Heeft u een vraag?
Hier vindt u de veelgestelde vragen over onze onderzoeken en behandelingen van de afdeling Voortplanting. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.U bent een nieuwe patiënt
-
Het maken van een afspraak op onze polikliniek verloopt niet telefonisch. Voor het maken van een afspraak hebben wij altijd een verwijsbrief nodig. Dit kan van uw huisarts zijn of van uw verwijzend specialist.
Wanneer wij deze verwijzing hebben ontvangen, beoordelen wij deze binnen 7 werkdagen.
Hierna ontvangt u per post een brief met daarin het verzoek een digitale registratie te doen.Hierin vragen wij van u allebei de contact- en adresgegevens.
Wanneer deze registratie is gedaan, verwerken wij dit handmatig binnen 5 werkdagen.
Daarna ontvangt u allebei een mail met medisch inhoudelijke vragenlijsten.
Uw afspraak zal worden gepland zodra u allebei deze vragenlijst heeft ingevuld. Ook dit gebeurt binnen 5 werkdagen.
Deze afspraken ontvangt u per post. Mocht u eerder patiënt zijn geweest kunt u deze afspraken tevens terugvinden in MijnRadboud.
Heeft u nog geen mijnRadboud, dan verzoeken wij u om dit aan te maken. DIt kunt u heel eenvoudig via de website van het Radboudumc.
-
U kunt heel eenvoudig via de website van het Radboudumc een mijnRadboud account aanmaken.
Lukt dit niet, dan kunnen wij u helpen via een eenmalige code, verkrijgbaar bij de balie Voortplantingsgeneeskunde.
Mocht u eerder patiënt zijn geweest kunt u veel gegevens weer terugvinden in uw MijnRadboud account.
-
Het werkt vaak beter om de registratie op een computer te doen dan op uw telefoon. Ook kan het helpen om verschillende browsers te proberen.
-
Dit klopt. Wij verwerken de registratie binnen 5-7 werkdagen handmatig. Hierna krijg u een medisch inhoudelijke vragenlijst opgestuurd dus houd u e-mail in de gaten en check uw spambox. Deze vragenlijst verwerken wij ook handmatig en hierna plannen wij uw afspraken in.
-
Dit is afhankelijk van uw zorgvraag en soort afspraak. Ook is het afhankelijk van hoe snel u de registratie doet en de vragenlijsten invult.Wij hebben momenteel geen wachtlijsten. Verder kunnen wij geen uitspraken doen over hoelang het duurt tot u een afspraak krijgt.
Voor de behandeling
-
Veel vrouwen houden na het starten van de pil last van spotting of bruine afscheiding. Dit is niet erg. Ons advies is dan gewoon doorgaan met de pil en het behandelschema aanhouden. Na overgaan op de Decapeptyl komt er nog een bloeding of menstruatie. Deze kan anders zijn dan de normale menstruatie, vaak minder heftig..
-
In de regel zal opnieuw met IVF worden begonnen als uw kind de leeftijd van één jaar heeft bereikt. Maar in overleg met uw arts kan er ook andere afspraken gemaakt worden. Bent u langer dan een jaar niet in behandeling geweest, dan heeft u weer een nieuwe verwijzing nodig via uw huisarts of behandelend arts.
-
Dit is mogelijk voor patiënten voor patienten die eerder drie behandelingen hadden in ons ziekenhuis of elders. Meestal is hier geen vergoeding vanuit de zorgverzekering meer voor tenzij u hiervoor aanvullend verzekerd bent.
Hierover kunnen speciale afspraken met u zijn gemaakt ( deze staan dan vermeld in uw dossier).
-
Voor en tijdens de behandeling kan het nodig zijn om bloed te prikken voor serologie (infectieziekten), hormonen en/of genetisch onderzoek. Uw behandelaar zal uitleggen waarvoor op dat moment bloed afgenomen wordt.
-
Ons laboratorium heeft veel expertise op het gebied van mannelijke onvruchtbaarheid en verminderde zaadkwaliteit. Dit zaadonderzoek (semenanalyse) in ons lab kan extra informatie opleveren voor de diagnose of voor beslissingen rondom de behandeling. Vandaar dat er soms nog een afspraak voor een semenanalyse gemaakt wordt, terwijl dit elders ook al is gebeurd.
-
In het Radboudumc worden alle types ICSI’s gedaan, ook de behandelingen waarbij zeer weinig zaad beschikbaar is. TESE en Pesa behandelingen bij de man worden al geruime tijd in het Radboudumc gedaan, hierin zijn wij een expertise centrum. Ook kan er op de dag van de eicelpunctie bij de vrouw op indicatie een acute TESE of Pesa verricht worden. Het liefst op werkdagen, niet altijd mogelijk in het weekend. (Pesa- TESE behandeling linken)
-
Onze kliniek heeft geen zaadbank met donorzaad. Op indicatie kan wel semen van mannen voor eigen gebruik opgeslagen worden.
-
Op de website van het RIVM vindt u alle actuele informatie over Covid19, ZIKA, verschillende infectieziekten en kinderziekten. Hier is na te lezen wat de mogelijke invloeden zijn van deze ziekten tijdens de behandeling en tijdens de zwangerschap. In bepaalde gevallen komt voor dat de behandeling uitgesteld moet worden. Op de home pagina gaat u via het tabblad naar de verschillende onderwerpen.
-
Ja, dat mag. Voor zover we weten is de griepprik niet schadelijk voor zwangeren of het ongeboren kind. Al tientallen jaren krijgen zwangere vrouwen uit de doelgroep de griepprik. Bij de griepprik samenstelling wordt gebruik gemaakt van een niet levend vaccin.
Kijk voor actueel advies op de site van het RIVM bij griepprik. -
In het Radboudumc volgen wij het landelijk beleid. Voor een vruchtbaarheidsonderzoek en behandeling kunt u tot 43 jaar terecht. Er kunnen op iedere leeftijd medische redenen zijn om geen behandeling op te starten.
Embryo's die voor uw 43ste verjaardag zijn ingevroren kunnen worden gebruikt tot 50 jaar.Let op: als u zwanger bent geweest van uw laatste IVF/ICSI behandeling voor uw 43e verjaardag, worden cryo-ET’s na uw 43e vaak niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.”
Voor vragen en meer informatie over een eventuele vergoeding verwijzen wij u naar uw zorgverzekeraar. -
Een gezond gewicht is belangrijk voor uw zwangerschapskansen, een ongecompliceerde zwangerschap en gezondheid van het kind. Door overgewicht is vruchtbaarheidsonderzoek of behandeling technisch soms ook niet mogelijk of gaat met te grote risico's of complicaties gepaard. Om deze reden kan het zo zijn dat uw behandelend arts met uw afspreekt om af te vallen of juist aan te komen. Afhankelijk van uw gewicht en situatie zal hier uw persoonlijk behandelplan op afgestemd worden. Bij een BMI boven de 40 starten wij geen behandelingen.
-
Het medisch personeel kan u geen informatie geven over deze kosten. Bij uw zorgverzekering kunt u opvragen wat de vergoedingen voor uw behandeling zijn. Informatie over de kosten die het Radboudumc in rekening brengt vind u bij Kosten van Zorg. Een samenvatting van de meest voorkomende kosten is hier te vinden.
-
De eerste drie IVF/ICSI-behandelingen, inclusief alle bijbehorende cryobehandelingen, worden door de verzekering betaald. Informeer bij uw zorgverzekeraar of er nog meer pogingen worden vergoed.
Let op: als u zwanger bent geweest van uw laatste IVF/ICSI behandeling voor uw 43e verjaardag, worden cryo-ET’s na uw 43e meestal niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.”
Kijk op onze website bij Kosten van Zorg.
-
Helaas is dit voor ons niet mogelijk, wel kunnen wij u aan de balie een uitdraai van de gemaakte afspraken overhandigen.
-
Voor uw behandeling kan het nodig zijn om genetisch onderzoek te doen. Dit genetisch onderzoek is gericht op oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen. Er wordt niet gekeken naar andere erfelijke aandoeningen.
Erfelijke ziektes kunnen van belang zijn voor een arbeidsongeschikheids- of levensverzekering. Dit geldt alleen voor aandoeningen met een hoge kans op jong arbeidsongeschiktheid of overlijden. De kans is zeer klein dat zo'n ernstige aandoening gevonden wordt bij onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen.
Meer informatie kunt u hier vinden.
-
De afdeling Voortplantingsgeneeskunde mag niet meewerken aan behandelingen die in het buitenland plaatsvinden.. Dit betekent voor u dat aan het maken van een echo waarbij de endometriumdikte wordt gemeten niet meegewerkt wordt. Het is in Nederland verboden om - in het kader van een eiceldonatie behandeling - gebruik te maken van anonieme donoren. In het buitenland bestaat deze mogelijkelijkheid echter wel.
Wij behandelen alleen patienten van andere centra indien hiermee een samenwerkingsovereenkomst met het Radboud ziekenhuis bestaat.
Tijdens de behandeling
-
Bent u patiënt bij ons op de poli Voortplantingsgeneeskunde, dan verzoeken wij u om een mijnRadboud account aan te maken. Dit kunt u regelen aan onze ballie indien u als patiënt bij ons ingeschreven bent.
Veel contacten met onze patiënten verlopen via mijnRadboud. Wij geven via mijnRadboud veranderingen door bijvoorbeeld over de medicatie of het beleid. Ook vernemen wij graag via mijnRadboud de uitslag van uw behandeling. Via mijnRadboud kunt u ook vragen stellen aan ons team. Meestal worden de vragen beantwoord door de verpleegkundige of doktersassistente, soms na overleg met de arts.
Voor meerdere / uitgebreide vragen of consulten aan uw hoofdbehandelaar, vragen wij u een afspraak te maken met uw arts of uw verpleegkundig specialist. Deze bepaalt dan of de afspraak op de poli plaats zal vinden of telefonisch kan.
-
Ook in het Radboudumc krijgen we te maken met leveringsproblemen van medicatie. In dat geval krijgt u een goed alternatief van de apotheek mee. De afdeling Voortplantingsgeneeskunde heeft hierover met de apotheker van de Radboudumc afspraken gemaakt.
Het vervangende medicijn zal dezelfde kwaliteit hebben en geschikt zijn voor uw behandeling.
-
U kunt deze stellen tijdens het verpleegkundig spreekuur op werkdagen tussen 8.00 en 9.00 via telefoonnummer (024) 361 6644 keuze 1, daarna keuze 3. Als het nodig is, kan de verpleegkundige dezelfde dag nog met de arts overleggen.
Voor spoed zijn wij bereikbaar op werkdagen en weekenden op de spoedtelefoon. Buiten kantoortijden wordt u via de spoedtelefoon doorverbonden naar de dienstdoende arts.
Heeft u een dringende vraag die niet kan wachten tot na het weekend, de verpleegkundige heeft in het weekend nog een telefonisch spreekuur van 8.00 - 8.30 uur.
-
Ook op de dag van de embryoterugplaatsing moet u ook 3 x 200 mg Utrogestan inbrengen.
-
Ja. De eierstokken worden groter tijdens de stimulatieperiode. Daardoor kunt u een dikkere onderbuik krijgen, vooral 's avonds. Sommige vrouwen spreken van een ‘voller gevoel’. Ook kunt u steekjes voelen in de onderbuik, vooral aan de zijkanten. Bent u misselijk? Dan kan het zijn dat u te weinig hebt gedronken. Wij raden aan om 2– 2,5 liter per dag te drinken tijdens de stimulatieperiode en na de punctie.
-
Heeft u plotselinge, soms zelfs scherpe buikpijn, die anders voelt dan tijdens de stimulatie? En vermindert deze pijn niet na Paracetamol-gebruik? Of heeft u last van misselijkheid/braken en pijn in de onderbuik? Meld dit dan direct via het spoednummer van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.
-
Wij adviseren om 1-4 dagen geen zaadlozing te hebben voor de meeste behandelingen. Echter kan de man een speciaal advies krijgen over de onthoudingsperiode.
-
Temperatuursverhoging kan negatieve invloed hebben op de zaadkwaliteit. Het kan om deze reden soms beter zijn om uw behandeling tot maximaal 3 maanden na de koorts uit te stellen. Heeft uw man een gemeten temperatuur van boven de 38,5°C? Probeer deze dan direct te onderdrukken met 4x per dag 2 Paracetamol à 500 mg. Blijf de temperatuur meten tot deze gezakt is. Bel altijd voor overleg naar ons verpleegkundig spreekuur.
-
Ja, dat mag met de volgende instructies. Tijdens de IVF/ ICSI-behandeling moet u wel beschermd vrijen. Vanaf de dag dat de punctie afgesproken wordt tot en met de terugplaatsing is het advies om geen gemeenschap te hebben.
Moet uw man sperma produceren op de dag van de IVF-ICSI-punctie of IUI? Let dan op de onthoudingsperiode voor deze behandelingen. Wij adviseren om 1-4 dagen voor een behandeling geen zaadlozing te hebben, zodat de spermakwaliteit op de dag van de punctie optimaal is. Is er sperma ingevroren dan hoeft u hier geen rekening mee te houden.
Tijdens andere vruchtbaarheidsbehandelingen of tijdens een Cryo cyclus, mag u gemeenschap hebben, tenzij u andere instructies van ons heeft gekregen. -
Niet alle embryo’s kunnen de invries- en ontdooiprocedure overleven. Invriezen en ontdooien is een zwaar proces waarbij alleen embryo's van goede kwaliteit dit goed doorstaan. In het fertiliteitslaboratorium wordt hier nauwkeurig naar gekeken.
Na de behandeling
-
Dat kan. Het komt voor dat het gewicht iets toeneemt tijdens de hormoonbehandeling. Een lichte gewichtstoename van ongeveer 2 kilo kan verklaard worden door het vocht vasthouden. Ook komt het voor dat het eetpatroon beïnvloed wordt. Wees daarom extra alert op uw voeding en beweeg voldoende.
-
Na een IVF/ICSI-punctie doet u een zwangerschapstest 15 dagen na de terugplaatsing. Deze test mag u altijd thuis doen. Bij een cryobehandeling hangt het precieze moment van de zwangerschapstest af van het behandelschema; de verpleegkundige geeft u instructies na de terugplaatsing. Te weten bij een dag 5 terug te plaatsen embryo mag u 2 dg eerder testen.
-
Ook als u bloedverlies of afscheiding heeft gehad moet u een zwangerschapstest doen op de afgesproken dag en de medicatie zoals afgesproken continueren. Weet u zeker dat de menstruatie goed heeft doorgezet vlak voor de testdatum, dan mag u de test overslaan.
Echter ons advies is om op de afgesproken datum te testen.
-
U heeft bloedverlies, maar twijfelt over het doorzetten van uw menstruatie, in dat geval blijft u altijd doorgaan met de Utrogestan. Wanneer de menstruatie goed doorzet, mag u echter de Utrogestan stoppen. Bij twijfel graag overleggen met ons team. De zwangerschapstest op de afgesproken datum geeft u duidelijkheid.
-
U kunt de uitslag van de zwangerschapstest doorgeven via mijnRadboud, pool VPG ZORG.
Aanmelden voor mijnRadboud is voor onze behandeling gewenst en kan bij de centrale balie bij de hoofdingang. U activeert het account vervolgens thuis. -
-Tijdens de stimulatie worden de eierstokken flink groter. Ook wordt er tijdens de punktie in geprikt. Daarom is het medisch gezien aan te raden een maand te wachten. Hierdoor worden de eierstokken weer kleiner en is de uitgangssituatie beter om een volgende behandeling op te starten.
-Bij een cryobehandeling is een rustmaand niet nodig, de eierstokken worden immers niet gestimuleerd.
-
De eerste echoafspraak is 3-4 weken na uw positieve zwangerschapstest, dus bij 7 tot 8 weken zwangerschapsduur. Deze echo doet meestal uw hoofdbehandelaar. Als de eerste echo goed is, gaat u voor uw zwangerschapscontrole naar een verloskundige of gynaecoloog.
-
Tijdens de zwangerschap is uw gezondheid nog belangrijker dan anders. Om te beginnen heeft uw gezondheid invloed op de gezondheid van het kind. Op de website Allesoverzwanger.nl vindt u veel nuttige informatie en gecontroleerde informatie over de zwangerschap.
-
Bij 12 weken zwangerschapsduur kunt u direct stoppen met allebei de medicatie. U hoeft niet af te bouwen, door de hormoonproduktie tijdens de zwangerschap is deze medicatie overbodig na 12 weken.
-
Ja dit kan in overleg met de gynaecoloog of verloskundige die uw zwangerschap gaat controleren.
-
Deze informatie vindt u op de website van het Radboudumc, op de website van het netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen
-
Na de zwangerschap neemt u, wanneer u er aan toe bent, weer contact met ons op. Het zou kunnen zijn dat dit korter dan een jaar geleden is, maar na een zwangerschap dient u altijd opnieuw verwezen te worden via uw huisarts.
Wij plannen dan voor u een intake gesprek met de arts op de poli alvorens u zich aan kunt melden voor de vervolgbehandeling.
-
U bepaalt zelf wat er gebeurt met de resterende embryo's. Deze kunnen we ontdooien en teloor laten gaan. Ook kunt u ze ter beschikking stellen voor wetenschappelijk onderzoek.
Embryo's afstaan voor adoptie is sinds 1 september 2002 wettelijk toegestaan (Embryowet). In het Radboudumc is geen traject voor adoptie. U mag de embryo’s wel meenemen naar een centrum dat een adoptieprocedure aanbiedt. Hiervoor kunt u terecht bij Viva Neo Leiderdorp: zie de informatie op hun website.Als u dit wilt, maakt u eerst een afspraak met uw behandelaar in het Radboudumc om deze procedure te bespreken.
-
- Bent u langer dan een jaar niet bij ons in behandeling geweest, dan is uw verwijzing verlopen en vraagt u via de huisarts een nieuwe verwijzing aan.
-De meeste verwijzingen gelden een jaar, hierop kunnen uitzonderingen van toepassing zijn. Vraagt u dit na bij uw behandelend arts.
-
In een gesprek met de hoofdbehandelaar kan er voor gekozen worden om niet verder te behandelen, ondanks het feit dat er nog geen 3 behandelingen gedaan zijn. Medisch gezien moet het verantwoord en zinvol zijn om te behandelen. Het is aan het paar om hier mee akkoord te gaan of elders voor behandeling te informeren.
-
Stuur een schriftelijk verzoek naar onze afdeling met daarin uw naam, geboortedatum en Radboudumc-nummer, ondertekend door uzelf en uw partner. Voeg ook een kopie toe van het legitimatiebewijs van u en uw partner. Het opvragen van uw medisch dossier kan 1-2 weken in beslag nemen.
Het verzoek stuurt u naar:
Radboudumc
Secretariaat Verloskunde en Gynaecologie
huispost 782
6500 HB Nijmegen
Termen en begrippen
-
Een gemeenschappelijke afspraak vind plaats met maximaal twee andere paren. Tijdens deze afspraak krijgen u en uw partner uitleg over de behandeling en de medicatie. We leren u hoe deze medicatie te gebruiken en bewaren. Het is aan te raden om tijdens deze bijeenkomst onder begeleiding van de verpleegkundige zelf te leren prikken.
Zonder deze instructie kan uw behandeling nog niet opgestart worden.
-
Bij een Pré IVF hebben u en uw partner een afspraak met de verpleegkundige of doktersassitstente.
Tijdens deze afspraak krijgt u extra informatie over de IVF / ICSI behandeling en de medicatie. We leren u ook hoe deze medicatie te gebruiken en te bewaren. Het is aan te raden om tijdens deze bijeenkomst onder begeleiding van de verpleegkundige zelf te leren prikken.
Zonder deze instructie kan uw behandeling nog niet opgestart worden.
-
Een uitgangsecho wordt niet bij iedereen gemaakt, soms wordt dit door uw arts geadviseerd. Een uitgangsecho is alleen nodig wanneer u bekend bent met eierstokcysten bijvoorbeeld in geval van endometriose. Ook na een cancel van de behandeling waarbij er teveel eiblaasjes waren gegroeid.
Daarnaast wordt een uitgangsecho gemaakt om het aantal eiblaasjes in de eierstok te tellen en op basis hiervan de startdosering vast te leggen. Deze telling gebeurt meestal bij de intake door uw behandelaar en hierop wordt dan uw behandelplan aangepast.
-
Cyclusdag 1 is de eerste dag waarop u helderrood bloedverlies hebt, dus de eerste dag van uw menstruatie. Per vrouw kan dit meer of minder bloedverlies zijn.
Zet de menstruatie door na 18.00 uur dan is dit voor ons dag 0.
-
Een cryocyclus is een behandeling met ingevroren embryo's. Er zijn twee soorten behandelschema’s voor een cryocyclus:
- Een medicatieschema (zonder spuiten) met echocontroles.
- Een schema in de natuurlijke cyclus met of zonder echocontroles.
Uw behandelschema stemt u samen met uw behandelend arts af.
Informatie spermadonoren en donorkinderen
Tot 2004 was anonieme spermadonatie wettelijk toegestaan. Heeft u als kind of ouder vragen hierover?
meer informatieInformatie spermadonoren en donorkinderen
Tot 2004 was anonieme spermadonatie wettelijk toegestaan. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft met ziekenhuizen afspraken gemaakt over het waar mogelijk beschikbaar stellen van informatie over (anonieme) spermadonatie.
Opvragen informatie spermadonoren en donorkinderen
Als u een kind van een (anonieme) donor bent of voor 2004 een kind hebt gekregen dat verwekt is met behulp van spermadonatie in het Radboudumc, heeft u hier mogelijk vragen over. Als u uw gegevens via dit formulier achterlaat, zoeken we uit welke informatie er beschikbaar is.
Vanwege de destijds geldende wetgeving kan het zijn dat we niet alle informatie hebben waarnaar u op zoek bent. We proberen binnen 2 weken contact met u op te nemen.
Achtergrondinformatie
Vanaf 1 juni 2004 is de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting ingegaan en daarmee is het anoniem doneren van sperma in Nederland niet meer mogelijk. Voor die tijd kregen wensouders vaak het (soms dringende) advies van hun behandelend arts om niet aan hun kinderen te vertellen dat ze verwekt waren met behulp van donorsperma.
Tegenwoordig adviseren we om dit juist te bespreken met uw kind. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen heel belangrijk is om te weten dat ze geboren zijn na donorinseminatie, zodat het geen ‘familiegeheim’ is waar het kind buiten wordt gehouden. Daarnaast kan het voor kinderen belangrijk zijn om te weten wie hun biologische ouders zijn.
Ouders - die nog niet met hun kinderen hebben besproken dat zij met behulp van spermadonatie zijn verwekt kunnen overwegen om dit alsnog te doen. Ook als hun kinderen ondertussen volwassen zijn.
Voor ouders
We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om met uw kind(eren) te bespreken dat u in het verleden een behandeling heeft ondergaan met (donor)inseminatie. Wilt u hulp bij het informeren van uw kind(eren) of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met:
- Stichting Donorkind: zij bieden informatie en lotgenotencontact aan donorkinderen en (wens)ouders.
- Fiom: specialist en expertisecentrum op het gebied van afstammingsvragen.
- Fiom KID-DNA Databank waar donorkind en spermadonor via DNA gematcht kunnen worden.
Of bezoek het online informatiepunt www.donorconceptie.nl waar u betrouwbare informatie over donorconceptie vindt.
Informatie voor spermadonoren
Bent u voor 2004 anoniem spermadonor geweest? Dan roepen wij u op om u bekend te maken, zodat de kinderen die met uw sperma verwekt zijn informatie over hun biologische afkomst kunnen vinden. Meer informatie over waarom én hoe u zich bekend kunt maken, is te vinden op Fiom. Ook als u nog twijfelt en eens wilt praten met een onafhankelijke vertrouwenspersoon.