Over Fit4surgery voedingsadviezen
Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist krijgt. Deze informatie is onderdeel van het thema 'voeding' van het Fit4Surgery-programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.
lees meerOver Fit4surgery voedingsadviezen
Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist krijgt. Deze informatie is onderdeel van het thema 'voeding' van het Fit4Surgery-programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.
De diëtist heeft samen met u een hoeveelheid eiwit afgesproken die u dagelijks nodig heeft en besproken hoe u deze het beste over de dag kan verdelen. Door dagelijks gezond en volgens de 'Schijf van Vijf' te eten en uw volledige eiwitbehoefte te behalen, bent u in betere conditie op het moment van de operatie.
Project Fit4Surgery
Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Het programma bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol.
lees meerGezonde voeding
Voor het opbouwen en behouden van spiermassa en conditie heeft u gezonde voeding nodig. Als basis kunt u hiervoor de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum gebruiken.
lees meerGezonde voeding
Voor het opbouwen en behouden van spiermassa en conditie heeft u gezonde voeding nodig. Als basis kunt u hiervoor de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum gebruiken.
Naast dit algemene voedingsadvies krijgt u van uw diëtist ook een persoonlijk advies. Is er sprake van ondervoeding dan schrijft de diëtist naast een eiwitrijk ook een energieverrijkt dieet voor. Dit advies kan afwijken van de adviezen binnen de ‘Schijf van Vijf’.
Aanbevolen gemiddelde dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen |
|||
|
19-50 jaar |
51-69 jaar |
70 jaar en ouder |
Groente |
250 gram |
250 gram |
250 gram |
Fruit |
2 stuks |
2 stuks |
2 stuks |
Boterhammen (bruin/volkoren) |
Vrouw: 4-5 Man: 6-8 |
Vrouw: 3-4 Man: 6-7 |
Vrouw: 3-4 Man: 4-6 |
Opscheplepels volkoren graanproducten of aantal aardappelen |
4-5 opscheplepels/ stuks |
Vrouw: 3-4 opscheplepels/ stuks Man: 4 opscheplepels stuks |
Vrouw: 3 opscheplepels/stuks Man: 4 opscheplepels/stuks |
Vis/vlees of peulvruchten |
100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten |
100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten |
100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten |
Ongezouten noten |
25 gram |
Vrouw: 15 gram Man: 25 gram |
15 gram |
Porties zuivel (mager/ halfvol) |
2-3 porties |
Vrouw: 3-4 porties Man: 3 porties |
4 porties |
Kaas
|
40 gram |
40 gram |
40 gram |
Smeer- en bereidingsvetten |
Vrouw: 40 gram Man: 65 gram |
Vrouw: 40 gram Man: 65 gram |
Vrouw: 35 gram Man: 55 gram |
Vocht |
1½ - 2 liter |
1½ - 2 liter |
1½ - 2 liter |
- Neem veel groenten en fruit, vooral uit het seizoen.
- Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet minimaal 1 keer per week peulvruchten en 1 keer per week vis. Eet maximaal 500 gram vlees per week en daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook.
- Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden.
- Eet elke dag een handje ongezouten noten.
- Kies vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
- Ga voor dranken zonder suiker: kraanwater, thee en koffie.
- Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.
- Probeer waar mogelijk zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken en let op uw suikerinname.
Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen voor uw lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, vegetarische vleesvervangers, ei, kaas, (plantaardige) zuivelproducten, noten en peulvruchten. Bij gewichtsverlies, ziekte, een operatie en wonden is extra eiwit nodig voor het herstel. Het is belangrijk om de eiwitten goed over de dag te verdelen. Hierdoor kan het lichaam eiwitten beter gebruiken voor spieropbouw. Binnen het programma adviseren wij om bij 4 eetmomenten minimaal 20-25 gram eiwit te nemen. De diëtist vertelt u hoe u dit kan bereiken en wat uw persoonlijke eiwitbehoefte is.
Beweging
Naast een eiwitrijke voeding, is beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling. Beweging en sport hebben een positieve invloed op uw kracht en conditie omdat het bijdraagt aan een toename van uw spiermassa en uithoudingsvermogen.
Binnen Fit4Surgery traint u 3 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze training bestaat uit kracht- en conditietraining. De andere dagen bent u thuis actief.
Kenmerken van het voedingsprogramma
Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt en gezond eet.
lees meerKenmerken van het voedingsprogramma
Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt en gezond eet. Door dagelijks uw volledige eiwitbehoefte binnen te krijgen via uw voeding, bent u lichamelijk in een betere conditie op het moment van de operatie. Gebruik daarom:
- gezonde en eiwitrijke voeding
- de hoeveelheid eiwit die uw diëtist aanraadt
- 4x per dag een maaltijd met 20-25 gram eiwit per maaltijd
- Een eiwitrijk tussendoortje / eiwitshake van 20-25 gram voor het slapengaan of bij het ontbijt én binnen 1 uur na het trainen
Eiwitshake en recepten
Hier leest u hoe u een standaard eiwitshake maakt en vindt u recepten om zelf lekkere variaties te maken.
lees meerEiwitshake en recepten
-
U doet 7 afgestreken maatschepjes eiwitpoeder in de schudbeker. Deze vult u aan met 200 ml water. Goed schudden. U kunt de eiwitshake meer op smaak brengen door bijvoorbeeld limonadesiroop toe te voegen. De eiwitshake heeft van zichtzelf een lichte vanillesmaak.
De eiwitshake wordt vloeibaarder en gemakkelijker te drinken als u de shake vooraf even in de koelkast zet (maximaal 2 uur). U kunt het eiwitpoeder ook door de melk, yoghurt of kwark mengen. Het eiwitpoeder smaakt dan iets poederiger en is wat dikker.
-
Benodigdheden:
Blender of staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze:
- Giet 200ml sojamelk of halfvolle melk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een halve banaan toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 2.5 eetlepels magere kwark toe
- Voeg 6 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 4 eetlepels havervlokken toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden:
Blender of staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml sojamelk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een grote hand blauwe bessen toe
- Voeg een halve banaan toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 5 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden
Blender of staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml sojamelk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een mespunt kaneel toe
- Voeg 5 aardbeien toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 7 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 1 theelepel honing toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden
Blender of staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml magere melk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg 2 blaadjes verse munt toe
- Een halve schijf ananas toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 5 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 1 theelepel honing toe
- Voeg 2.5 eetlepels magere kwark toe
- Blenden maar
Eiwitrijke producten
In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.
lees meerEiwitrijke producten
In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.
Product | Per verstrekkingseenheid | Eiwit(gram) |
Brood/ crackers/ beleg | ||
Ei | 1 stuk | 7 |
Pindakaas of notenpasta van 100% noten | Voor 1 snee = 20 gram | 5 |
20+ / 30+ Kaas | Voor 1 snee = 20 gram | 5 |
Volkoren brood | 1 snee = 35 gram | 3 |
Vleeswaren | Voor 1 snee = 15 gram | 3 |
Havermout | 40 gram | 5 |
Zuivelspread | 15 gram | 1 |
Hüttekase | 20 gram | 3 |
Melkproducten | ||
Skyr | 1 schaaltje = 150 ml | 14-16 |
Kwark | 1 schaaltje = 150 ml | 13 |
Magere of halfvolle melk | 1 glas = 200 ml | 6 |
Magere of halfvolle karnemelk | 1 glas = 200 ml | 6 |
Drinkyoghurt 0% | 1 glas = 200 ml | 6 |
Soja drink (als calcium en B12 zijn toegevoegd) | 1 glas = 200 ml | 6 |
Magere of halfvolle yoghurt | 1 schaaltje = 150 ml | 6 |
Tussendoortjes | ||
Ongezouten noten en pinda's (gemiddeld) | 1 handje, 25 gram | 5 |
Bij de warme maaltijd | ||
Rundvlees gemiddeld (onbewerkt en onbereid) | 100 gram | 19 |
Kip (onbewerkt en onbereid) | 100 gram | 23 |
Varkensvlees gemiddeld (onbewerkt en onbereid) | 100 gram | 20 |
Vis (onbewerkt en onbereid) | 100 gram | 18 |
Tofu of tempeh | 100 gram | 12 |
Kant-en-klare vleesvervanger | 100 gram | 4,5-25 |
Linzen | 1 opscheplepel = 60 gram | 6 |
Ei | 1 Stuk | 7 |
Bonen, bruine/ witte | 1 opscheplepel = 60 gram | 5 |
Kikkererwten | 1 opscheplepel = 60 gram | 5 |
Zilvervliesrijst (ongekookt) | 75 gram | 6 |
Volkorenpasta (ongekookt) | 75 gram | 10 |
Pittem (zonnebloem, etc.) | 15 gram | 3 |
Quinoa (ongekookt) | 75 gram | 11 |
Volkoren bulgur (ongekookt) | 75 gram | 9 |
Voedingsmiddelenlijst
Op de website van de Stuurgroep Ondervoeding vindt u een database met eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.
Eetverslag
Voor uw afspraak bij de diëtist hebben wij u gevraagd om een eetverslag of voedingsdagboekje in te vullen. Met deze informatie krijgt uw diëtist een duidelijk beeld van alles wat u op een dag eet.
lees meerEetmeter
Met de eetmeter-app krijgt u inzicht in uw eiwitinname, de verdeling van eiwitten over de dag, inname van calorieën en voedingsstoffen. U kunt de eetmeter raadplegen via internet of als app gebruiken op uw telefoon.
ga naar eetmeter VoedingscentrumSuggesties voor eiwitrijke maaltijden
Recepten Voedingscentrum
Op de website van het Voedingscentrum vindt u veel makkelijke, lekkere en gezonde recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Kies bij de optie 'extra wensen' voor 'eiwitrijk'.
recepten VoedingscentrumOntbijt
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 200 ml Halfvolle melk 6,5 40 gram Havermout 5 1 stuks Cracker 1 20 gram Kaas 6 150 ml halfvolle melk 5 Totaal 23,5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 150 gram Skyr Naturel 16 45 gram Granola 4 150 ml Halfvolle melk 5 Totaal 25 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 250 gram Magere kwark 21 45 gram Muesli met noten 4 45 gram Blauwe bessen 0.5 Mespuntje Kaneelpoeder (optioneel) 0 Totaal 25,5 Bereidingswijze
- Weeg de hoeveelheid kwark af in een kom.
- Voeg de afgewogen hoeveelheid muesli toe aan de kwark.
- Voeg de afgewogen hoeveelheid blauwe bessen toe aan de kwark.
- Voeg de hoeveelheid kaneelpoeder toe aan de kwark.
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid
Product Eiwitten 150 gram Magere kwark 13 25 gram Gemengde noten 5.5 3 stuks Gewelde vijgen 2 150 ml Halfvolle melk 5 Totaal 25.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 20 gram Havermoutvlokken (liefst fijne vlokken) 2.5 1 stuks Ei 7 1 gram Speculaaskruiden 0 60 gram Volkoren tarwemeel 6 250 ml Halfvolle melk 8 1 eetlepel Vloeibaar culinair 0 Totaal 23,5 Bereidingswijze
- Weeg alle droge producten af.
- Weeg de volle melk af in de beker van de blender.
- Voeg het ei toe aan de beker van de blender.
- Voeg de speculaaskruiden toe.
- Voeg het volkorenmeel toe.
- Voeg de havermoutvlokken toe.
- Zet de blender aan en laat deze alles goed mengen.
- Bak het beslag in een koekenpan met anti-aanbak laag.
Lunch
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Volkorenbrood 9 naar smaak Halvarine 1 portie Kaas 5 1 portie Vleeswaren 3 1 portie Pindakaas 4 200 ml Halfvolle melk 6,5 Totaal 27.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Volkorenbrood 9 naar smaak Halvarine 2 porties Pindakaas 8 1 Banaan 2 200 ml Sojadrink 6 Totaal 25 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 Volkoren pistolet 6 100 gram Falafel 8 20 gram Hummus 2 20 gram Rucola Melange 1 2 plakjes Tomaat 0 naar wens Kruiden 200 ml Soja drink 6 Totaal 23 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Volkorenbrood 9 20 gram Ijsbergsla 0,5 1 stuks Tomaat 0,5 20 gram Kipfilet 4 2 stuks Gekookt ei 12 Totaal 26 Bereidingswijze
- Kook de eitjes in ruim kokend water in 7 min tot ze hard zijn.
- Snijd de tomaat in.
- Snijd de ijsbergslag in grove stukken.
- Pel het ei en snijd deze in plakjes.
- Toast de 3 sneetjes brood in een brood rooster.
- Leg de getoaste sneetjes voor u op de tafel of op een snijplank.
- Beleg nu 2 sneetjes met sla, kipfilet,ei en tomaat.
- Het 3de sneetje wordt de deksel van het broodje.
- Stapel nu de belegde sneejtes 1 en 2 op elkaar.
- Dek het broodje af met het derde sneetje brood.
- Snijd het de stapel nu diagonaal door zodat er 2 driehoeken ontstaan.
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Volkoren Mueslibol 6.5 1 portie Halvarine 1 1 portie Kaas 7 1 stuks Haring 13 Totaal 27.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Pistolet bruin 6 1 plak Kaas 30+ 5 1 stuk Gekookt ei 7 20 gram Hüttenkäse 2 20 gram Rucola Melange 1 2 plakjes Tomaat 0 Naar wens Kruiden Totaal 28 Bereidingswijze
- Bak de pistolet af volgens bakvoorschrift.
- Kook het ei, hardheid naar wens, snijd het ei in plakjes.
- Meng de Hüttenkäse in een schaaltje met kruiden naar smaak (geen zout).
- Beleg de pistolet in de volgende volgorde:
- Kaas
- Hüttenkäse
- Plakjes ei
- Rucola melange/plakjes tomaat
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 portie Sla 0 50 gram Kipfilet 15 30 gram Geitenkaas 6 25 gram Cashewnoten 4,5 150 milliliter Halfvolle melk 4.5 Totaal 30