Begeleiding

Tijdens je verblijf op de verloskamers kun je verschillende zorgverleners tegenkomen. Het team wisselt meestal iedere 8 uur. Wij streven er naar om per dienst een vast team van zorgverleners voor je beschikbaar te stellen.

Het team bestaat uit een:

  1. Verpleegkundige (is eerste aanspreekpunt en geeft de directe zorg aan bed)
  2. Klinisch verloskundige (begeleidt ongecompliceerde bevallingen)
  3. Arts in opleiding tot medisch specialist (begeleidt gecompliceerde bevallingen)
  4. Gynaecoloog (heeft de eindverantwoordelijkheid op de verloskamers)

Het gehele team (inclusief de gynaecoloog) is 24 uur per dag aanwezig in het ziekenhuis. Gezamenlijk proberen we je precies die zorg te geven die jij en je partner nodig hebben.

Er zijn verschillende zorgverleners werkzaam op de verloskamers. Wij spreken bij iedere dienst onderling af wie verantwoordelijk is voor welke patiënt. De taakverdeling is onder andere gebaseerd op de bevoegdheid. Zo is een verloskundige bevoegd tot het doen van normale bevallingen maar niet voor het doen van kunstverlossingen. Dit is altijd een arts. De dienstdoende gynaecoloog heeft de eindverantwoordelijkheid. Deze is vierentwintig uur per dag in het ziekenhuis.

Zorgverleners in opleiding

Wij zijn een opleidingsziekenhuis. Studenten verloskundigen, co-assistenten, verpleegkundige stagiaires Obstetrie en leerling verpleegkundigen doen bij ons hun praktische opleiding. Indien je bezwaar hebt tegen de aanwezigheid van een student, geef dat dan aan ons door. 


Over de bevalling

Een bevalling is een unieke gebeurtenis. Wij begeleiden jou en je partner graag op een veilige manier tijdens de bevalling. lees meer

Over de bevalling

Een bevalling is een unieke gebeurtenis. Wij begeleiden jou en je partner graag op een veilige manier tijdens de bevalling. Ons team staat dag en nacht voor je klaar. 

Wij willen graag zoveel mogelijk aan jouw persoonlijke wensen kunnen voldoen tijdens de bevalling. Hiervoor vragen wij je om samen met je partner thuis een geboorteplan in te vullen en dit te bespreken met je zorgverlener. Hierin laat je weten wat je belangrijk vindt tijdens en na de bevalling.


Verloskamers

Als je bij ons komt bevallen vindt dit plaats in één van onze 7 verloskamers. Wij zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk in ontspannen sfeer kan bevallen met deskundige begeleiding en persoonlijke aandacht.

lees meer

Verloskamers

Als je bij ons komt bevallen vindt dit plaats in één van onze zeven verloskamers. Wij zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk in ontspannen sfeer kan bevallen met deskundige begeleiding en persoonlijke aandacht.

De verloskamers zijn van alle benodigdheden voorzien en bieden privacy voor jou en je partner. Naast het verlosbed heeft iedere verloskamer bewakingsapparatuur. De kamers hebben een douche/bad en toilet. Je partner mag uiteraard altijd bij je blijven. 

De verloskamer heeft een speciale opvangruimte waar de kinderarts de eerste opvang van jouw pasgeboren baby kan verzorgen als dat nodig is.

Poliklinisch bevallen

Op onze afdeling is het ook mogelijk om poliklinisch te bevallen. Je komt dan samen met jouw eigen verloskundige en kraamverzorgende hier naartoe om te bevallen. Mocht het nodig zijn, kunnen wij snel ondersteuning bieden bij de bevalling.

Rondleiding

Benieuwd waar je terechtkomt als je bij ons bevalt? Op ons Instagram-account staat een rondleiding van de afdeling en krijg je een inkijkje in één van de verloskamers.


Inleiden van de bevalling

Drukke periode in de geboortezorg

Onze zorg proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de wensen die je hebt voor jouw bevalling, maar door drukte in de geboortezorg is niet altijd alles mogelijk.

lees meer

Drukke periode in de geboortezorg

Onze zorg proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de wensen die je hebt voor jouw bevalling, maar door drukte in de geboortezorg is soms niet altijd alles mogelijk.

  • Door drukte kan het bijvoorbeeld zijn dat je wat langer moet wachten voordat je voor een afspraak terechtkunt bij de verloskundige of gynaecoloog.
  • Bevallen in bad: een badbevalling vraagt om speciale begeleiding. Bij grote drukte kan het zijn dat we badbevallingen niet meer aanbieden.  
  • Na een keizersnede wordt je kindje vaak direct onderzocht. Als het goed met jou gaat, word je naar de verkoeverkamer gebracht. Als het erg druk is kan niet bij iedere keizersnede een verloskundige mee naar de verkoeverkamer. De baby gaat dan alvast met jouw partner en de verloskundige mee naar de afdeling, terwijl jij op de verkoeverkamer ligt. Hierdoor kun je pas huid-op-huid contact met je kindje hebben als je terug bent op de afdeling.

Bespreek je wensen en verwachtingen met je gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je vertellen wat er wel en niet kan en of er andere mogelijkheden zijn.

Tijdens de bevalling


Begeleiding

Tijdens het verblijf op de verloskamers kan je verschillende zorgverleners tegenkomen. Het team wisselt meestal iedere 8 uur. lees meer

Behandeling Pijnbestrijding tijdens de bevalling

De geboorte van een kind is een heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Er zijn dingen die je zelf kunt doen tegen de pijn, maar je kunt ook kiezen voor medicijnen: een ruggenprik of een infuus met Remifentanil (pompje). lees meer

Bevallen in bad

In het Radboudumc is het mogelijk om in bad de weeën op te vangen en om te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan.

lees meer

Foto's tijdens de geboorte

Wil je de geboorte laten vastleggen door een professionele fotograaf? Laat dit dan aan ons weten. Jij en de fotograaf moeten vooraf een verklaring ondertekenen.

lees meer

Foto's tijdens de geboorte

Mocht je de wens hebben om foto’s van de geboorte van je kind te laten maken door een professionele fotograaf, dan kan dat op de verloskamers of de operatiekamer. Wij hebben zelf geen geboortefotografen in dienst, dus als je deze wens hebt, zul je zelf contact moeten opnemen met een ervaren geboortefotograaf. Geef het vooraf aan bij de behandelend arts als je dit wil. Jij en de fotograaf moeten vooraf een verklaring ondertekenen.

Het is belangrijk dat de fotograaf geen flits gebruikt tijdens de reportage en de aanwijzingen van onze medewerkers opvolgt. Ook moet de fotograaf rekening houden met de privacy van onze medewerkers en andere opgenomen patiënten.


Mogelijke complicaties

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan.

lees meer

Mogelijke complicaties

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.

Als de bevalling niet wil vlotten kan er afhankelijk van het probleem gekozen worden voor weeënstimulerende middelen, een kunstverlossing of keizersnede. 

Kunstverlossing

Wanneer de bevalling niet wil vlotten, bijvoorbeeld doordat de uitdrijving van de baby niet vordert, kan het noodzakelijk zijn dat de arts overgaat tot een kunstverlossing. Dit kan op 2 manieren:

  • met een vacuümpomp (met een cupje op het hoofdje van het kindje)
  • met een tang. 

Keizersnede

Om verschillende redenen kan een bevalling eindigen in een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via je buikwand wordt geboren. In geval van nood kan alles ineens heel erg snel gaan. Je moet dan voorbereid worden op de OK. Je krijgt een urinekatheter, een infuus en een OK-jasje aan. 


Tips voor de partner

Je partner gaat bevallen in het Radboudumc. Voor jou en je partner een spannende gebeurtenis. Lees deze tips om je voor te bereiden. lees meer

Na de bevalling

Na de bevalling is het van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt. lees meer

Na de bevalling

Huid op huid contact

Huid op huid contact en onafgebroken samenzijn spelen een belangrijke rol in de binding tussen moeder en kind. Veel voordelen hiervan zijn wetenschappelijk aangetoond. Wij streven er naar om jouw baby meteen na de geboorte dicht bij je te leggen. Deze eerste kennismaking is heel bijzonder en hier nemen wij dan ook de tijd voor. Mocht het huid op huid contact om medische redenen moeten worden onderbroken, dan proberen we dit zo snel mogelijk in te halen. In sommige situaties kan je partner het huid op huid contact tijdelijk overnemen.

Borstvoeding

Tijdens het eerste huidcontact met de moeder maken de meeste baby's al aanstalten om aan de borst te drinken. Wij zullen je helpen met het aanleggen van de baby, mocht je borstvoeding willen geven. Dat doen we bij voorkeur binnen het eerste uur na de geboorte. Zo krijgt de baby al vroeg de eerste waardevolle voeding. Bij flesvoeding proberen we de voeding ook te geven in het eerste uur na de geboorte.

Verzorging baby

Na een tijdje zal de baby in jullie bijzijn verzorgd worden. De baby wordt gewogen en mag zijn eigen kleertjes aan. Alle baby's krijgen dan ook vitamine K.

Bezoek

Na de bevalling is het uiteraard mogelijk om bezoek te ontvangen (bezoektijden). Aansluitend op de bevalling kan dit op de verloskamers op ieder tijdstip van de dag.

Naar huis

Nadat je bijgekomen bent van de bevalling, opgefrist bent, beschuit met muisjes hebt gekregen en samen met je partner hebt kunnen kennismaken met je baby, kan je vaak na enige tijd weer naar huis. Je brengt dan de kraamzorg op de hoogte van jullie vertrek. Wij zullen de 1ste lijn verloskundige bellen.

Naar de verpleegafdeling

Soms is het na de bevalling om medische redenen niet mogelijk om direct naar huis te gaan. Je wordt dan opgenomen op de verpleegafdeling. Je partner mag overdag zoveel mogelijk aanwezig zijn. Daarnaast kan je ook hier bezoek ontvangen, echter hiervoor gelden onze bezoektijden. Je kan ook gebruik maken van het Ronald McDonald huis.  


Aangifte van de geboorte

Na de geboorte moet u uw kind binnen 3 dagen aangeven bij de gemeente Nijmegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet