Op de afdeling

Op de dag van de dagopname meldt u zich op de afdeling Medische Oncologie. De secretaresse vraagt uw naam, voorletters en geboortedatum. Daarna krijgt u om uw pols een identificatiebandje met deze gegevens. De secretaresse laat u weten of u naar uw kamer kunt gaan of dat u (als de behandelstoel nog niet vrij is, of de medicatie niet gereed is) kunt wachten in de loungeruimte.

Afdelingen Medische Oncologie Dagbehandeling Behandeling Dagbehandeling
Voorbereiding
Afspraken
Dagbehandeling
Dag van de behandeling
Naar huis
Vragen en contact
Maatregelen chemotherapie

Afspraken


Bloedafname

Voor de start van uw behandeling hebben we uw bloeduitslagen nodig. U kunt bloed laten afnemen op het voorbereidingsplein in het Radboudumc, of bij een afnamepunt bij u in de buurt. 

bloedafname Radboudumc

Controle

Voor de behandeling heeft u meestal een afspraak met uw behandelaar op de polikliniek. De behandelaar kijkt naar uw bloeduitslagen en of het goed genoeg met u gaat om de geplande behandeling door te laten gaan. 

lees meer

Controle

Voorafgaand aan de behandeling heeft u meestal een afspraak met uw behandelaar. Dit kan op de polikliniek zijn, telefonisch of via een videogesprek. Of de behandeling door kan gaan is afhankelijk van hoe u zich voelt en of de bloeduitslagen goed zijn.

Dit controlebezoek aan uw behandelaar is meestal op de dag voor uw behandeling om ervoor te zorgen dat uw medicatie op het gewenste tijdstip aanwezig is op de dagbehandeling. Soms is het controlebezoek op dezelfde dag als de behandeling. Dit betekent dat u meestal daarna 15 minuten tot 2 uur moet wachten voordat de medicatie op de dagbehandeling aanwezig is. 


Informatiegesprek

Voordat u met de behandeling start heeft u eerst een afspraak met uw casemanager of uw behandelend verpleegkundig specialist. U krijgt uitleg over de bijwerkingen en de belangrijkste zaken rondom de behandeling.

lees meer

Informatiegesprek

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een behandeling te starten op de dagbehandeling van de Medische Oncologie.

Voordat u met de behandeling start krijgt u uitleg over de behandeling van uw casemanager of uw behandelend verpleegkundig specialist. U krijgt uitleg over de bijwerkingen en de belangrijkste zaken rondom de behandeling. Ook hoort u in welke gevallen u contact met ons moet opnemen. Tot slot kijken jullie samen of er extra zorg of ondersteuning nodig is. Op Verwijsgidskanker.nl leest u welke mogelijkheden er zijn. 

Telefoongesprek

Enkele dagen na de eerste behandeling belt de casemanager u om te vragen hoe het gaat.


Behandelingen

Welke behandeling u krijgt hoort u van uw behandelaar.

Dagbehandeling

Dag van de behandeling


Op de afdeling

Op de dag van de dagopname meldt u zich op de afdeling Medische Oncologie. Daar krijgt u een polsbandje waarmee we uw gegevens kunnen ophalen uit het systeem.

lees meer

De behandeling

Tijdens de behandeling  zit u in een behandelstoel. U krijgt de medicatie via een infuus.

lees meer

De behandeling

Controles

Een verpleegkundige doet een aantal controles zoals bloeddruk en hartslag en vraagt naar uw pijnscore. Daarna krijgt u een infuus. Via dit infuus wordt de medicatie toegediend. 

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zit u in een behandelstoel. De voedingsassistente brengt u tijdens de behandeling hapjes en drankjes. Ook uw naaste of begeleider kan tegen betaling – gebruik maken van een gastenmaaltijd. Koffie en thee is gratis te verkrijgen in de automaat bij de loungeruimte.

Naar huis

Nadat u de medicatie heeft ontvangen spoelt de verpleegkundige de infuuslijnen na en verwijdert het infuus. Soms vinden er nog afsluitende controles plaats (zoals bloeddruk en hartslag) of is er enige tijd observatie nodig. Daarna mag u naar huis.


Behandeling Ondersteunende medicatie

Om bijwerkingen te verminderen en/of een allergische reactie te voorkomen krijgt u bij een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en/of doelgerichte therapie soms ondersteunende medicatie.

lees meer

Behandeling Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen. De hoofdhuid wordt tijdens de behandeling gekoeld door een kap op uw hoofd. 

lees meer

Naar huis

Vragen en contact


Contact

Afdeling Medische Oncologie

Afdeling medische oncologie heeft geen bezoektijden.
Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Maatregelen chemotherapie


Bijwerkingen en adviezen

U krijgt een behandeling met chemotherapie. De behandeling heeft niet alleen invloed op de kankercellen, maar ook op uw gezonde cellen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Het is belangrijk dat u al uw klachten bespreekt met uw arts.

lees meer

Maatregelen thuis na chemotherapie

Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie. Bij de informatie over uw medicatie staat hoe lang dat bij u nodig is.

lees meer

Maatregelen thuis na chemotherapie

Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie (download the Arabic version here).

Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Uw behandelend arts, verpleegkundig specialist en/of oncologieverpleegkundige kunnen u vertellen hoe lang dat in uw geval duurt. Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht.

Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. Hiervoor nemen zij extra beschermende maatregelen, zoals het dragen van handschoenen. Omdat u thuis maar een korte tijd in aanraking komt met chemotherapie, zijn de risico’s voor uw omgeving nihil. Toch vinden wij het belangrijk om u op een aantal zaken te wijzen.

Het is belangrijk dat u aan uw familie en hulpverleners meldt dat u behandeld wordt met chemotherapie. Stel hen ook op de hoogte van de maatregelen die hieronder staan beschreven. Met het opvolgen van deze maatregelen kunt u de risico’s voor uw omgeving tot een minimum beperken en hoeft u zich niet onnodig ongerust te maken. Als u nog vragen hierover heeft kunt u contact opnemen met de oncologieverpleegkundigen.

Contact

  • U hoeft lichamelijk contact met uw naasten niet te vermijden. Een hand geven aan bezoek is geen bezwaar. Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk.
  • Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.

Medicijnen

Als u chemotherapie in tabletvorm thuis moet innemen, let dan op het volgende:

  • Medicijnen niet malen of breken.
  • Als u de tabletten niet kunt slikken en u mag volgens de bijsluiter oplossen, dan kunt u de tabletten in een medicijnbekertje laten oplossen. Nadat u het opgedronken heeft, kunt u het bekertje in een dubbele zak doen. Dit mag in een plastic zakje. Sluit deze zak goed. Doe de dichtgeknoopte plastic zak in een vuilniszak en gooi deze daarna met het huisvuil (restafval) weg of maak schoon met een gewoon afwasmiddel.
  • Na inname handen wassen.

Restanten medicatie moeten altijd bij de apotheek worden ingeleverd.

Urine en ontlasting

  • U mag elk toilet gebruiken.
  • Advies is aan mannen om zittend te plassen, dit veroorzaakt minder spatten. 
  • Verwijder eventuele druppels op de toiletbril deppend met droog toiletpapier. 
  • Spoel het toilet na gebruik 2x door met (indien aanwezig) gesloten deksel. 
  • Als u een blaaskatheter heeft, vervang dagelijks de opvangzak. Doe de opvangzak (in verband met mogelijke lekkage) in een dubbele zak. Dit mag in een plastic zakje. Sluit deze zak goed. Doe de dichtgeknoopte plastic zak in een vuilniszak en gooi daarna met het huisvuil (restafval) weg.
  • Wanneer u een ondersteek of urinaal leegt, voorkom dan spatten door de inhoud voorzichtig langs de binnenrand van het toilet te gieten. 
  • Een ondersteek of urinaal spoelt u eerst om met koud water. Vervolgens reinigen met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol. 
  • Alle uitscheidingsproducten kunnen via het riool worden afgevoerd.
  • Was de handen goed na toiletgang en het opruimen van urinaal/ondersteek.

Wegwerphandschoenen

Bij contact met urine, ontlasting en braaksel adviseren wij aan verzorgers/naasten om wegwerphandschoenen te dragen. Dit geldt zowel voor schoonmaakwerkzaamheden en contact met zichtbaar besmet wasgoed (zie de informatie bij ‘Besmet wasgoed’).

Schoonmaken

  • Maak het toilet en de douche minimaal 1x per week schoon. Of vaker, wanneer deze erg vies zijn. Gebruik een allesreiniger of groene zeep. Gebruik geen chloor of alcohol. Chloor en alcohol fixeert de cytostaticaresten alleen; en verwijdert het niet.
  • Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen dep de vloer of vloerbedekking dan eerst droog met absorberend keukenpapier. Maak de vloer daarna schoon met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger.
  • Reinig na de eerste week de wc-borstel met een gewone zeepoplossing zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol.

Besmet wasgoed

Voor wasgoed dat in aanraking is gekomen met urine, ontlasting, braaksel of bij ernstige transpiratie geldt:

  • Verzamel het wasgoed in een aparte goed afsluitbare plastic zak.
  • Was het direct. Dompel eventueel een enkel kledingstuk onder in een emmer koud water als u het niet meteen wast. 
  • Gebruik eerst een koud spoelprogramma met alleen de zichtbaar besmette kleding of beddengoed, dus geen ander wasgoed toevoegen. 
  • Daarna een wasprogramma dat geschikt is voor het materiaal. Hierbij mag u ander wasgoed toevoegen.

Braaksel

  • Wees extra voorzichtig als u chemotherapie als tablet, capsule of drank hebt gekregen. Tot 2 uur na inname is de chemotherapie nog in hoge concentratie aanwezig in het braaksel. 
  • Indien mogelijk gaat u naar het toilet als u moet braken. 
  • Wanneer dit niet mogelijk is gebruik dan zoveel mogelijk wegwerpmateriaal. Denk hierbij aan een plastic draagtas in een emmer. Gooi de tas direct weg in een aparte dubbele plastic vuilniszak om lekken te voorkomen. 
  • Braaksel mag worden weggegooid in het toilet. Spoel het toilet 2x door met het deksel dicht. 
  • Was uw handen met zeep na het braken of opruimen van braaksel. 
  • Bent u misselijk en braakt u af en toe, leg een wegwerponderlegger of een handdoek op het kussen. 
  • Het zuur van het braaksel verhoogt de kans op gaatjes in uw tanden. Daarom is het belangrijk dat u na het overgeven uw mond spoelt met ruim water.

Afval

Afvalmaterialen zoals bijvoorbeeld gebruikte wegwerphandschoenen, wegwerponderlegger, incontinentiemateriaal, bakjes van braaksel of stomamateriaal verzamelt u in een plastic zak en vervolgens in een plastic vuilniszak. Deze kunt u bij het normale huisvuil zetten (restafval).

Overige gebruikte materialen

Voor gebruik van bestek, serviesgoed en andere gebruiksartikelen zijn geen speciale maatregelen nodig.

Seksualiteit

Het is niet bekend of en in welke mate cytostatica opgenomen wordt in het sperma of het slijmvlies van de vagina. Gebruik daarom gedurende de risicoperiode bij het vrijen een condoom.

Zwangerschap

Cytostatica kunnen aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het is daarom raadzaam voor zowel vrouwelijke als mannelijke patiënten tijdens en na de behandeling zwangerschap te voorkomen door anticonceptie te gebruiken. Orale anticonceptiva (de pil) zijn niet betrouwbaar tijdens chemotherapie. Bespreek welke anticonceptiemaatregelen en hoelang deze toegepast moeten worden met uw behandelend arts. Indien er een vermoeden is van een zwangerschap, breng dan direct uw arts op de hoogte. Wanneer iemand in uw omgeving een kinderwens heeft of zwanger is, dan is het extra belangrijk om alle bovenstaande adviezen op te volgen. Reden: de chemotherapie kan een negatief effect hebben op de zwangerschap, met name tijdens de eerste drie maanden. Als u de adviezen volgt dan is er geen bezwaar tegen het bezoek van zwangeren.

  • Medewerkers
  • Intranet