Ontbijt



Over Fit4surgery voedingsadviezen

Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist krijgt. Deze informatie is onderdeel van het thema 'voeding' van het Fit4Surgery-programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.

lees meer

Over Fit4surgery voedingsadviezen

Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist krijgt. Deze informatie is onderdeel van het thema 'voeding' van het Fit4Surgery-programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.

De diëtist heeft samen met u een hoeveelheid eiwit afgesproken die u dagelijks nodig heeft en besproken hoe u deze het beste over de dag kan verdelen. Door dagelijks gezond en volgens de 'Schijf van Vijf' te eten en uw volledige eiwitbehoefte te behalen, bent u in betere conditie op het moment van de operatie.


Project Fit4Surgery

Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Het programma bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol.

lees meer

Gezonde voeding

Voor het opbouwen en behouden van spiermassa en conditie heeft u gezonde voeding nodig. Als basis kunt u hiervoor de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum gebruiken. 

lees meer

Gezonde voeding

Voor het opbouwen en behouden van spiermassa en conditie heeft u gezonde voeding nodig. Als basis kunt u hiervoor de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum gebruiken. 
Naast dit algemene voedingsadvies krijgt u van uw diëtist ook een persoonlijk advies. Is er sprake van ondervoeding dan schrijft de diëtist naast een eiwitrijk ook een energieverrijkt dieet voor. Dit advies kan afwijken van de adviezen binnen de ‘Schijf van Vijf’. 

Aanbevolen gemiddelde dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen

 

19-50 jaar

51-69 jaar

70 jaar en ouder

Groente

250 gram

250 gram

250 gram

Fruit

2 stuks

2 stuks

2 stuks

Boterhammen (bruin/volkoren)

Vrouw: 4-5

Man: 6-8

Vrouw: 3-4

Man: 6-7

Vrouw: 3-4

Man: 4-6

Opscheplepels volkoren graanproducten of aantal aardappelen

4-5 opscheplepels/ stuks

Vrouw: 3-4 opscheplepels/ stuks

Man: 4 opscheplepels stuks

Vrouw: 3 opscheplepels/stuks

Man: 4 opscheplepels/stuks

Vis/vlees of peulvruchten

100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten

100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten

100 gram vlees/vis of 2-3 opscheplepels peulvruchten

Ongezouten noten

25 gram

Vrouw: 15 gram

Man: 25 gram

15 gram

Porties zuivel

(mager/ halfvol)

2-3 porties

Vrouw: 3-4 porties

Man: 3 porties

4 porties

Kaas

 

40 gram

40 gram

40 gram

Smeer- en bereidingsvetten

Vrouw: 40 gram

Man: 65 gram

Vrouw: 40 gram

Man: 65 gram

Vrouw: 35 gram

Man: 55 gram

Vocht

1½ - 2 liter

1½ - 2 liter

1½ - 2 liter

 

  • Neem veel groenten en fruit, vooral uit het seizoen.
  • Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet minimaal 1 keer per week peulvruchten en 1 keer per week vis. Eet maximaal 500 gram vlees per week en daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook. 
  • Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden.
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
  • Kies vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
  • Ga voor dranken zonder suiker: kraanwater, thee en koffie.
  • Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten. 
  • Probeer waar mogelijk zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken en let op uw suikerinname.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor uw lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen.

lees meer

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor uw lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, vegetarische vleesvervangers, ei, kaas, (plantaardige) zuivelproducten, noten en peulvruchten. Bij gewichtsverlies, ziekte, een operatie en wonden is extra eiwit nodig voor het herstel. Het is belangrijk om de eiwitten goed over de dag te verdelen. Hierdoor kan het lichaam eiwitten beter gebruiken voor spieropbouw. Binnen het programma adviseren wij om bij 4 eetmomenten minimaal 20-25 gram eiwit te nemen. De diëtist vertelt u hoe u dit kan bereiken en wat uw persoonlijke eiwitbehoefte is.


Beweging

Naast een eiwitrijke voeding, is beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling.

lees meer

Beweging

Naast een eiwitrijke voeding, is beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling. Beweging en sport hebben een positieve invloed op uw kracht en conditie omdat het bijdraagt aan een toename van uw spiermassa en uithoudingsvermogen.

Binnen Fit4Surgery traint u 3 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze training bestaat uit kracht- en conditietraining. De andere dagen bent u thuis actief.


Kenmerken van het voedings­­programma

Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt en gezond eet. 

lees meer

Kenmerken van het voedings­­programma

Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt en gezond eet. Door dagelijks uw volledige eiwitbehoefte binnen te krijgen via uw voeding, bent u lichamelijk in een betere conditie op het moment van de operatie. Gebruik daarom: 

  • gezonde en eiwitrijke voeding
  • de hoeveelheid eiwit die uw diëtist aanraadt
  • 4x per dag een maaltijd met 20-25 gram eiwit per maaltijd
  • Een eiwitrijk tussendoortje / eiwitshake van 20-25 gram voor het slapengaan of bij het ontbijt én binnen 1 uur na het trainen

Eiwitshake en recepten

Hier leest u hoe u een standaard eiwitshake maakt en vindt u recepten om zelf lekkere variaties te maken. 

lees meer

Eiwitshake en recepten



Eiwitrijke producten

In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.

lees meer

Eiwitrijke producten

In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.
 

Product Per verstrekkingseenheid Eiwit(gram)
Brood/ crackers/ beleg    
Ei 1 stuk 7
Pindakaas of notenpasta van 100% noten Voor 1 snee = 20 gram 5
20+ / 30+ Kaas Voor 1 snee = 20 gram 5
Volkoren brood 1 snee = 35 gram 3
Vleeswaren Voor 1 snee = 15 gram 3
Havermout 40 gram 5
Zuivelspread 15 gram 1
Hüttekase 20 gram 3
     
Melkproducten    
Skyr 1 schaaltje = 150 ml 14-16
Kwark 1 schaaltje = 150 ml 13
Magere of halfvolle melk 1 glas = 200 ml 6
Magere of halfvolle karnemelk 1 glas = 200 ml 6
Drinkyoghurt 0% 1 glas = 200 ml 6
Soja drink (als calcium en B12 zijn toegevoegd) 1 glas = 200 ml 6
Magere of halfvolle yoghurt 1 schaaltje = 150 ml 6
     
Tussendoortjes    
Ongezouten noten en pinda's (gemiddeld) 1 handje, 25 gram 5
     
Bij de warme maaltijd    
Rundvlees gemiddeld (onbewerkt en onbereid) 100 gram 19
Kip (onbewerkt en onbereid) 100 gram 23
Varkensvlees gemiddeld (onbewerkt en onbereid) 100 gram 20
Vis (onbewerkt en onbereid) 100 gram 18
Tofu of tempeh 100 gram 12
Kant-en-klare vleesvervanger 100 gram 4,5-25
Linzen  1 opscheplepel = 60 gram 6
Ei 1 Stuk 7
Bonen, bruine/ witte 1 opscheplepel = 60 gram 5
Kikkererwten 1 opscheplepel = 60 gram 5
Zilvervliesrijst (ongekookt) 75 gram 6
Volkorenpasta (ongekookt) 75 gram 10
Pittem (zonnebloem, etc.) 15 gram 3
Quinoa (ongekookt) 75 gram 11
Volkoren bulgur (ongekookt) 75 gram 9

Voedingsmiddelenlijst

Op de website van de Stuurgroep Ondervoeding vindt u een database met eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.


Eetverslag

Voor uw afspraak bij de diëtist hebben wij u gevraagd om een eetverslag of voedingsdagboekje in te vullen. Met deze informatie krijgt uw diëtist een duidelijk beeld van alles wat u op een dag eet.

lees meer

Eetmeter

Met de eetmeter-app krijgt u inzicht in uw eiwitinname, de verdeling van eiwitten over de dag, inname van calorieën en voedingsstoffen. U kunt de eetmeter raadplegen via internet of als app gebruiken op uw telefoon.

ga naar eetmeter Voedingscentrum

Suggesties voor eiwitrijke maaltijden


Recepten Voedingscentrum

Op de website van het Voedingscentrum vindt u veel makkelijke, lekkere en gezonde recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Kies bij de optie 'extra wensen' voor 'eiwitrijk'. 

recepten Voedingscentrum


Lunch




Warme maaltijd


  • Medewerkers
  • Intranet