Afdeling Diëtetiek
Over ons onderzoek
De afdeling Diëtetiek doet onderzoek naar het effect van voeding op voedingstoestand en ziekte. Zo willen we de zorg voor onze patiënten verbeteren. Aan sommige onderzoeken kunt u deelnemen.Wetenschappelijk onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek vanuit de afdeling Diëtetiek is voornamelijk gericht op de directe patiëntenzorg en heeft betrekking op:- het verbeteren van de voedingstoestand
- het verbeteren van klinische uitkomsten
- de kwaliteit van leven
Wetenschappelijk onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek vanuit de afdeling Diëtetiek is voornamelijk gericht op de directe patiëntenzorg en heeft betrekking op:
- het verbeteren van de voedingstoestand
- het verbeteren van klinische uitkomsten
- de kwaliteit van leven
Hierbij hebben we specifiek aandacht voor patiënten met maag-, darm- en lever aandoeningen, nierziekten, oncologische aandoeningen en stofwisselingsstoornissen. Dit zijn onze klinische behandellijnen.
Speerpunten van ons onderzoek
Onderzoek naar dieetinterventies
Vanuit de afdeling Diëtetiek en Darmfalen wordt onderzoek uitgevoerd naar (gecombineerde) dieetinterventies. Deze onderzoeken zijn door ons geïnitieerd of we werken mee aan het onderzoek. Dit soort onderzoeken noemen we Evidenced based dietetics-Interventie studies. lees meerNutritional Assessment
Alle patiënten onder behandeling bij de afdeling Diëtetiek en Darmfalen kunnen hun energieverbruik en daarmee hun energie- en eiwitbehoefte laten bepalen. Hiermee kunnen we hun voedingstoestand objectief monitoren.
lees meerNutritional Assessment
Alle patiënten onder behandeling bij de afdeling Diëtetiek en Darmfalen kunnen hun energieverbruik en daarmee hun energie- en eiwitbehoefte laten bepalen. Hiermee kunnen we hun voedingstoestand objectief monitoren. Dit beoordelen van iemands voedingstoestand en voedingsbehoefte wordt ook wel Nutritional Assessment genoemd.
Het Nutritional Assessment bestaat uitmetingen in drie domeinen:
- Voedselinname, verbruik en verliezen: Hier valt de indirecte calorimetrie en de actometrie en het eetverslag onder.
- Lichaamssamenstelling: Hier valt de BIA meting onder.
- Functionele parameters: Hier valt de handknijpkracht onder.
Actometrie is onderdeel van het Nutritional Assessment; hiermee wordt het energieverbruik uit activiteit gemeten.
Innovatie
Bij de afdeling Diëtetiek en Darmfalen zijn we voortdurend bezig met het persoonsgericht innoveren van onze voedingszorg. Zo hebben we voor de behandeling van ondervoeding een webapplicatie gebouwd die patiënten en diëtisten ondersteunt bij het behalen van individuele eiwitbehoefte. lees meerInnovatie
Bij de afdeling Diëtetiek en Darmfalen zijn we voortdurend bezig met het persoonsgericht innoveren van onze voedingszorg. Zo hebben we voor de behandeling van ondervoeding een webapplicatie gebouwd die patiënten en diëtisten ondersteunt bij het behalen van individuele eiwitbehoefte (met aandacht voor eiwitverdeling). Het realiseren van deze app was mogelijk dankzij het project Betaalbaar beter. De app kan ook gebruikt worden bij het gecontroleerd afbouwen van drink-of sondevoeding.
Op deze website kunt u meer lezen over de app.
Maaltijdconcept FoodforCare
In 2016 is het maaltijdconcept FoodforCare geïmplementeerd in ons ziekenhuis. Afgelopen jaren is veel zowel binnen als buiten ons ziekenhuis onderzoek verricht naar de meerwaarde van maaltijdconcepten als voedingsinterventie lees meerVoeding en mitochondriële ziekten
Wij doen onderzoek op het gebied van voeding en mitochondriële ziekten. lees meerVoeding en mitochondriële ziekten
Wij doen onderzoek op het gebied van voeding en mitochondriële ziekten.
Video's
- Lekenpraatje verdediging proefschrift Heidi Zweers 21 september 2021: Nutritional Assessment and dietary interventions in adult patients with mitochondrial disease
- Wat zijn mitochondriële ziekten?