mijnIC: meer ruimte voor eigenaarschap, zeggenschap en ontwikkeling
Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol voor de inhoud van kwalitatief goede zorg. De kennis die de verpleegkundige heeft, moet een grotere rol gaan spelen. In de besluitvorming over de behandeling van een patiënt, maar ook in de beleidsmatige keuzes die de organisatie maakt.
IC-verpleegkundigen in het Radboudumc gaan meer eigenaarschap over hun eigen vakinhoud voelen en nemen en krijgen daarvoor alle ruimte. Dat is waar mijnIC over gaat.
mijnIC: meer ruimte voor eigenaarschap, zeggenschap en ontwikkeling
IC-verpleegkundigen van het Radboudumc hebben in 2021 een visie op de verpleegkundige IC-zorg geformuleerd voor de periode 2025-2030. Ze hebben beschreven welke rol zij voor zichzelf zien in de ontwikkelingen die op hen afkomen.
Visie: Rol van verpleegkundige is evenwaardig aan rol van arts of manager
De rol van verpleegkundigen is heel belangrijk voor de inhoud van kwalitatief goede zorg. De kennis die de verpleegkundige heeft, moet een grotere rol gaan spelen. Niet alleen in de besluitvorming over de behandeling van een patiënt, maar ook in de beleidsmatige keuzes die de organisatie maakt. De rol van verpleegkundigen wordt daarmee meer evenwaardig aan de rol van medisch specialisten en managers. Een evenwaardige rol vraagt van verpleegkundigen dat zij eigenaarschap voelen en nemen over hun eigen vakinhoud. Daarvoor hebben ze zeggenschap over hun eigen vakinhoud nodig. Ook artsen en managers moeten hierin meegroeien. Zo ontstaat er een werkklimaat waarin verpleegkundigen vitaal en met veerkracht samenwerken, wat de werkvreugde en kwaliteit van zorg ten goede komt.
Parallelle externe ontwikkelingen
Parallel aan de visieontwikkeling in het Radboudumc, spelen ook externe ontwikkelingen die hiermee samenhangen:
-
CZO Flex Level: Op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) worden de CZO-erkende (vervolg-) opleidingen voor gespecialiseerd verpleegkundige en medisch ondersteunende zorgprofessionals geflexibiliseerd en vernieuwd.
-
Toekomstbestendig verplegen: In NFU-verband werken de umc’s samen aan de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen en daarmee aan professionele ontwikkeling van het verpleegkundig beroep. Binnen het Radboudumc heet dit leer- en verandertraject Toekomstbestendig verplegen, waarin verpleegkundigen de keuze maken tussen verpleegkundige en regieverpleegkundige, met elk hun eigen deskundigheidsgebied, bevoegd- en bekwaamheden.
- In NFU-verband onderzoeken de umc’s de functiewaardering (functiezwaarte en gedifferentieerde inzet) en de ontwikkelingen in de functie van IC-verpleegkundigen.
mijnIC: geïntegreerde implementatie van interne visie en externe ontwikkelingen
De werkgroep die zich met de visievorming bezighield, heeft ook een analyse gemaakt en aanbevelingen geformuleerd over hoe deze, externe ontwikkelingen in het Radboudumc vorm moeten krijgen in lijn met de visie van de IC-verpleegkundigen. Het visiedocument en de aanbevelingen op externe ontwikkelingen hebben samen geleid tot het verpleegkundig ontwikkelprogramma mijnIC dat bestaat uit de drie deelprogramma’s:
Contact
Heb je een vraag over het ontwikkelprogramma? Jos Verhaagen of Pieter Reintjes geven je graag meer informatie en brengen je in contact met de juiste persoon.
stuur berichtVolg ons op sociale media!
-
15 februari 2023: Verpleegkundigen Fleur van Dongen en Margot Leenders over IC-project Menskracht in beweging: ‘We moeten ons voorbereiden op onze veranderende rol’
-
Radboudumc wint landelijke kinderreanimatiecompetitie‘Bekroning op het harde trainen van ons als team’9 juni 2023
-
Verpleegkundig leiderschap leidt tot reanimatiecompetitie18 januari 2023
Geïnteresseerd in onze IC?
Spreekt de ontwikkeling die onze IC-verpleegkundigen doormaken jou ook aan? Kom dan kennis maken.
lees meerGeïnteresseerd in onze IC?
Ben jij een gediplomeerd IC verpleegkundige of wil je de opleiding gaan volgen? Ervaar hoe het is om bij het Radboudumc te werken tijdens een meeloopdag.
We hebben per direct ruimte voor gediplomeerde IC/MC-verpleegkundigen.
Aansluiting binnen en buiten Radboudumc
-
Het ontwikkelprogramma mijnIC is opgezet en gestart op de afdeling IC. Het programma wordt verbonden aan de andere afdelingen in de acute zorg binnen het Radboudumc, die vanaf 2023 samen het Centrum voor Acute en Intensieve zorg vormen.
Hier kan je meer lezen over het Centrum voor Acute en Intensieve zorg (dit is alleen door medewerkers te bekijken).
-
In 2019 is in het Radboudumc een visie op verpleegkundige zorg geschreven, hoe die zorg toekomstbestendig is en gedragen. Het visiedocument van de IC-zorg sluit daar naadloos op aan.
Lees hier meer over de verpleegkundige visie in het Radboudumc.
-
De IC van het Radboudumc is onderdeel uit van het regionale IC-netwerk ‘Nijmegen en omstreken’. Samen met de partnerziekenhuizen onderzoeken we hoe zij op mijnIC kunnen aansluiten.
Lees hier meer over NetwerkIC.
Deelprogramma’s
Menskracht in beweging
De mens achter de professional in zijn/haar kracht. Dat staat centraal in het deelprogramma Menskracht in beweging. We geloven erin dat dit leidt tot betere zorg, tot meer werkvreugde en tot meer vitaliteit. Daarmee kunnen we onze visie op de verpleegkundige IC-zorg waarmaken en uitbouwen.
lees meerLoopbaan leren
In een krappe arbeidsmarkt moet je professionals continu boeien en binden en alle aanwezige kennis en talenten te benutten. Zorg verlenen en leren gaan hand in hand als het leeraanbod aansluit bij de drijfveren van de professional (i.o.). Dat vraagt om een andere manier van opleiden, met veel zelfregie en ruimte om te leren. Het deelprogramma Loopbaan leren heeft hier invulling aan.
lees meerLoopbaan leren
Ontwikkelingen in de samenleving en het zorglandschap vragen om anders denken, anders doen en anders leren. Zorgmedewerkers moeten worden gestimuleerd en gefaciliteerd in deze ontwikkeling en dit geldt ook voor een professional in opleiding, de leerbegeleiders en collega’s. Het is belangrijk daarbij aansluiting te vinden bij de drijfveren van de professional (i.o.) om te kunnen leren én gelijktijdig zorg te leveren.
Binnen een krappe arbeidsmarkt is het bovendien van belang om professionals te kunnen boeien en binden met een langjarig perspectief binnen de gehele zorgketen. Talenten en kennis van de professional moeten worden benut. Oók die van de professional in opleiding, die daarmee meer dan ooit van toegevoegde waarde wil en moet zijn binnen het team. Dit betekent veel zelfregie en ruimte om te leren.
Het deelprogramma Loopbaan leren krijgt invulling via drie pijlers:
• CZO Flex level; de flexibilisering en vernieuwing van de de CZO-erkende (vervolg-) opleidingen voor gespecialiseerd verpleegkundige en medisch ondersteunende zorgprofessionals. Meer informatie over CZO Flex Level.
• Toekomstbestendig Verplegen: de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen met elk hun eigen deskundigheidsgebied, bevoegd- en bekwaamheden.
• De Leerwerkplaats; een rijke leeromgeving waarbij we continu blijven werken aan een optimaal leerklimaat waarin zelfregie het uitgangspunt is
Dynamiseren van functiehuis
Als de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg onder druk staan, is een nieuwe manier van denken nodig over rollen en taken die in de praktijk nodig en beschikbaar zijn. Het deelprogramma Dynamiseren van functiehuis geeft invulling aan het realiseren van een flexibel en gedifferentieerd functiehuis met een bredere en flexibele inzetbaarheid.
lees meer