Verpakking lezen

Producten kunt u met elkaar vergelijken. Zo kunt u zelf zien welk pak muesli het minste suiker bevat, of welk soort yoghurt de meeste eiwitten. Maar waar kunt u deze informatie vinden? Deze informatie kunt u vinden op het pak van het product in de voedingswaardetabel. Alle voedingstoffen leveren energie, zoals koolhydraten (suiker), vetten, eiwitten en vezels. Al deze stoffen staan op de verpakking in grammen. Samen vormen al deze voedingstoffen de calorieën (energie).
 
Hieronder ziet u de voedingswaardetabel van magere kwark A en magere yoghurt B. Zo ziet u dat magere kwark A meer kcal/energie (59 kcal) bevat dan magere yoghurt B (38 kcal). Ook kunt u zien dat magere kwark A meer eiwit bevat (9 gram) dan magere yoghurt B (4,7 gram).
A magere kwark B magere yoghurt
Voedingswaarde per 100 gr Voedingswaarde per 100 gr
Energie 59 kcal Energie 38 kcal
Vet 0,1 gr Vet 0,1 gr
Verzadigd vet 0,1 gr Verzadigd vet 0,1 gr
Koolhydraten 5,5 gr Koolhydraten 3,7 gr
Waarvan suiker 5,5 gr Waarvan suiker 3,7 gr
Eiwit 9,0 gr Eiwit 4,7 gr
Zout 0,15 gr Zout 0,2 gr

Hieronder ziet u twee verpakkingen van ontbijtkoek. Als u op suiker wilt letten is het goed om u zich het volgende te realiseren: 1 suikerklontje weegt ongeveer 4 gram. Als u kijkt bij koolhydraten staat eronder vaak “waarvan suikers” . Suiker is namelijk een onderdeel van koolhydraten. Zoals u ziet bevat koek B veel meer suiker (13 g per plak) dan koek A (1,8 g per plak). Koek B bevat maar liefst 3 suikerklontjes, terwijl koek A nog geen eens 1 suiker klontje bevat.  

Op producten staat de voedingswaarde altijd uitgedrukt per 100 gram/ml. Soms hebben fabrikanten de voedingswaarde per portie uitgedrukt. Dat zou voor kwark en yoghurt bijvoorbeeld een schaaltje kunnen zijn.           
A suikervrije ontbijtkoek                           B gewone ontbijtkoek
Voedingswaarde Per 100 gr Per portie 30 gr Voedingswaarde Per 100 gram Per portie 30 gram
Energie 241 kcal 72 kcal Energie 305 kcal 107 kcal
Vetten 1.5 gr 0,5 gr Vetten 1,1 gr 0,4 gr
Verzadigd vet 0,3 gr 0,1 gr Verzadigd vet 0,3 gr 0,1 gr
Koolhydraten 55 gr 16.5 gr Koolhydraten 69 gr 24 gr
Waarvan suiker 5,9 gr 1,8 gr Waarvan suiker 37 gr 13 gr
Vezels 18,3 gr 5,5 gr Vezels 4,5 gr 1,6 gr
Eiwitten 2,6 gr 0,8 gr Eiwitten 3 gr 1 gr
Zout 0,62 gr 0,19 gr Zout 0,77gr 0,27 gr

Voeding bij vermoeidheid

Bij spierziekten is het belangrijk om gezond te eten. Vaak is dit moeilijk vanwege de vermoeidheid en bijkomende klachten die bij veel patiënten voorkomen. Vermoeidheid kan uw voedingspatroon negatief beïnvloeden.

lees meer

Voeding bij vermoeidheid

Bij spierziekten is het belangrijk om gezond te eten. Vaak is dit moeilijk vanwege de vermoeidheid en bijkomende klachten die bij veel patiënten voorkomen. Vermoeidheid kan uw voedingspatroon negatief beïnvloeden.
 
Door vermoeidheid kunnen twee verschillende vicieuze cirkels ontstaan. Zowel overgewicht als ondervoeding komen regelmatig voor.

  • Als u last heeft van vermoeidheid gaat u mogelijk minder bewegen, en kost het u meer moeite om gezond te eten. Hierdoor is de kans op overgewicht vergroot, waardoor u vaak nog vermoeider wordt.
  • Door vermoeidheid kunt u ook last hebben van een verminderde eetlust. Hierdoor kan het zijn dat u minder gaat eten, omdat dit te veel energie kost. Hierdoor is de kans groot dat u ondervoed raakt, met als resultaat dat u nog vermoeider wordt.

Tips om energie te besparen

  • Eet tussen de middag warm.
  • Kook extra, zodat u porties kan invriezen en later opwarmen.
  • Plan het eten in, bereid eventueel van te voren de maaltijden inclusief tussendoortjes en zet het klaar in bakjes zodat u het alleen nog maar hoeft op te eten.
  • Maak gebruik van geschilde en gesneden groenten en aardappelen.
  • In de diepvries zijn veel gesneden groenten verkrijgbaar, deze zijn gezonder en beter dan groenten in pot. Hier is namelijk vaak al zout aan toegevoegd.
  • Eet 3 hoofdmaaltijden en 3 tussenmaaltijden verdeeld over de dag.
  • Laat (als dat mogelijk is) de boodschappen thuis bezorgen.
  • Kies voor zachte, gemalen of vloeibare gerechten. Bijvoorbeeld een smoothie i.p.v. fruit of pap i.p.v. brood. Zie ook ‘gemalen, zachte en vloeibare voeding’.
  • Vraag andere personen of ze voor u willen koken.
  • Maak gebruik van een maaltijdservice.    
  • De recepten voor de zachte salsa bonenlasagne en de groente-lijnzaad ovenschotel zijn makkelijk om te maken en gezond.

Voeding die vermoeidheid kan verminderen

  • Vezelrijke voeding met weinig bewerkte producten zoals volkorenbrood en volkoren pasta in plaats van wit brood. Zie ook het blokje over vezelrijke voeding.
  • Vermijd suiker en frisdrank zo veel mogelijk. Zie ook het blokje over suiker en energie.
  • Zorg voor een volwaardige gevarieerde voeding met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen. Als dit niet lukt kunt u een multivitaminen preparaat overwegen. Overleg hierover met uw diëtist of arts.

Voedings­adviezen

  • Bij patiënten met een spierziekte en darmklachten is een vezelrijke voeding met voldoende vocht extra belangrijk.

    lees meer


    Vezelrijke voeding

    Vezelrijke voeding is van belang voor uw spijsvertering en voor een goede stoelgang. Bij patiënten met een spierziekte komen darmproblemen vaak voor, met name obstipatie maar ook winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree.
     
    Bij patiënten met een spierziekte en darmklachten is een vezelrijke voeding met voldoende vocht extra belangrijk. Naast voedingsmaatregelen is het belangrijk om regelmaat te hebben, de tijd te nemen voor wc bezoeken en op uw houding te letten. Vaak is het nodig om medicatie zoals laxeermiddelen te gebruiken. Raadpleeg hiervoor altijd eerst uw arts. 

    Om uw stoelgang te verbeteren is het belangrijk om te bewegen en om voldoende vocht in te nemen. Wat voor u persoonlijk haalbaar is voor uw dagelijkse beweging kunt u overleggen met uw fysiotherapeut. In Nederland is er een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die kennis hebben van de verschillende spierziekten. Ga hiervoor naar de website van Spierziekten Nederland en kijk op de zorgwijzer.

    Tips vezelrijke voeding

    • Vezels zitten vooral in groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
    • Vindt u het lastig om voldoende fruit te eten vanwege het schillen? Neem dan een appel, peer, pruim, druiven, bessen (diepvries of vers). Deze fruitsoorten kunt u zo uit het vuistje eten.
    • De aanbevolen hoeveelheid vezels is 30-40 gram vezels per dag. Voor een volwassene geldt dat u ongeveer 250 gram groente, 2 stuks fruit, 4 tot 8 sneetjes volkorenbrood en 4 tot 5 opscheplepels aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten of andere graanproducten per dag nodig heeft.
    • Als u het lastig vindt om zoveel te eten kunt u ook vezels toevoegen, bijvoorbeeld in de yoghurt. Denk hierbij aan havermout of lijnzaad.
    • Overleg met uw diëtist wat haalbaar is. Hij of zij kan met u een persoonlijk en aansluitend doel stellen voor de juiste vezelinname.
    • Zie ook de informatie op de website van het Voedingscentrum over vezels.
    • Ook kunt u uw eigen vezelinname bijhouden met de eetmeter van het Voedingscentrum.
    • Wilt u vezelrijk koken, kijk dan bij het blokje recepten.

    Tips bij gasvorming, winderigheid en opgeblazen gevoel

    • Vermijd frisdrank en bier. Koolzuur kan de gasvorming verergeren.
    • Producten die vaak gasvorming geven zijn uien, knoflook, peulvruchten, kunstmatige zoetstoffen (polyolen bijvoorbeeld sorbitol) en gedroogd fruit.

    Voor meer informatie over darmproblemen en voedselovergevoeligheid zie ook www.fodmapdieet.nl


  • Eiwitrijke voeding

    Mensen met een spierziekte hebben vaak minder spiermassa dan gezonde mensen. Dit komt door de spierziekte zelf, maar ook door minder beweging. Om het verlies aan spiermassa zoveel mogelijk te beperken is het eten van voldoende eiwit belangrijk.
     
    Vraag aan uw diëtist wat uw persoonlijke eiwitbehoefte is. Door etiketten te lezen, zie 'verpakking lezen', of met behulp van een app (bijvoorbeeld de Eetmeter) kunt u zien of u voldoende eiwitten binnenkrijgt. 

    Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen

    • De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
    • Eet vooral na de inspanning en voor het slapen voldoende eiwitten, bijvoorbeeld een bakje kwark, eiwitrijke smoothie of eiwit-shake.
    • Probeer de eiwitten goed over de dag te verdelen. De warme maaltijd bevat vaak al veel eiwit door het vlees of de vleesvervanger. Ontbijt en lunch vragen extra aandacht. Door een melkproduct bij deze maaltijden te nemen, verbetert de eiwitinname. Hartig beleg of ei zijn ook geschikte producten om de eiwitinname bij ontbijt en lunch te verhogen. Als u niet makkelijk aan voldoende eiwitten komt, gebruik dan een eiwit-shake of een dieetpreparaat. Eiwit-shake’s zijn bedoeld voor sporters en kunt u kopen bij de drogist. Let er bij de aanschaf van de eiwitshake wel op dat u een variant kiest zonder toegevoegde suikers. Dieetpreparaten, zoals drinkvoeding, kan de diëtist voor u voorschrijven.
    • Zoekt u recepten, zoals voor eiwitrijke smoothies, kijk dan bij de het blokje recepten.

    Voedselintolerantie

    Voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor lactose, kunnen darmklachten veroorzaken. In overleg met uw arts of diëtist kunnen we testen of een dergelijke voedselintolerantie ook bij u speelt. Bij een lactose-intolerantie kan iemand niet goed tegen zoete melkproducten. Zure melkproducten en harde kaas geven vaak minder problemen. Het is belangrijk dat we een goede vervanging vinden voor de melkproducten. Anders loopt u risico op tekorten aan calcium en eiwit. 


  • Suiker en energie

    Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel. Suiker levert wel energie, maar geen waardevolle voedingstoffen zoals vitaminen.

    Vanwege uw spierziekte beweegt u mogelijk minder. Hierdoor heeft u minder energie nodig. Als u de energie uit de suikers die u inneemt niet verbrandt, wordt het opgeslagen als vet. Als gevolg kunt u overgewicht krijgen en dit vergert de vermoeidheid. Door een tekort aan eiwit,vitamines en/of mineralen kunt u tegelijkertijd ook ondervoeding ontwikkelen. Ook ondervoeding veregert de vermoeidheid.

    Tips

    • Kies dranken zonder suiker, bij voorkeur water of thee. Voeg ter variatie fruit of kruiden toe aan het water om het een smaakje te geven. Zie bijvoorbeeld de recepten voor lemon water en sinaasappel water.
    • Gebruik light frisdranken.
    • Verborgen suikers zitten met name in tussendoortjes zoals koek, snoep, maar ook in ontbijtkoek en Sultana zit veel suiker. Gezonde alternatieven hiervoor zijn: een handje ongezoute noten, fruit of snoeptomaatjes, schaaltje griekse yoghurt, gekookt ei.
    • Op zoek naar een leuk tussendoortje? Zie het recept voor vruchtenmuesli koekjes.

  • Gemalen, zachte en vloeibare voeding

    Door uw spierziekte is het mogelijk dat u moeite heeft met kauwen en slikken. Soms adviseert de logopedist u dan om gemalen, zachte of vloeibare voeding te gebruiken. Ook vermoeidheid kan een reden zijn om een gedeelte van de voeding te vervangen door zachte, gemalen of vloeibare alternatieven. Het kan ook zijn dat normaal eten niet goed zakt. U heeft dan constant een vol gevoel en vaak gaat dat samen met misselijkheid.

    Gemalen voeding is fijngesneden en bevat geen harde stukjes. Deze voeding kunt u van een lepel eten. Gemalen voeding is te vergelijken met stamppot dikte. Voeding malen kan met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine. Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.

    Tips bij de broodmaaltijd

    • Vervang brood door pap van bijvoorbeeld havermout, rijst, gort, griesmeel of boekweit. Dit is de meest gezonde keuze om brood te vervangen.
    • U kunt brood zonder korst proberen of zachte bolletjes.
    • Als u moeite heeft met taaie vleessoorten als beleg, neem dan zachte kaas, paté, smeerworst, filet americain, ossenworst of een salade zoals tonijn- of eiersalade.
    • Zoet beleg zoals jam, chocoladepasta of speculoos zijn ook zacht van structuur.  

    Tips bij de warme maaltijd

    • Mix, snijd of stamp de maaltijd fijn.
    • U kunt ook saus, jus, margarine of melk toevoegen om de maaltijd smeuïger te maken.
    • Maaltijdsoepen zijn ook zeer geschikt. Zorg hierbij wel dat de groenten zacht gekookt zijn, pureer de soep eventueel met een staafmixer.
    • Als u groenten zacht kookt hoeft u deze niet te malen. Bij vezelige groenten zoals asperges, boerenkool, draderige sperziebonen, bleekselderij, tuinbonen en zuurkool is het wel verstandig om deze te malen.  
    • Bak vlees en vis niet te hard aan.
    • Vettere vleessoorten, zoals worst en gehakt zijn zachter en makkelijker te slikken.
    • Als vleesvervanger kunt u ei fijn prakken of gesmolten kaas gebruiken. Ook kunt u een vegetarisch product fijn malen.
    • Aardappelen kunt u goed gaar koken. U kunt ook puree maken. Voeg, melk of boter toe om het smeuïger te maken.
    • Rijst kunt u niet makkelijk malen.
    • Dessertrijst en pasta zijn wel zacht genoeg om te eten.
    • Gemalen warm eten met de staafmixer ziet er minder aantrekkelijk uit en dat is niet bevorderlijk voor de eetlust. Denk hierbij aan kleurvariatie of maal de componenten ieder apart of neem uw favoriete gerecht wat altijd al gemalen is, zoals stamppot of maaltijdsoep.

    Tips voor zoete tussendoortjes

    • Cake of kruidkoek kunt u makkelijk eten. Vooral als u deze doopt in thee of koffie.
    • Zacht gebak, zoals soesjes. Kijk hierbij wel uit voor harde noten als garnituur.
    • Zacht fruit of een smoothie. Hier vindt u een recept voor een smoothie met zomerfruit.
    • (Room)ijs.
    • Griekse yoghurt. 

    Tips voor hartige tussendoortjes

    • Op een zacht stukje brood roomkaas, paté of smeerkaas.
    • Zacht gekookt eitje.
    • Een slaatje, ragout, filet americain of tartaar.
    • Zachte vissoorten, zoals haring, makreel en tonijn.
    • Soepen, helder of gebonden.

    Wilt u meer informatie over gemalen, zachte en vloeibare voeding, kijk dan op: https://www.moeilijkslikken.nl/


  • Vocht

    Voldoende vocht is voor iedereen belangrijk. Vocht zorgt namelijk voor transport van stoffen in ons lichaam, maar ook voor de temperatuurregeling in ons lichaam. Ook zorgt vocht samen met vezels en beweging voor onze darmwerking. Als u moeite heeft met de stoelgang is voldoende vocht van groot belang om klachten tegen te gaan. Vocht hoeft u niet alleen uit drinken te halen. Het zit ook in voeding zoals yoghurt, fruit en groenten. Als u last heeft van diarree dan is het verstandig om meer vocht te drinken.
     
    Het advies is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken, dit staat gelijk aan 6-8 grote longdrink glazen. Een goede keuze is water en thee, gevolgd door light frisdrank en vruchtensap. Drink vruchtensap met mate. Gewone frisdrank en energiedrankjes kunt u beter niet drinken vanwege de grote hoeveelheid suiker.

    Tips om voldoende vocht binnen te krijgen

    • Zet water klaar in een maatbeker. Zo weet u precies hoeveel water u al gedronken heeft.
    • Als u vergeet om te drinken zet dan de wekker op uw telefoon.
    • Neem als u iets drinkt gelijk een dubbele hoeveelheid, dus schenk tegelijk 2 kopjes of glazen in.
    • Drink over de hele dag kleine beetjes.
    • Drink uit een flesje, wat altijd binnen handbereik is.
    • Gebruik ijsblokjes in het water om het frisser en aantrekkelijker te maken.
    • Eet een vochtrijk stuk fruit zoals watermeloen, sinaasappel en mandarijn. 
    • Geen zin in water? Probeer eens water met een smaakje, zoals lemon water of sinaasappel water.

  • (Multi)vitaminen

    Als het vanwege uw ziekte niet lukt om voldoende gezonde voeding binnen te krijgen, dan kunnen vitaminen een aanvulling zijn. Raadpleeg uw diëtist om hier een persoonlijk advies over te krijgen. Er zijn 2 soorten vitaminen die voor u belangrijk zijn om te onderscheiden, namelijk:

    • Supplementen: dit is een vitamine of mineraal in het algemeen, zoals vitamine D.
    • Multivitaminen: dit zijn preparaten waar meerdere vitaminen en mineralen aan toegevoegd zijn. 

    Veel patiënten met een spierziekte slikken supplementen om meer energie te krijgen. Een voorbeeld hiervan is Q10 . De waarde hiervan is echter niet wetenschappelijk aangetoond en het middel wordt niet vergoed.

    Tips bij aanschaf en gebruik van multivitaminen

    • Gebruik een complete multivitaminepreparaat met alle vitaminen en mineralen.
    • Raadpleeg altijd de bijsluiter voor gebruik.

    Vitamine D

    Ook kan het zijn dat u vitamine D tekort komt. Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid. Kijk voor meer informatie bij blokje botontkalking en/of raadpleeg uw diëtist of u genoeg vitamine D binnen krijgt. Let er altijd op dat u vitamine D en calcium samen slikt. Dit stimuleert de opname van calcium. Er bestaan calciumtabletten waar vitamine D aan toegevoegd is. Raadpleeg de verpakking en/of de bijsluiter.
     
    Als u onder de risicogroep valt, is het van belang om vitamine D te slikken. Zie in onderstaande tabel of u in een risico groep valt en hoeveel u dan moet slikken om tekorten tegen te gaan. 

    Wie Leeftijd Extra vitamine D in microgram
    - Vrouwen met een donker getinte huidskleur.
    - Vrouwen die overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken (gesluierd).
    4 t/m 48 jaar 10
    - Mannen met een donker getinte huidskleur.
    - Mannen die overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken.
    4 t/m 69 jaar 10
    Vrouwen 50 t/m 69 jaar 10
    Vrouwen en mannen 70 jaar en ouder 20
    Zwangere vrouwen - 10

     


Ondervoeding

Ondervoeding wil zeggen dat u een tekort heeft aan energie, eiwitten en/of andere voedingstoffen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid en spieren.

lees meer

Ondervoeding

Ondervoeding wil zeggen dat u een tekort heeft aan energie, eiwitten en/of andere voedingstoffen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid en spieren. Door ondervoeding neemt de vermoeidheid toe en neemt de spierkracht en weerstand af. Dit kan ook voorkomen bij mensen met overgewicht.  
 
Een volwaardige voeding met voldoende eiwitten, energie, vitaminen en mineralen zijn hierbij van groot belang.

Algemene adviezen

  • Eet volle producten, zoals volle melk, yoghurt en kwark.
  • Eet producten die rijk zijn aan eiwitten zoals vlees, vis, zuivel, peulvruchten en noten. Zie ook ‘eiwitrijke voeding’.
  • In sommige gevallen kan de diëtist drinkvoeding voorschrijven. 
  • Doe wat extra hartig beleg op brood of neem een extra plakje beleg uit het vuistje. 
  • Besmeer brood dik met roomboter of margarine.   

Tips bij verminderde eetlust

  • Neem vaker kleine porties.
  • Maak gebruik van tussendoortjes en kies producten waar in verhouding veel energie en eiwitten in zitten. Kies bijvoorbeeld liever voor een glas melk dan een mok thee.
  • Eet samen: zien eten, doet eten.
  • Zorg dat eten er aantrekkelijk uit ziet, bijvoorbeeld door kleuren te combineren of leuk servies te gebruiken.
  • Neem de tijd voor het eten.                                                      

Tips bij een vol gevoel

  • Eet kleine porties verdeeld over de dag.
  • Neem alleen producten die energie leveren.
  • Neem het nagerecht een uur na de warme maaltijd.
  • Plan uw maaltijden.
  • Zet het eten even weg om op een later tijdstip weer wat te eten.
  • Kies vloeibaar voedsel, dat zakt sneller dan vast voedsel. Zie ook 'gemalen, zachte en vloeibare voeding'.
  • Een vol gevoel kan ook door een slechte stoelgang komen. Het is dan belangrijk om voldoende te drinken en vezelrijk te eten. Hierdoor kunt u juist ook weer een vol gevoel krijgen. Bespreek in dat geval met uw arts of diëtist wat het meest belangrijk is.

 


Overgewicht

Overgewicht komt voor bij patiënten met een spierziekte. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en verergert de vermoeidheid. Als u meer eet dan dat u aan energie verbruikt, komt u aan.

lees meer

Overgewicht

Overgewicht komt voor bij patiënten met een spierziekte. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en verergert de vermoeidheid. Als u meer eet dan dat u aan energie verbruikt, komt u aan. Als u minder eet dan dat u verbruikt aan energie, valt u af. Mensen met een spierziekte gebruiken vaak minder energie dan een gezond iemand, waardoor afvallen moeilijker is.

Ook als u veel moet afvallen kan een vitaminenaanvulling goed voor u zijn om tekorten tegen te gaan. Raadpleeg uw diëtist voor een persoonlijk advies hierover.

Tips voor verantwoord gewichtsverlies

  • Probeer niet meer dan een halve kilo per week af te vallen. Een crashdieet verergert de vermoeidheid en bevordert het jojo-effect. Hierdoor komt u snel weer aan als u stopt met het dieet.
  • Stel een duidelijk en haalbaar doel op samen met uw diëtist. Gebruik zo min mogelijk suiker, zie ook ‘suiker en energie’.
  • Eet vezelrijk, dit geeft een hogere verzadiging en bevat meer voedingstoffen, zie ook ‘vezelrijke voeding’.
  • Vertel aan uw omgeving dat u gewicht probeert kwijt te raken. Zij kunnen u steunen.
  • Probeer extra te genieten van bijzondere momenten, zoals uit eten gaan. Wilt u toch op uw lijn letten, bestel dan een gerecht met veel groenten. Neem bijvoorbeeld een salade en sla het dessert over.
  • Eet geen gefrituurde gerechten en vermijd extra’s zoals chips, chocolade en alcohol. 
  • Gebruik frequente gezonde (tussen-) maaltijden en eet regelmatig om honger te voorkomen. Sla het ontbijt niet over.
  • Probeer te voorkomen dat u honger krijgt en als gevolg iets ongezonds neemt.
  • Neem niet te ruime porties, schep geen tweede keer op.
  • Kies voor een kleiner servies.
  • Kook niet te veel.
  • Houd een dagboek bij. Schrijf bijvoorbeeld op wat u eet en hoe u zich daarbij voelt. Vooral als u eet bij stress is dit belangrijk.
  • Er bestaan ook veel apps waarin u uw voeding kan bijhouden, bijvoorbeeld de Eetmeter of My Fitnesspal. 
  • Vraag uw fysiotherapeut wat de mogelijkheden zijn om optimaal te bewegen. In Nederland is er een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die kennis hebben van verschillende spierziekten. Ga hiervoor naar de website van Spierziekten Nederland en kijk op de zorgwijzer.
  • Kijk voor meer informatie over afvallen op de website van het Voedingscentrum.
  • Zoekt u een energie-arm recept? Hier vindt u het recept voor spinaziesoep met zalm en linzen.

Omgaan met verleidingen

  • Vermijd verleidingen. Haal geen snacks in huis.
  • Maak de verleiding minder sterk. Eet iets voedzaams.
  • Zoek afleiding als u zin heeft om te snoepen. Bel bijvoorbeeld iemand, zet thee, poets uw tanden of probeer te bewegen (blokje om).
  • Houd een voedingsdagboek bij, waarin u kunt invoeren wat u eet. Dit werkt remmend.

Aan de slag met uw leefstijl

Wilt u aan de slag met uw leefstijl? Vraag ernaar bij uw behandelaar.


Botontkalking

Door vermoeidheid kan het zijn dat u minder beweegt en minder vitamine D en calcium binnenkrijgt via de voeding. Hierdoor heeft u een verhoogde kans op botontkalking.

lees meer

Botontkalking

Door vermoeidheid kan het zijn dat u minder beweegt en minder vitamine D en calcium binnenkrijgt via de voeding. Hierdoor heeft u een verhoogde kans op botontkalking. Botontkalking (osteoporose) is een aandoening van het skelet, waarbij de botdichtheid afneemt. Bij osteoporose vermindert de botmassa en verandert de structuur van het bot. Het is daarom belangrijk dat er voldoende calcium en vitamine D in uw voeding zit. Bij gezonde botten hoort ook voldoende beweging. Raadpleeg hiervoor uw fysiotherapeut.

    
Op de linkerafbeelding ziet u hoe een normaal bot eruit ziet. Op de rechterafbeelding is er sprake van botontkalking (osteoporose).

Tips voor voldoende vitamine D inname

  • Gebruik halvarine of margarine, vloeibaar bak- en braadvet waaraan vitamine D is toegevoegd. Om voldoende D binnen te krijgen moet u minstens 6 sneden brood besmeren met een vitamine D houdend smeersel, zoals halvarine.
  • Als u geen 6 sneden brood per dag eet, is uw vitamine D inname waarschijnlijk onvoldoende. Een aanvulling op uw voeding is dan te overwegen.
  • Vette vis is ook een goede bron van vitamine D. Eet daarom minstens 1 keer per week vette vis, zoals haring, makreel, zalm of paling. 
  • Door blootstelling aan zonlicht kunt u zelf vitamine D opvangen. Het beste is als u tussen 11 en 15 uur met onbedekte handen en hoofd 15 minuten zonlicht opvangt in de buitenlucht.
  • Het kan ook zijn dat u onder de risicogroep behoort die volgens de gezondheidsraad extra vitamine D nodig heeft. Zie ook 'multivitaminen'.

Tips voor voldoende calciuminname

  • Calciumrijke producten zijn onder andere kaas, melk, melkproducten, peulvruchten en noten.
  • Gebruik als volwassene minimaal 500 ml melkproducten en 1 plak kaas per dag, dan is uw calcium inname voldoende.
  • Gebruikt u minder dan de aanbevolen hoeveelheid, dan is extra aanvulling van calcium in de vorm van een tablet te overwegen. Raadpleeg uw arts of uw diëtist. 

Recepten bij spierziekten en vermoeidheid

Op deze pagina vindt u een aantal recepten die kunnen helpen bij spierziekten en vermoeidheid. De recepten voor lemon water en sinaasappel water kunnen het makkelijker maken om genoeg vocht binnen te krijgen. lees meer

Voedingsfabels

Er gaan allerlei verhalen de ronde over voeding. Maar wat is nu waar? Hieronder bespreken we een aantal bekende fabels. lees meer

Voedingsfabels

Er gaan allerlei verhalen de ronde over voeding. Maar wat is nu waar? Hieronder bespreken we een aantal bekende fabels. 

Zoetstoffen en E-nummers zijn schadelijk voor de gezondheid

Om producten zoeter te maken worden zoetstoffen toegevoegd. In Nederland wordt alleen gebruik gemaakt van goedgekeurde zoetstoffen. Dit betekent dat de veiligheid ervan is onderzocht. Als de zoetstoffen zijn onderzocht en veilig worden bevonden, krijgen ze een E-nummer. E-nummers zijn dus juist een teken dat de zoetstoffen als veilig zijn beoordeeld. Kijk voor meer informatie over E-nummers op www.voedingscentrum.nl 

Van brood wordt u dik

Het antwoord hierop is nee. Volkorenbrood past prima in een gezond voedingspatroon. Brood is namelijk een bron van vezels en jodium. U komt pas aan als u meer eet dan dat u verbrandt.

Gluten zijn ongezond

Gluten komen van nature voor in tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Gluten zijn niet gevaarlijk en worden afgebroken zoals ieder ander eiwit, behalve als u overgevoelig bent voor gluten. Denkt u dat u overgevoelig bent voor gluten? Raadpleeg dan uw arts of diëtist. 

Melk is ongezond

In melk zitten belangrijke voedingstoffen zoals vitaminen B2, B12, calcium en eiwitten. Melk is daarom belangrijk voor uw botten en goed voor uw gezondheid. Voor mensen met een lactose-intolerantie kan melk wel klachten geven. In dat geval zoeken we in overleg met de diëtist naar geschikte alternatieven.

Kokosolie is de gezondste olie om in te bakken

Kokosolie zou volgens voedselgoeroes gezond zijn en veel vitaminen bevatten. Kokosolie bevat een grote hoeveelheid verzadigd vet, wat de kans verhoogt op hart- en vaatziekten. Gebruik kokosolie daarom met mate.
 
Wilt u zeker weten of iets waar is of een fabel, raadpleeg dan de volgende websites.
www.voedingscentrum.nl
www.iamafoodie.nl

Verpakking lezen

Producten kunt u met elkaar vergelijken. Zo kunt u zelf zien welk pak muesli het minste suiker bevat, of welk soort yoghurt de meeste eiwitten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet