Waarom een energierijke voeding?
Als uw kind ziek is, onbedoeld is afgevallen of slecht groeit, heeft het lichaam (tijdelijk) extra energie (brandstof) nodig. Als uw kind minder eet en drinkt dan het lichaam nodig heeft, kan er gewichtsverlies optreden of kan de groei stil komen te staan. lees meerRecepten
Hieronder vindt u een aantal leuke recepten om te maken voor of met uw kind. De recepten sluiten aan bij de energierijke adviezen.-
Neem roomkaas of pindakaas als basissmeersel op een stevige snee brood en beleg met rauwkost, fruit, een gekookt ei, olijfjes wat kaas en plakjes vlees of vis.
lees meer
Brood versieren
Bereidingswijze: Neem roomkaas of pindakaas als basissmeersel op een stevige snee brood en beleg met rauwkost, fruit, een gekookt ei, olijfjes wat kaas en plakjes vlees of vis. Hoe leuk zien deze versierde boterhammen eruit!
-
Lees hier het recept voor het maken van wentelteefjes.
lees meer
Wentelteefjes
Ingrediënten
- 6 sneden brood
- 1 ei
- 2 deciliter volle melk
- 50 gram boter of margarine
- 6 eetlepel suiker
- 3 theelepels kaneelpoeder
Bereidingswijze
- Snijd de korstjes van het brood.
- Breek het ei boven een beslagkom en voeg de melk toe. Klop met de garde de melk en ei tot een mooi glad geheel. Schenk dit eimengsel in een diep bord.
- Meng in een ander diep bord de suiker en kaneel.
- Leg de sneden brood in het eimengsel en laat het goed nat worden. Leg ze daarna op de snijplank. Verhit de helft van de boter in de koekenpan.
- Leg het geweekte brood in de koekenpan. Bak ze in 3 minuten aan een kant bruin.
- Keer ze om en bak ze ook aan de andere kant bruin, 2 minuten moet genoeg zijn.
- Schep ze uit de pan op het diepe bord met suiker en kaneel, bedek ze daarmee. En klaar is kees!
-
Lees hier het recept voor het maken van een fruitshake.
lees meer
Fruitshake
Ingrediënten
- 250 gram diepvries doosje vol bessen en bramen (of vers)
- 125 gram diepvries zachte avocadostukjes (of vers)
- 300 mililiter volle melk
- 1 theelepel vloeibare honing
Bereidingswijze
- Doe de bessen en bramen in een blender of hoge beker. Voeg de avocadostukjes, de volle melk en de honing toe.
- Pureer met de blender of staafmixer glad.
Bewaartip: U kunt dit recept 4 uur van tevoren maken.
-
Lees hier hoe uw kind zelf wraps kan maken.
lees meer
Wraps maken
Ingrediënten
- een pak wraps, gewone of volkoren
- diverse vulmogelijkheden bijvoorbeeld: kipfilet, ananas, tomaat, komkommer, kruidenkaas, geraspte kaas, maïs, paprika, champignons, cherrytomaatjes, fetakaas
- maak de wrap energierijk door ruim gebruik te maken van vette producten zoals kruidenkaas, kaas, crème fraiche, zure room
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in smalle reepjes en bak deze gaar in wat (wok)olie.
- Zet de oven aan en laat de wraps een minuut of 2 warm worden. Serveer ze warm aan tafel.
- Zet allerlei schaaltjes op tafel waar de vullingen in komen zodat uw kind zelf de wrap kan vullen.
- Tip: Smeer de wrap eerst in met bijvoorbeeld hummus of kruidenkaas.
- Als de wrap "vol" is, dan kan uw kind hem oprollen.
-
Lees hier hoe uw kind zelf burgers kan maken.
lees meer
Burger maken
Ingrediënten
- hamburgerbroodjes
- hamburgers
- ui
- augurk
- plakje kaas
- plakje bacon of ontbijtspek
- tomaat
- mayonaise en ketchup (of andere sauzen)
Bereidingswijze
- Grill de hamburgerbroodjes kort in de oven.
- Snijd de ui in ringen en de augurken en tomaten in plakjes.
- Bak kort de bacon of de ontbijtspek in een pan.
- Stel samen met uw kind het broodje hamburger samen en voeg naar keus een saus toe. Smullen maar!
- Serveertip: frietjes!
-
Hier vindt u het recept voor wafels met fruit en ijs.
lees meer
Wafel met fruit en ijs
Ingrediënten
- suikerwafels (verpakt)
- roomijs naar keus
- slagroom
- fruit naar keus
- chocoladesaus
Bereidingswijze
- Haal de wafels uit de verpakking en warm ze eventueel kort op in de magnetron of in de oven. Koud kan ook!
- Leg de wafels op een bord en schep er een bolletje ijs op.
- Snijd het fruit in stukjes en strooi dit over de wafel en het ijs. Een lekkere toef slagroom en wat chocoladesaus om het af te maken en smullen maar!
-
Hier vindt u het recept voor het maken van snelle mini pizza's.
lees meer
Snelle mini pizza’s
Ingrediënten
- pita broodjes
- tomatensaus
- 48+ kaas, geraspt
- salami
- mozzarella
- tomaten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de pita broodjes doormidden en besmeer ze met tomatensaus. Leg er vervolgens een plakje salami op.
- Snijd de mozzarella in plakjes en leg deze op de salami en tomatensaus.
- Snijd de tomaat in partjes en leg deze ook op de bodem.
- Strooi er als laatst wat kaas over.
- Nu kunnen ze de oven in, zo’n 10 minuten en dan zijn ze klaar om op te eten!
- U kunt natuurlijk variëren met vleeswaren, kaas en groenten.
- Laat uw kind zelf de pizza beleggen.
-
Hier vindt u het recept voor het maken van een verse bananen milkshake.
lees meer
Verse bananen milkshake
Ingrediënten
voor 1 shake:- 150 mililiter volle yoghurt (volle yoghurt / griekse yoghurt 10%, volle kwark)
- 50 mililiter (slag)room, ongeklopt
- 1 banaan
- eventueel suiker naar smaak
Variatietip 2: Het is ook lekker om bijvoorbeeld oreokoekjes te verkruimelen en er doorheen te blenderen. Heerlijk in combinatie met chocoladeijs of slagroom met cacao.Bereidingswijze
- Stop alle producten in de blender/keukenmachine. Zorg dat het goed gemengd is en eventuele klontjes opgelost zijn (u kan het ook zeven).
- Niet té lang mixen, dan wordt de slagroom opgeklopt en wordt het te dik om te drinken.
- Giet het in een leuk glas en steek er een kleurrijk rietje in. Eventueel een toef slagroom erboven op en de milkshake is af!
Algemene adviezen
De volgende adviezen kunnen u helpen om uw kind meer te laten eten. lees meerAlgemene adviezen
De volgende adviezen kunnen u helpen om uw kind meer te laten eten.- Bied vaker per dag kleine hoeveelheden aan. Bied uw kind naast de 3 hoofdmaaltijden dus ook tussendoortjes aan.
- Schep kleine hoeveelheden op. Een vol bord kan de eetlust doen verdwijnen.
- Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+).
- Gebruik zo min mogelijk magere en lightproducten.
- Belangrijk is dat uw kind de maaltijden en producten lekker vindt zodat hij of zij er veel van op kan.
- Neem rustig de tijd om te eten.
- Probeer in een rustige omgeving te eten
- Maak de maaltijd aantrekkelijker door bijvoorbeeld leuke figuurtjes te maken, kleurrijke producten te gebruiken of een leuke placemat, gekleurd servies of een grappige beker te gebruiken.
- Betrek uw kind bij het kiezen, kopen of bereiden van voedingsmiddelen
- Probeer de sfeer rondom het eten gezellig en positief te houden. Probeer geen (macht)strijd te maken van de maaltijd, dit werkt vaak averechts.
Adviezen per eetmoment
Hieronder vindt u tips om te variëren per eetmoment. lees meerAdviezen per eetmoment
-
- Besmeer het brood ruim met (dieet)margarine of roomboter. Margarine heeft een betere vetsamenstelling.
- Beleg het brood ruim met dubbel beleg. Combineer bijvoorbeeld 2 soorten beleg, zoals kaas met salami, pindakaas met hagelslag of ham met roomkaas.
- Geef ook eens krentenbrood, roggebrood of notenbrood. In plaats van een snee brood kunt u ook variëren met kaas-uienbrood, een bagel, een afbakbroodje, een krentenbol, een zacht bolletje, een mueslibol, een zoet broodje of een (ham-kaas) croissant.
- Een snee brood kan worden vervangen door 2 crackers of 2 beschuiten met boter en beleg
- Geef als afwisseling op brood eens een wentelteefje, tosti, pannenkoek, worstenbroodje, saucijzenbroodje of broodje knakworst.
- Geef bij elke broodmaaltijd een vol zuivelproduct, zoals volle (chocolade) melk, volle kwark, volle yoghurt, gezoete yoghurtdrank of volle vla.
- Brood kan afgewisseld worden met diverse ontbijtgranen, zoals bijvoorbeeld: cornflakes, muesli, cruesli, Coco pops® en Honey pops loops® in combinatie met volle zuivelproducten. Een andere optie ter vervanging van de broodmaaltijd is pap, denk bijvoorbeeld aan Brinta® pap, havermoutpap bereid met volle zuivelproducten en verrijkt met bijvoorbeeld een scheutje ongeklopte slagroom, een klontje boter en een beetje suiker of honing .
- Geef eens een extraatje op of bij de boterham zoals:
- een gekookt of gebakken ei, omelet of roerei
- een salade, zoals eiersalade
- een warme snack zoals een kroket, frikandel of hamburger
-
- Als alternatief voor gekookte aardappelen kunt u ook kiezen voor:
- aardappelpuree (bijvoorbeeld bereid met volle melk, ongeslagen room, een klontje boter, margarine of olie)
- zoete aardappel of aardappelkroketjes uit de oven
- gefrituurde gerechten
- taco’s, wraps of nachos
- mie of mihoen
- rijst, risotto, couscous
- pasta, zoals macaroni, spaghetti of gevulde pasta.
- quiche of hartige taart
- huzarensalade of variant
- koude pasta salade / maaltijdsalade
- een goed gevulde maaltijdsoep
- Aardappel-, pasta-, of rijstgerechten kunnen verrijkt worden met kaas, (slag-/kook-) room, crème fraîche of volle mayonaise.
- Rauwkost levert weinig energie. Door er het te combineren met olie, dressing of een dipsaus kunt u het energierijker maken. Houd er rekening mee dat rauwkost snel een vol gevoel geeft.
- Voeg jus of een saus toe aan groente of vlees.
- U kunt hierbij denken aan kant-en-klare sauzen, zoals pindasaus, cocktailsaus, knoflooksaus, roomsaus, kaassaus, champignonsaus, kerriesaus, mayonaise of ketchup.
- Verdun de jus zo min mogelijk met water.
- Voeg aan de jus of saus extra boter of room toe.
- Denk als afwisseling ook bij de avondmaaltijd eens aan een koud gerecht zoals brood. Neem dan brood met hartig beleg, met bijvoorbeeld een stukje fruit en/of komkommer of tomaat.
- Vervang vlees, kip of vis eens door een roerei, omelet, kaasragout, mozzarella, peulvruchten of plantaardige vleesvervangers, zoals vegetarische producten.
- Als alternatief voor gekookte aardappelen kunt u ook kiezen voor:
-
Voorbeelden voor energierijke nagerechten zijn: volle yoghurt/vla, chocolade mousse, crème brûlée, roomijs, pudding, taart/cake, cheesecake. Hieronder staan wat tips om de nagerechten nog wat energierijker te maken:
- Voeg ongeklopte of geklopte slagroom toe.
- Bestrooi het toetje met hagelslag, of vlokken.
- Voeg chocoladesaus, vruchtensaus of appelmoes toe.
- Voeg een scheutje ranja, honing, jam of suiker toe voor een lekkere zoete smaak.
- Geef het nagerecht niet direct na de warme maaltijd, maar een half uur daarna.
-
Maak gebruik van afwisseling door bijvoorbeeld koude en warme tussendoortjes, nieuwe smaken of varianten met elkaar af te wisselen. Voorbeelden van geschikte tussendoortjes:
Zoet Hartig Smoothies / milkshakes (zie voorbeeldrecept) Kaas-/soepstengels met een dipje (bijvoorbeeld smeerkaas, hummus) Chocolademelk met slagroom Schijfje avocado gerold in een plakje kipfilet Schaaltje volle vla/yoghurt/kwark/etc. Eventueel met wat fruit of slagroom
Stukje ei gerold in een plakje rookvlees IJs Olijven met een blokje fetakaas Berlinerbol / donut Augurk gerold in een plakje boterhamworst Mini appelflappen Plakjes worst ‘uit het vuistje’
Eierkoek met jam en/of slagroom Bifiworstje Cracker met pindakaas en banaan Blokjes kaas Muffin/cake Broodje knakworst Wafel met fruit en slagroom (zie voorbeeldrecept) Noten / chips / knabbels ‘pauzekoeken’ zoals: Liga’s®, Sultana®, Smoeltjes®, fruitrepen Wrapje met roomkaas, sla en gerookte zalm of kipfilet Pannenkoek/flensje Toastje met salade of roomkaas Ontbijtkoek met margarine Plak komkommer/cherry tomaatjes met roomkaas Krentenbol met margarine Bladerdeeghapjes met knakworst, kaas of met bijvoorbeeld gehakt en spinazie. Knijpfruit / fruit met eventueel een liga erdoor / cupje appelmoes Mini pizza Chocolade Mini tosti Slagroomsoesjes Mini loempia Puddingbroodje Bitterballen -
Water bevat geen calorieën en levert dus geen energie (brandstof). Net als light dranken of andere dranken met zoetstoffen. Kies bij voorkeur energierijke dranken zoals volle melkproducten, milkshakes, smoothies, limonade of vruchtendranken.
Adviezen bij klachten
Lees hier onze adviezen bij een verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, vol gevoel of veranderde smaak. lees meerAdviezen bij klachten
-
- Geef uw kind meerdere kleine porties verdeeld over de dag, in plaats van 3 ‘grote’ maaltijden.
- Varieer tussen smaken, voedingsmiddelen en temperatuur.
- Laat uw kind bij het eten niet teveel drinken, dit neemt vaak een groot deel van de eetlust weg.
- Wanneer de warme maaltijd of brood tegenstaat of te snel vult, kunt u alternatieven zoals crackers, beschuitjes of bijvoorbeeld pap aanbieden. Zie adviezen per eetmoment.
-
- Als uw kind wat moeite heeft met kauwen/slikken zijn hieronder wat tips en algemene adviezen beschreven om dit wat gemakkelijker te maken.
- Snijd de harde korsten van het brood.
- Alternatieven voor brood zijn: papsoorten (bambix, brinta, griesmeel-, havermout-, rijstepap), vla, yoghurt.
- Snijd het eten fijn of maal het fijn met een staafmixer, keukenmachine of blender.
- Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, peer en perzik. Maak hier eventueel een smoothie van.
- Kook aardappelen en groenten goed gaar. Kies voor zachte groentesoorten, zoals wortels en bloemkool.
- Kies voor zachte vleessoorten zoals worst en gehakt of varieer met gestoofde vis.
- Voeg appelmoes, room, jus of saus toe.
-
- Laat uw kind eten op momenten dat hij of zij iets minder misselijk is. Dring geen eten op.
- Lichte en kleine maaltijden of tussendoortjes zijn vaak beter te verdragen dan grote maaltijden. Probeer ervoor te zorgen dat er altijd wat voedsel in de maag zit. Een lege maag kan ook voor misselijkheidsklachten zorgen.
- Vetrijke voedingsmiddelen en sterk geurend voedsel kunnen de misselijkheid extra opwekken. Probeer dit te vermijden.
- Koude gerechten worden doorgaans beter verdragen dan warme gerechten. Kies bijvoorbeeld vleeswaren (plakje worst) in plaats van een stuk vlees bij de warme maaltijd.
- Haal eten dat niet wordt opgegeten weer uit het zicht.
-
- Geef uw kind meerdere kleine porties verdeeld over de dag
- Rauwe groenten geven sneller een vol gevoel dan gekookte groenten. Daarnaast kunnen de groenten nog calorierijker gemaakt worden door sausjes of het toevoegen van boter.
- Geef uw kind geen heldere soep/bouillon. Dit geeft snel een vol gevoel, maar levert weinig calorieën op. Als u uw kind soep wilt geven, zorg dan dat het een gebonden maaltijdsoep is.
- Laat uw kind niet eten en drinken op hetzelfde moment.
- Neem het nagerecht een half uur tot een uur na de warme maaltijd of in de loop van de avond.
-
- Probeer verschillende soorten voeding uit. Sommige dingen vindt uw kind nu mogelijk wel lekker.
- Laat uw kind voldoende drinken.
- Zorg voor een goede mondverzorging.
Als normale voeding niet voldoende is
Soms lukt het een kind niet om voldoende binnen te krijgen met normale voedingsmiddelen. Het kan dan nodig zijn om medische voeding te gebruiken. Medische voedingen bevatten extra energie. lees meerAls normale voeding niet voldoende is
Soms lukt het een kind niet om voldoende binnen te krijgen met normale voedingsmiddelen. Het kan dan nodig zijn om medische voeding te gebruiken. Medische voedingen bevatten extra energie. Medische voedingen zijn bijvoorbeeld drinkvoeding en sondevoeding (vloeibare voeding die via een slangetje rechtstreeks in de maag of darmen wordt gegeven).Modules
Er zijn verschillende vormen van modules zoals poeders en emulsies. Deze modules bestaan uit koolhydraten, eiwitten, vetten of een combinatie ervan. Sommige modules hebben een neutrale smaak waardoor deze producten geschikt zijn om toe te voegen aan bijvoorbeeld dranken (thee, melk, sappen), aan zuivelproducten, maar ook aan aardappelgerechten zoals puree of aan sauzen. In overleg met uw diëtist wordt afgesproken hoeveel schepjes u van het product toevoegt aan de voedingsmiddelen.Drinkvoeding
Drinkvoeding is een vloeibare voeding in een flesje van 125 ml of 200 ml. Drinkvoeding bevat energie, eiwit, vitaminen en mineralen. Er zijn verschillende soorten drinkvoeding met verschillende smaken. Er is drinkvoeding op melkbasis, yoghurtbasis, sapbasis, in de vorm van fruitmoes en in de vorm van een toetje. Drinkvoeding kan in een aantal gevallen gebruikt worden als aanvulling of als volledige voeding. Bespreek deze mogelijkheid met uw diëtist.Contact opnemen
Voor al uw vragen over voeding in relatie tot ziekte en behandeling kunt u terecht bij de afdeling Diëtetiek. U kunt ons bereiken op het nummer: (024) 361 91 90 (maandag t/m vrijdag).Voeding na herstel
Als uw kind hersteld is en/of weer op gewicht is, kan er weer een gezonde voeding gebruikt worden. Het is dan vaak niet meer nodig om volle producten te gebruiken en extra te eten. lees meerVoeding na herstel
Als uw kind hersteld is en/of weer op gewicht is, kan er weer een gezonde voeding gebruikt worden. Het is dan vaak niet meer nodig om volle producten te gebruiken en extra te eten. Hieronder ziet u de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen per leeftijdscategorie die uw kind dagelijks nodig heeft om alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Kijk voor meer informatie over een gezonde voeding op de website van het Voedingscentrum.Voedingsmiddelen | 1-3 jaar | 4-8 jaar | 9-12 jaar |
Groenten | 50-100 gram | 100-150 gram | 150-200 gram |
Fruit | 1,5 | 1,5 | 2 |
Brood | 2-3 | 2-4 | 4-5 |
Aardappelen, rijst, pasta | 1-2 opscheplepels | 2-3 opscheplepels | 3-4 opscheplepels |
Vis, kip, vlees (-waren/-vervanger), ei of peulvruchten | 1 portie van 50 gram | 1 portie van 50 gram | 1 portie van 100 gram |
Zuivel | 2 porties | 2 porties | 3 porties |
Kaas | - | 10 gram | 20 gram |
Smeer- en bereidingsvetten | 30 gram | 30 gram | 45 gram |
Vocht in liters | 1 | 1 | 1-1,5 |
Noten(pasta) | 15 gram | 15 gram | 25 gram |
Wanneer uw kind een specifiek dieet volgt, zijn sommige adviezen mogelijk niet van toepassing. Uw diëtist bespreekt dit met u.