Voeding en diabetes

Bij mensen met diabetes is de regulatie van de bloedsuiker (glucose) verstoord. Voeding speelt een belangrijke rol in het beheersen van de glucosewaarden in het bloed. Vooral koolhydraten hebben direct effect op de bloedsuiker. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke soorten koolhydraten er zijn en hoe ze het lichaam beïnvloeden. Door bewuste keuzes te maken in voeding, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuiker stabieler houden en zo hun gezondheid en welzijn verbeteren.

lees meer

Voeding en diabetes

Bij mensen met diabetes is de regulatie van de bloedsuiker (glucose) verstoord. Voeding speelt een belangrijke rol in het beheersen van de glucosewaarden in het bloed. Vooral koolhydraten hebben direct effect op de bloedsuiker. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke soorten koolhydraten er zijn en hoe ze het lichaam beïnvloeden. Door bewuste keuzes te maken in voeding, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuiker stabieler houden en zo hun gezondheid en welzijn verbeteren.

Voeding en koolhydraten

Onze voeding bestaat uit koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen, spoorelementen en water. Koolhydraten beïnvloeden de bloedsuiker, ook wel bloedglucose genoemd. Ze hebben daarom een belangrijk rol bij de diabetesregulatie. Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suiker. Koolhydraten zijn er in verschillende vormen en komen voor in allerlei voedingsmiddelen. Ze zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam.

Omzetting van koolhydraten tot glucose en de aanmaak van insuline

Alle koolhydraten uit eten en drinken worden in ons lichaam omgezet tot glucose. Dit gebeurt in de maag en darmen. Als de koolhydraten zijn afgebroken tot glucose, wordt glucose via de darmwand opgenomen in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedglucosewaarde. De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed kan worden opgenomen in een lichaamscel. Bijvoorbeeld een spiercel of hersencel. De lichaamscellen gebruiken glucose als brandstof zodat u bijvoorbeeld kunt bewegen, nadenken en ademhalen.

Te weinig insuline bij diabetes

Naast koolhydraten zijn er ook andere factoren die de bloedglucose kunnen beïnvloeden. Zo kan lichaamsbeweging de bloedglucosewaarde verlagen en ziekte of koorts deze waarde verhogen.

Bij diabetes maakt het lichaam geen óf te weinig insuline aan en kan het minder op insuline reageren. Dit laatste noemen we insulineresistentie. Hierdoor blijft glucose in uw bloed en stijgt de bloedglucosewaarde. De behandeling bij diabetes is erop gericht uw glucosewaarden binnen de streefwaarden zo stabiel mogelijk te houden, zodat u zich goed voelt en voldoende energie heeft. Maar ook om op de lange termijn gezondheidsproblemen door slecht ingestelde diabetes te voorkomen. Dit doen we met behulp van voedings- en leefstijladviezen, soms in combinatie met medicijnen in tabletvorm en/of het spuiten van insuline. Bij sommige medicijnen of insuline horen specifieke adviezen voor het gebruik van koolhydraten. Het is daarom bij diabetes goed om te weten waar koolhydraten inzitten en wat het effect hiervan is op de bloedglucosewaarden.

Verschillende soorten koolhydraten  

  • Zetmeel bestaat uit meerdere suikermoleculen en noemen we daarom een meervoudig koolhydraat. Voorbeelden hiervan zijn brood, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten. Ze laten de bloedglucose over het algemeen langzaam stijgen. Gebruik van de zetmeelproducten bij voorkeur de volkorenvarianten in plaats van de “witte varianten”. In volkoren producten zitten meer vezels. Vezels zorgen ervoor dat de bloedglucose minder snel stijgt en u krijgt sneller een vol gevoel. Ze helpen hart- en vaatziekten voorkomen en zorgen voor een goede stoelgang. Kies daarom bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, volkoren pasta in plaats van witte pasta én voor volkoren brood in plaats van wit brood.

  • Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een koolhydraat. Lactose komt van nature voor in melkproducten. Melkproducten kunnen naast de lactose ook toegevoegde suikers bevatten, dit zit bijvoorbeeld in vla, vruchtenyoghurt of chocomel. Melkproducten zonder toegevoegde suikers bevatten alleen lactose. Gebruik bij voorkeur naturel of ongezoete zuivel. Kaas is gemaakt van melk, maar kaas bevat geen lactose en dus geen koolhydraten.
  • Fructose, ofwel fruitsuiker, is een koolhydraat en komt van nature voor in fruit, vruchtensap en honing. In groenten zit minder fructose. Kies bij voorkeur voor het gebruik van vers fruit in plaats van vruchtensap of smoothies. En gebruik geen honing.
  • Sacharose, ofwel tafelsuiker, is ook een koolhydraat. Sacharose bestaat uit een verbinding tussen glucose en fructose. Voorbeelden van producten die sacharose bevatten zijn frisdrank, snoep en zoet beleg. Probeer het gebruik van deze snelle koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Ze leveren veel energie en laten de bloedglucose snel stijgen.
  • Glucose, ook wel dextrose, is de snelste vorm van suiker en komt voor in druivensuiker.

Behandeling van hypoglykemie

Als de bloedglucosespiegel 3,5 of lager is, is er sprake van hypoglykemie, ook wel een hypo genoemd. Het is dan belangrijk om de bloedglucosespiegel zo snel mogelijk weer te verhogen tot boven de 4. Gebruik bij voorkeur koolhydraten in de vorm van glucose, omdat glucose heel snel wordt opgenomen in het bloed. De hoeveelheid glucose die nodig is voor de juiste stijging van de bloedglucose, is per persoon verschillend. Voor volwassenen kan uitgegaan worden van 20 gram. Hiervoor kunt u druivensuiker tabletten gebruiken. Het varieert per merk hoeveel gram glucose er in 1 druivensuikertablet zit. Als u bijvoorbeeld Dextro gebruikt, bevat een tablet  3 gram druivensuiker. Gebruik dan 6-7 tabletten, dan komt u op een totaal van 18 of 21 gram glucose.

Op basis van uw ervaring met hypo’s kan deze hoeveelheid voor u worden bijgesteld naar een persoonlijk advies. Bij het gebruik van een insulinepomp of closed loop systeem is meestal minder dan 20 gram glucose nodig. We bespreken de aanbevolen hoeveelheid glucose dan met u.


Tips voor een gezonde voeding

Met deze tips zorgt u voor een gezonde voeding.

lees meer

Tips voor een gezonde voeding



Gezonde voeding en afwisseling

Een gezond dieet bestaat onder andere uit volkorenbrood, magere vleeswaren en verse groenten. Het is belangrijk om af te wisselen tussen voedingsmiddelen. Ontdek wat gezonde keuzes zijn als u diabetes heeft.

lees meer

Gezonde voeding en afwisseling

Brood

Gebruik bij voorkeur bruin- of volkorenbrood. In plaats van 1 snee brood kunt u nemen:

  • 1 snee donker roggebrood
  • 1½ snee licht roggebrood
  • 2 sneetjes knäckebröd
  • 2 beschuiten
  • 1 snee krentenbrood zonder spijs
  • 1 schaaltje pap zonder suiker
  • 1 schaaltje magere yoghurt met 1 eetlepel muesli
  • 1 schaaltje magere yoghurt met 3 eetlepels cornflakes
  • 1 snee ontbijtkoek
  • ½ broodje

Smeersel

Gebruik bij voorkeur dieethalvarine of dieetmargarine.

Vleeswaren

Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren zoals: achter- en schouderham, rosbief, kipfilet, fricandeau, casselerrib en kalkoenfilet. Gebruik met mate de vettere vleeswaren zoals: alle soorten worst, leverpastei, paté, bacon en ontbijtspek.

Kaas

Volgens de NDF voedingsrichtlijn 2015 kunnen mensen met diabetes volvette 48+ kaas gebruiken. Als u dit niet gewend bent of niet lekker vindt, kunt uw 20+ of 30+ kaas blijven gebruiken.

Ei

Gebruik niet meer dan 2-3 eieren per week. Wanneer u een ei bakt, gebruik dan bij voorkeur dieetmargarine of een vloeibaar bak- en braadproduct.

Zoet beleg

Gebruik alleen zoet beleg als dit op uw dieetlijst staat. Onder zoet beleg verstaan we: jam, stroop, honing, chocoladehagelslag, chocoladepasta, pindakaas of vruchtenhagelslag.

Overig beleg

U kunt uw brood ook beleggen met: sla, komkommer, tomaat, radijs, plakjes appel, schijfjes banaan, sandwichspread of zuivelspread

Melk- en melkproducten

Volgens de NDF voedingsrichtlijn 2015 kunnen mensen met diabetes volle zuivelproducten gebruiken. Als u dit niet gewend bent of niet lekker vindt, kunt uw magere/halfvolle zuivel blijven gebruiken.

Fruit

Gebruik dagelijks 2 porties fruit, bij voorkeur vers; 1 portie fruit is bijvoorbeeld:

  • 1 appel, peer, sinaasappel of grapefruit
  • 2 mandarijnen, nectarines of kiwi’s
  • 1 grote perzik of 3 (kleine) pruimen of 1 schijf verse ananas
  • 1 schaaltje (100 gram) aardbeien, frambozen of bessen met 2 theelepels suiker
  • 1 kleine banaan

Soep

Bouillon van vlees, vis, kip, groenten, bouillonpoeder of tabletten bevat geen koolhydraten (let op, wel veel zout!). Als vulling kunt u bijvoorbeeld nemen groenten, tuinkruiden, mager soepvlees, gehaktballetjes, kip of vis. Soepen die bloem of vermicelli bevatten, bevatten ook koolhydraten.

Vlees, wild, gevogelte en vleesvervangers

Gebruik bij voorkeur magere soorten zoals:

  • Varkensvlees: magere hamlappen, fricandeau, varkenshaas, varkensoester, haaskarbonade, ongepaneerde schnitzel.
  • Rundvlees: tartaar, biefstuk, magere runderlappen, rosbief, ossenhaas, gehakt.
  • Gevogelte: kip zonder vel, kipfilet, kalkoen. 
  • Vleesvervangers: tahoe, tempé, vegetarische vleesvervangers.

Bak vlees bij voorkeur in olie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Maak de jus af met water.

Vis, schaal- en schelpdieren

Vis is een uitstekend alternatief voor vlees. Het advies is om minimaal 1 keer per week vis te eten. Hierbij zijn alle soorten toegestaan. Gepaneerde en gefrituurde vis bevatten veel vet en koolhydraten. Het is beter het gebruik hiervan te beperken. Paling, schaal- en schelpdieren zoals garnalen bevatten veel cholesterol. Het gebruik hiervan kunt u beter ook beperken. 

Groenten

Gebruik royaal groenten. Rauwkost mag u altijd extra eten. 

Aardappelen

Aardappelen kunt u vervangen door aardappelpuree, zilvervliesrijst, volkoren pasta en witte of bruine bonen. In plaats van 2 aardappelen kunt u nemen: 

  • 2 opscheplepels pasta
  • 1½ opscheplepel zilvervliesrijst
  • 2 opscheplepels bonen
  • 1 snee brood
  • 2 opscheplepels aardappelpuree
  • 1 kleine (35 gram) bloemtortilla
  • ½ pannenkoek
  • 1 opscheplepel friet

In plaats van 2 aardappelen en 1 portie groenten kunt u nemen:

  • 4 opscheplepels stamppot
  • 2 opscheplepels nasi goreng/bami
  • 1 bord erwtensoep of bonensoep

Nagerecht

U mag volle zuivelproducten gebruiken. Gebruikt bij voorkeur naturel zuivel of zuivel zonder toegevoegd suiker.

Dranken

De volgende dranken kunt u gewoon nemen: thee en koffie zonder suiker, eventueel met een scheutje halfvolle (koffie) melk en/of zoetjes, (mineraal)water en suikervrije (light) frisdranken. Alcoholische dranken kunt u gebruiken in overleg met uw arts of diëtist.


Preventie en leefstijl

Een gezonde leefstijl heeft veel invloed op het voorkomen van ziekten. Gezonde voeding is daar een belangrijk onderdeel van.

lees meer

Preventie en leefstijl

Een gezonde leefstijl heeft veel invloed op het voorkomen van ziekten. Gezonde voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Vandaar dat er binnen het Radboudumc steeds meer aandacht is voor preventie (voorkomen van ziekte), leefstijl en gezonde voeding.  

Tijdens ziekte is het erg belangrijk dat voeding wordt afgestemd op uw situatie, zodat u voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten en energie. Diëtisten van het Radboudumc kunnen u hierbij helpen. Vraag ernaar bij uw specialist en/of bekijk onderstaande video.

Zo dragen wij bij:

  • Goede voeding proef je.
    In het Radboudumc kiezen we bewust voor voeding die een goede gezondheid, duurzame samenleving en verantwoorde leefstijl stimuleert. Ons voedingsaanbod  voor medewerkers en bezoekers is vanuit deze gedachte zorgvuldig samengesteld. Afdeling Diëtetiek is intensief betrokken bij het tot stand komen en het borgen van dit Goede voedingsaanbod. Zie hier voor meer informatie over Goede voeding proef je.
    Voeding voor onze patiënten is ook met zorg samengesteld en bestaat uit het FoodforCare concept. 
  • Onderwijs Voeding en leefstijl voor artsen
    Artsen hebben in de praktijk weinig kennis over voeding. Sinds 2021-2022 is Voeding en Leefstijl een vast onderdeel in het eerste anderhalf jaar van het basisonderwijs voor geneeskunde- en biomedische wetenschappenstudenten aan de Radboud Universiteit. Tevens zijn er plannen om Voeding en leefstijl uit te breiden in het master onderwijs.

Aan de slag met uw leefstijl

Wilt u aan de slag met leefstijl? Vraag ernaar bij uw behandelaar.


Diabetes mellitus suikerziekte

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet