Over de afdeling Medische Microbiologie
Op de afdeling Medische Microbiologie verrichten we diagnostisch onderzoek en geven we behandeladviezen. We houden ons bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van infectieziekten veroorzaakt door micro-organismen. Bijvoorbeeld door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. lees meerOver de afdeling Medische Microbiologie
Op de afdeling Medische Microbiologie verrichten we diagnostisch onderzoek en geven we behandeladviezen. We houden ons bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van infectieziekten veroorzaakt door micro-organismen. Bijvoorbeeld door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.Werkwijze
Als een huisarts of de behandelend specialist vermoedt dat een infectie de oorzaak is van een ziekte, laat hij bij de patiënt materiaal afnemen: bloed, urine, ontlasting, uitstrijken, een biopt of hersenvocht (liquor). Onze analisten gaan na of dit materiaal ziekmakende micro-organismen bevat die de infectie veroorzaken. Micro-organismen zijn onder andere parasieten, schimmels, gisten, bacteriën en virussen. De arts-microbioloog, bespreekt de uitslagen met de behandelend arts en adviseert over behandeling en eventuele verdere diagnostiek. Daarnaast zorgen onze deskundigen infectiepreventie dat de richtlijnen om verspreiding van (resistente) micro-organismen nageleefd worden in ons ziekenhuis en in aangesloten instellingen in de omgeving. Zo voorkomen we dat de micro-organismen zich verspreiden.Onderzoekstechnieken
Afhankelijk van het ziektebeeld van de patiënt verrichten we verschillende onderzoeken:- Kweken van bacteriën of schimmels en hun gevoeligheid voor antibiotica.
- Aantonen van parasieten met behulp van microscopie.
- Aantonen van micro-organismen door middel van moleculaire technieken, zoals polymerase kettingreactie (PCR).
- Serologisch onderzoek om blootstelling aan verschillende micro-organismen aan te tonen.
- Testen om antigenen van micro-organismen aan te tonen.
Kwaliteit ISO 15189 accreditatie
Het patiëntenzorglaboratorium is ISO 15189 geaccrediteerd (certificaatnummer M135). Het accreditatiebewijs en de daarbij behorende scope zijn beschikbaar voor instellingen die informatie over onze competentie vereisen op het gebied van de kwaliteitszorg zijn bij het uitbesteden van onderzoek. AccreditatiebewijsVerrichtingen binnen ons vademecum
In ons laboratorium kunnen verwijzers terecht voor honderden verschillende verrichtingen. U vindt alle verrichtingen van Medische Microbiologie in de e-labgids van het Radboudumc.
lees meerVerrichtingen binnen ons vademecum
In ons laboratorium kunnen verwijzers terecht voor honderden verschillende verrichtingen. U vindt alle verrichtingen van Medische Microbiologie in de e-labgids van het Radboudumc.
Ga naar e-labgids
Voor sommige verrichtingen werken wij samen met andere hoogwaardige laboratoria. Om de kwaliteit en competenties van onze verrichtingen inzichtelijk te maken, is er een verklaring competentie uitbesteed onderzoek opgesteld. Deze kunt downloaden en printen voor uw administratie.
Aan het gebruik van zorg in het Radboudumc zijn kosten verbonden. Denk hierbij aan het eigen risico of de kosten als het Radboudumc geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar. Bekijk hier de informatie die tevens voor patiënten beschikbaar is over de kosten van zorg.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Postadres
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
Huispost 777
Routebeschrijving
Onze aandachtsgebieden
Onderwijs over medische microbiologie
De afdeling Medische Microbiologie is op verschillende manieren betrokken bij onderwijs. lees meerHygiëne & Infectiepreventie
De Hygiëne en Infectiepreventie (HIP) adviseert zorgafdelingen in ons ziekenhuis over het voorkomen van infecties. Dit is belangrijk omdat er in het Radboudumc patiënten komen met een (tijdelijk) verminderde weerstand. Zij zijn vatbaar voor infecties. lees meerWetenschappelijk onderzoek
Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)Onze laboratoria
Bacteriologie
In ons bacteriologisch laboratorium verrichten we diagnostiek op het gebied van bacteriële infecties. De artsen-microbioloog verrichten veel consulten over de interpretatie van testen en uitslagen. Ook geven we behandeladviezen. lees meerBacteriologie
In ons bacteriologisch laboratorium verrichten we diagnostiek op het gebied van bacteriële infecties. De artsen-microbioloog verrichten veel consulten over de interpretatie van testen en uitslagen. Ook geven we behandeladviezen, zowel aan individuele behandelaars als tijdens multidisciplinaire overleggen. Een voorbeeld hiervan is de dagelijkse ‘antibiotic stewardship’- bespreking in samenwerking met de internist-infectiologen en ziekenhuisapothekers van ons ziekenhuis.Het Radboudumc is een tertiair verwijscentrum voor orthopedische infecties. Daarom besteden we veel aandacht aan het verbeteren en efficiënter maken van de diagnostiek op dit gebied.
Speciale aandacht gaat uit naar het correct uitvoeren van gevoeligheidsbepalingen en onderzoek naar resistentieontwikkeling, onder andere met behulp van whole genome sequencing.
Klinische virologie
De klinische virologie verzorgt snelle en adequate virologische diagnostiek en consultatie voor diverse patiëntengroepen binnen en buiten het Radboudumc. lees meerKlinische virologie
De klinische virologie verzorgt snelle en adequate virologische diagnostiek en consultatie voor diverse patiëntengroepen binnen en buiten het Radboudumc. Naast reguliere serologische en moleculaire diagnostiek voor patiënten in de 1e, 2e en 3e lijn richt de virologische diagnostiek zich op specifieke patiëntengroepen in het academisch ziekenhuis:- Immuun-gecompromitteerde patiënten (transplantatiepatiënten, hematologische maligniteiten, afweerstoornissen, aangeboren of door medicatie).
- Patiënten met hiv en/of chronische hepatitis.
- Patiëntengroepen waar het Radboudumc als kenniscentrum voor fungeert:
- De afdeling Medische Microbiologie in het Radboudumc is samen met het AMC en het RIVM onderdeel van het Landelijk Expert Centrum Lyme. Daarvoor verrichten wij hoogwaardige diagnostiek op het gebied van infecties met Borrelia spp en verzorgen we ondersteunende consultatie in een team van infectiologen en microbiologen.
- We verrichten uitgebreide Q-koorts diagnostiek ter ondersteuning van het Radboud Q-koorts Expertisecentrum. Dit centrum is opgericht om multidisciplinaire zorg voor (chronische) Q-koorts patiënten te optimaliseren.
Medische parasitologie
Ons laboratorium verzorgt diagnostiek naar alle parasitaire infecties. We hebben speciale expertise op het gebied van de malariadiagnostiek. lees meerMedische parasitologie
Ons laboratorium verzorgt diagnostiek naar alle parasitaire infecties. We hebben speciale expertise op het gebied van de malariadiagnostiek.De malariadiagnostiek houdt in:
- Verdenking acute infectie; CITO diagnostiek (024-818 70 95) microscopie middels QBC, dikke druppel, uitstrijk.
- Uitsluiten blootstelling in het verleden; serologie.
- Vermoeden van zeer lage infectie (tropisch splenomegalie syndroom); serologie en PCR
- Bevestigen positieve microscopie of species; PCR.
Overige parasitologische diagnostiek vindt u in ons Vademecum.
Daarnaast bieden onze infectiologen en artsen-microbioloog consultatieve dienstverlening voor de ondersteuning van diagnostiek en behandeling van tropische en parasitaire infecties.
Mycobacteriologie
In het laboratorium voor de Mycobacteriologie verzorgen wij alle facetten van de klinische mycobacteriologie.
lees meerMycobacteriologie
In het laboratorium voor de Mycobacteriologie verzorgen wij alle facetten van de klinische mycobacteriologie. Ons doel is de diagnostiek en behandeling van mycobacteriële infecties optimaliseren, zowel in Nederland als internationaal. In ons laboratorium voeren we onder bioveiligheidsklasse 3 (BSL-3) condities zowel kweken als gevoeligheidsbepalingen uit, voor patiëntenzorg en onderzoek. Ook kunnen we binnen ons laboratorium werken met andere BSL-3 pathogenen, bijvoorbeeld Brucella species, Francisella species en Histoplasma species.
Wij zijn internationaal toonaangevend op het gebied van gevoeligheidsbepalingen van non-tuberculeuze (NTM) mycobacteriën én bij de kweek van moeizaam groeiende mycobacteriën. Bijvoorbeeld Mycobacterium haemophilum en Mycobacterium genavense. We doen mee aan alle relevante richtlijnen op dit gebied en verzorgen Europese rondzendingen voor kwaliteitsborging. Wij werken nauw samen met een internationaal team van hoog aangeschreven longartsen, infectiologen en artsen-microbioloog voor consultatieve dienstverlening ter ondersteuning van diagnostiek en therapie van mycobacteriële infecties.
T (024)361 89 51
E voor klinische vragen: jakko.vaningen@radboudumc.nl
nicolien.hanemaaijer@radboudumc.nl
E voor laboratorium uitslagen: tuberculoseuitslagen.mmb@radboudumc.nl