst kunnen we samen met u en uw kind een plan maken dat past bij jullie wensen en behoeften.
lees meerExtra ondersteuning voor jongeren met een chronische ziekte
Met de hulp van ouders en vrienden slagen de meeste jongeren erin om uiteindelijk zelfstandig en onafhankelijk te worden. Jongeren met een chronische ziekte en/of aandoening hebben hier vaak wat meer hulp bij nodig. Zij lopen soms wat achter in ontwikkeling ten opzicht van leeftijdsgenoten. Ook hebben zij naast ‘de normale strubbelingen’ in de adolescentiefase vaak ook te maken met andere beperkingen die hun ziekte met zich meebrengt. Daardoor verloopt het zelfstandig worden over het algemeen wat moeizamer en kan het maken van eigen keuzes lastiger zijn.
De meeste jongeren vinden het leuk om nieuwe dingen te leren en hebben minder moeite met de veranderingen waarmee ze te maken krijgen dan we denken. Voor ouders kan het moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid steeds meer over te dragen aan hun kind. Dit is voor ouders ook een groeiproces.
We willen u en uw kind graag ondersteunen bij het uitbreiden van zelfstandigheid die uw kind in het volwassen leven nodig heeft. De voorbereiding op een zo zelfstandig mogelijk volwassen leven wordt transitie genoemd. Met behulp van de 'Ready Steady Go transitievragenlijsten' krijgen we inzicht in wat uw kind weet over zijn/haar/hen ziekte en hoe zelfstandig uw kind is. Door de jaarlijkse vragenlijst in te vullen kan het behandelteam samen met u en uw kind een plan maken waarmee de kennis en zelfstandigheid van uw kind gaandeweg zal toenemen. Bij het opstellen van dit plan houden we rekening met jullie wensen en behoeften.
Volwassen worden
Volwassen worden gaat samen met experimenteren, risico’s nemen, het avontuur opzoeken, fouten maken en vallen en opstaan. lees meerVolwassen worden
Tussen de 12 en 25 jaar doorlopen jongeren de adolescentiefase. Ze ontwikkelen zich van een kind/jongere tot een volwassene. In deze levensfase verwachten we steeds meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid van jongeren. Ook leren ze steeds meer zelf beslissingen te nemen over bijvoorbeeld school, geld en hun woonsituatie.
Tijdens de adolescentiefase zijn het lichaam en de hersenen nog volop in ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel van de hersenen; de prefrontale cortex, ontwikkelt zich pas in de laatste fase van de adolescentieperiode. Dit onderdeel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor het begrijpen van jezelf en anderen en het maken van een inschatting van de emoties van anderen. Bij de meeste mensen blijft dit deel van de hersenen zich tot ver in de volwassenheid ontwikkelen en zo leer je steeds beter om te gaan met vragen en emoties.
Volwassen worden gaat samen met experimenteren, risico’s nemen, het avontuur opzoeken, fouten maken en vallen en opstaan. Vaak kiezen jongeren voor de voordelen op de korte termijn en houden ze geen rekening met de gevolgen op de langere termijn. Hierdoor maken ze niet altijd de meest verstandige keuzes.
Toegang tot het digitale dossier
Tot de leeftijd van 12 jaar kunnen ouders via mijnRadboud toegang krijgen tot het digitale dossier van hun kind. Als uw kind 12 jaar wordt, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven. Is uw kind niet in staat om zelfstandig keuzes te maken, dan maakt de dokter een verklaring.
lees meerToegang tot het digitale dossier
Tot de leeftijd van 12 jaar kunnen ouders via mijnRadboud toegang krijgen tot het digitale dossier van hun kind. Als uw kind 12 jaar wordt, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven. Vanaf deze leeftijd heeft uw kind namelijk het recht heeft om mee te beslissen.
Voor jongeren vanaf 12 jaar die niet in staat zijn om zelfstandig deze keuzes te maken en dus zelf geen toestemming kunnen geven, moet de dokter van uw kind een verklaring maken. Met deze verklaring en een aantal andere gegevens kunt toegang aanvragen tot het digitale dossier. Als uw kind 18 jaar wordt moet u een verklaring van de rechtbank hebben die aangeeft dat u de mentor of curator bent van een jongere die niet in staat is om zelfstandig keuzes te maken.
Meer informatie
Mentorschap, bewind of curatele aanvragen?
Niet iedere jongere kan vanaf 18 jaar zelfstandig keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met een verstandelijke beperking. Het is dan belangrijk om voor hun 18e mentorschap, bewind of curatele aan te vragen.
lees meerMentorschap, bewind of curatele aanvragen?
Vanaf de leeftijd van 18 jaar mag een jongere zelf beslissingen maken. Hij of zij heeft geen toestemming meer nodig van ouders en/of verzorgers. Niet iedere jongere kan vanaf 18 jaar zelfstandig keuzes maken over zijn behandeling of financiën. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met een verstandelijke beperking. Geldt dit voor uw kind? Dan is het belangrijk dat u voordat uw kind 18 jaar wordt, curatele, bewind of mentorschap aanvraagt. Dit doet u via de kantonrechter.
Wat zijn de verschillen tussen mentorschap, bewind en curatele?
Mentorschap
Door ouders wordt mentorschap aangevraagd als hun kind onvoldoende in staat is om alles rondom een ziekte zelf te regelen door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of beperkte lichamelijke toestand. Een mentor, in dit geval de ouder, beslist niet over financiële belangen. De jongere is alleen handelingsonbevoegd voor het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld verzorging, begeleiding en behandeling. Ouders hebben als mentor wel de plicht om hun kind zoveel mogelijk te betrekken mij het maken van beslissingen en de zelfstandigheid zoveel mogelijk te bevorderen.
Bewind
Door ouders wordt bewind aangevraagd als hun kind niet in staat is om financiële zaken zelf te regelen. Bewind kan worden aangevraagd als de lichamelijke of geestelijke toestand daar aanleiding toe geeft. Bewind kan ook worden aangevraagd bij overmatig geld uitgave of bij problematische schulden.
Curatele
Door ouders wordt curatele aangevraagd als hun kind die 18 jaar wordt niet in staat is om financiële en persoonlijke zaken zelf te regelen. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. De curatoren, in dit geval de ouders, zijn dan de wettelijk vertegenwoordigers voor hun kind. De curatoren hebben de taak om over alle financiële zaken en verzorging/ begeleiding en behandeling beslissingen te nemen/ toestemming te geven.
Aanvragen voordat uw kind 18 jaar wordt
De twee meest voorkomende vormen van vertegenwoordiging zijn bewindvoerder en mentorschap. Curatorschap is de zwaarste maatregel, kan moeilijk worden teruggedraaid en wordt niet zo vaak opgelegd. Meestal wordt voor een combinatie van bewindvoerder en mentorschap gekozen. Vanaf 3 maanden voordat uw kind 18 jaar wordt, kunt u mentorschap en eventueel ook bewind aanvragen.
Vragen?
Vragen? Bespreek dit met de dokter of verpleegkundig specialist van uw kind. Zij kunnen u verwijzen naar maatschappelijk werk om u te helpen met deze procedure.
Meer informatie
Voor meer informatie curatele, bewind en mentorschap en het aanvragen hiervan zie: