Tips en adviezen



Opname van uw kind

Tijdens de opname van uw kind komt er veel op u af. U kunt op elk moment, ook ’s nachts, op de afdeling terecht. Ook kunt u altijd bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat. De NICU bestaat uit verschillende units.

lees meer

Opname van uw kind

Als we u kind opnemen op de afdeling Neonatologie is dit vaak onverwacht en emotioneel. U laat de zorg voor uw kind aan anderen over. Dit kan voor u stress en spanning opleveren. U kunt op elk moment, ook ’s nachts, op de afdeling terecht. Ook kunt u altijd bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat.

Meestal ligt uw kind in een couveuse met daaromheen allerlei apparatuur. De vitale functies van uw kind, zoals de hartslag, bloeddruk en ademhaling, worden bewaakt met een monitor. Daarnaast vinden er geregeld röntgen- en echo-onderzoeken plaats. Ook nemen we bloed af voor laboratoriumonderzoek. 

Units

Onze afdeling bestaat uit verschillende Neonatale Intensive Care Units (NICU). Afhankelijk van de zorg die nodig is, komt uw kind op één van de volgende units:

  • NICU F1c
    De NICU F1c is een Intensive Care waar kinderen intensieve zorg nodig hebben. De zorg is vaak erg complex en technisch. Ieder kind heeft een eigen kamer met veel privacy en zo min mogelijk prikkels. We werken met slimme technologieën waarbij de verpleging alle informatie van medische apparaten op afstand ontvangt en inziet. Zo kunnen we uw kind goed in de gaten houden.
  • NICU F1a
    Op de NICU F1a, Medium Care/Hight care verblijven kinderen die intensieve zorg nodig hebben, maar wel stabiel zijn. Als uw kind op de NICU F1a verblijft, krijgt hij of zij vaak nog extra zorg en is meestal bewaking via een monitor nodig. Bij sommige kinderen is ademhalingsondersteuning nodig. 

De informatie op onze website is niet uitputtend. Met vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of verpleegkundige. 


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: 791, 792 of 795

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Onze afdeling bestaat uit verschillende units. Afhankelijk van de zorg die nodig is, komt uw kind op één van de volgende units:

NICU F1c:

  • Unit 1: volg route 792
  • Unit 2: volg route 791

NICU F1a:

  • Unit 3: volg route 795

Neonatologie High Care en Neonatologie Medium Care:

  • Unit 4: volg route 795

Het Amalia kinderziekenhuis

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 791, 792 of 795

Babywatch

Met Babywatch kunt u uw baby zien via de webcam. Daardoor kunt u overal contact houden met uw kind.

lees meer

Babywatch

Met Babywatch kunt u uw baby zien via de webcam. Daardoor kunt u overal contact houden met uw kind.


Voorzieningen

Er zijn speciale voorzieningen voor ouders. Zo is er een huiskamer, kunt u online naar uw kind kijken, hebben we kolfkamers en nog meer.

lees meer

Voorzieningen

Ronald McDonald huiskamer

Als uw kind op de afdeling Neonatologie is opgenomen, kunt u als ouder gebruikmaken van de Ronald McDonald huiskamer. Hier kijkt u tv, drinkt u koffie- of thee, warmt u een maaltijd op of praat u met andere ouders.

Kolfkamers

De afdeling heeft 2 kolfkamers met elektrische kolfapparaten. Als uw kind is opgenomen op de NICU is op iedere kamer een electrische kolf beschikbaar.

Tablet

Op de NICU ligt op iedere kamer een tablet. Via de tablet vindt u bijvoorbeeld meer informatie over de afdeling, kunt u de gegevens van uw kind inzien en het is mogelijk om een zorghulp of verpleegkundige op te roepen. U kunt via de tablet ook tv kijken of een spelletje spelen.  

Gebruik golfkar of rolstoel

Als u net bent bevallen en uw wilt uw kindje bezoeken op de afdeling Neonatologie, dan kunt u gebruik maken van de golfkar. Een vrijwilliger brengt u met de golfkar zo dicht mogelijk bij de afdeling zodat u geen lange afstanden hoeft te lopen. Bij de hoofdingang vindt u rolstoelen. 

Overnachten

Op de afdeling Neonatologie kunt u niet bij uw kind blijven slapen (rooming-in). Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het Ronald McDonaldhuis of te overnachten vlakbij het Radboudumc.

Overige voorzieningen


Praktische informatie

  • Na de geboorte moet u uw kind binnen 3 dagen aangeven bij de gemeente Nijmegen.

    lees meer


    Aangifte van de geboorte

    Na de geboorte moet u uw kind binnen 3 dagen aangeven bij de gemeente Nijmegen.

    Online aangifte 

    Minimaal één van de ouders moet de Nederlandse nationaliteit hebben om online aangifte te kunnen doen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig en het geboortebewijs dat u in het ziekenhuis krijgt.

    Afspraak bij de gemeente

    Als digitaal aangifte doen niet lukt, dan kunt u hulp vragen via telefoonnummer 14 024 van gemeente. Ook kunt u via dit nummer een afspraak inplannen in de Stadswinkel. 

    • Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Nijmegen

  • Voeding

    Uw kind is meestal erg klein of ziek, daarom krijgt uw kind voedingsstoffen via een infuus. Daarnaast is het mogelijk om voeding via een voedingssonde te geven. Een voedingssonde is een slangetje, dat in de neus of mond van uw kind wordt ingebracht. Het slangetje loopt via de slokdarm naar de maag. Door de voedingssonde kan uw kind ook afgekolfde moedermelk krijgen.

    Moedermelk

    Moedermelk is in het algemeen de beste voeding voor uw kind. In de moedermelk zitten veel stoffen die niet in kunstvoeding voorkomen, zoals afweerstoffen en stoffen die de darmwand beschermen en de beweeglijkheid van de darmen bevorderen. Na de geboorte van je baby komt de borstvoeding op gang. Vaak aanleggen of kolven stimuleert de aanmaak van borstvoeding. 

    De eerste moedermelk, het colostrum, bevat bovendien veel ontstekingsremmende stoffen. Colostrum zorgt er verder voor dat uw kind de eerste ontlasting (meconium) gemakkelijk kan produceren. Als uw kind mag starten met voeding geven we eerst het colostrum en daarna verse moedermelk. Als uw kind nog geen voeding mag, wordt de afgekolfde moedermelk ingevroren.

    Kolfkamers

    Op de afdeling zijn 2 kolfkamers met elektrische kolfapparaten waar u gebruik van kunt maken. U kunt ook in de ruimte bij uw kindje kolven.

    Kolven kan goed werken bij de couveuse, ook op de post-ic en de high-care. Dat geldt niet voor elke moeder. Wellicht wordt u teveel afgeleid door de alarmen en het praten om u heen. Maak dan gebruik van een van de kolfkamers. Zorg dat u lekker zit en gebruik eventueel een extra kussen in uw rug of onder uw armen. Schaf een speciale kolfbeha aan zodat u uw handen vrij heeft, of knip 2 ronde gaten in een bh om de kolfschelpen doorheen te steken. Het kan helpen om te kijken naar een foto of filmpje van uw kind. Dit kan de toeschietreflex opwekken. Neem de tijd om te kolven en drink en eet iets tijdens het kolven, zo zorgt u tegelijkertijd voor uzelf en uw kindje. Luister naar uw lievelingsmuziek of kijk een serie tijdens het kolven. Spoel na het kolven alle onderdelen af met koud water en wikkel alles in een hydrofiele luier om te bewaren in de kolftas.

    Op de afdeling zijn meerdere lactatiekundigen aanwezig. U kunt een afspraak met hen maken via de voedingsassistente of verpleegkundige.


  • Knuffels en kleertjes

    In een couveuse

    Als uw kind in een couveuse ligt geef hem of haar dan een knuffel of doekje zonder vulling. Eventuele uitsteeksels mogen maximaal 10 cm lang zijn. Het materiaal van de knuffel of het doekje mag niet pluizen en geen wol bevatten. Ook moet het dagelijks op 60 graden gewassen worden. Voor mutsjes en sokjes gelden dezelfde regels.

    In een (warmte)bedje

    Als uw kind in een (warmte)bedje ligt een infectie, open wond of lange lijn infuus heeft, dan mogen het materiaal van de kleertjes en knuffels die in aanraking komen met uw kind niet pluizen en geen wol bevatten. Ook moeten ze wekelijks gewassen worden op 60 graden. Er mogen wel knuffels of speeldoosjes aan het bed of couveuse hangen.


  • Bij uw kind zijn

    U mag zoveel bij uw kind zijn als u zelf wilt. De afdeling is dag en nacht geopend voor ouders. Doordat uw kind in de couveuse ligt kunt u hem of haar niet altijd dicht bij u houden, maar door te praten en te helpen met de verzorging kunt u toch contact maken met uw kind. Uw kind herkent uw stem uit duizenden. Uw stem geeft rust en vertrouwen. En als de toestand van uw kind het toelaat kunt u met uw kind buidelen (kangoeroën). Tijdens het buidelen kunt u uw kind heel dichtbij hebben.

    • Op deze pagina vindt u meer informatie over contact maken met uw kind, tips voor de verzorging en informatie over overprikkeling.

    Op de afdeling staan comfortabele stoelen waarin u kunt rusten of u kunt zich even terugtrekken in de ouderkamer of in één van de Ronald McDonald Huiskamers. In de buurt van het ziekenhuis kunt u overnachten in het Ronald McDonaldhuis of overnachten vlakbij het Radboudumc. Als u weggaat kunt u een geurdoekje van uzelf bij uw baby leggen, zodat uw kind het gevoel heeft dat u dichtbij bent. Via Babywatch kunt u op afstand uw kind zien via de webcam.


Opname op NICU f1c belangrijke informatie

Als uw baby is opgenomen op de NICU f1c, dan lukt het niet altijd om u van te voren uitgebreid te infomeren over de onderzoeken en behandelingen. Hier leest u waarvoor u toestemming geeft bij opname van uw kind op de NICU f1c.

lees meer

Medisch en verpleegkundig team

Ons team bestaat uit verschillende artsen, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners. lees meer

Medisch en verpleegkundig team

Ons team bestaat uit verschillende artsen, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners.



Tips en adviezen

Tijdens de opname kunt u nazorg en kraamzorg ontvangen in het Ronald MCDonald huis of het hotel La Boutique. Ook geven we u enkele adviezen. lees meer

Ontwikkelings­gerichte zorg

Tijdens de opname proberen we de ontwikkeling van uw baby zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit doen we door de omgeving en hulp aan te passen op wat uw baby aankan. lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Informatie voor ouders over wetenschappelijk onderzoek bij pasgeborenen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet