Over infectiepreventie

Medewerkers kunnen in contact komen met patiënten en/of patiëntmaterialen. Hierbij kan er overdracht plaatsvinden van bacteriën, virussen etc. Het team van bedrijfsartsen en medische ondersteuning van de AMD adviseert werknemers en afdelingen over het voorkomen van infecties.

lees meer

Over infectiepreventie

Medewerkers kunnen in contact komen met patiënten en/of patiëntmaterialen. Hierbij kan er overdracht plaatsvinden van bacteriën, virussen etc. Denk aan hepatitis B, tuberculose en kinkhoest. Het team van bedrijfsartsen en medische ondersteuning van de AMD adviseert werknemers en afdelingen over het voorkomen van infecties. Eerste doel is dat werknemers in het ziekenhuis geen infectieziekte oplopen in hun werk. Tweede doel is het voorkomen van verdere verspreiding onder collega’s of kwetsbare patiënten. De AMD werkt hierbij nauw samen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie.

  • Belangrijke rollen die de AMD in dit kader vervult zijn: Screening bij aanstelling, advies over en verstrekken van vaccinaties
  • Periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek
  • Opvang na onverwachte blootstelling/prikaccidenten
  • Verstrekken van informatie, preventieve consulten en bijdrage aan ziekenhuis brede protocollen

Op deze pagina kun je al veel informatie vinden. De pagina is nog onder constructie en dus nog niet compleet.


Vragen? Neem per mail contact op met Team Medische Ondersteuning

contactformulier

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus

lees meer

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die kan worden overgedragen via bloed-bloed contact (en ook seksueel contact). Bij een prik- snij- spat- of bijtincident kan besmetting plaatsvinden.

Bekijk hier de folder van GSK voor beroepsgebonden risicogroepen hepatitis B.

Hepatitis B informatie voor risicovormers

Werknemers en studenten (zoals geneeskundestudenten, tandartsen, verloskundigen of snijdende specialismen) die tijdens de beroepsuitoefening niet alleen zelf risico lopen, maar ook anderen kunnen besmetten met het hepatitis B virus noemen we risicovormers.

Bekijk hier de folder voor risicovormers

Wat te doen bij prikaccidenten? Lees het hier (medewerkers)


MRSA

MRSA is de staphylococcus aureus bacterie, die voornamelijk in de keel/neus voorkomt. De bacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica en is daardoor moeilijk te behandelen. 

lees meer

MRSA

MRSA is de staphylococcus aureus bacterie, die voornamelijk in de keel/neus voorkomt. De bacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica en is daardoor moeilijk te behandelen. Bij kwetsbare patiënten kan deze bacterie leiden tot zeer gevaarlijke, levensbedreigende infecties. Vooral werken in een buitenlands ziekenhuis of als patiënt opgenomen zijn in een ziekenhuis buiten Nederland brengt het risico van MRSA besmetting met zich mee. Als je voor screening in aanmerking komt dan testen we of je de MRSA bacterie bij u draagt door een combinatiekweek af te nemen van de keel en van de neus. Als je op de afdeling hematologie, NICU of IC gaat werken dan mag je niet werken tot de uitslag van de kweek bekend en negatief is.

Bekijk hier het MRSA beleid voor medewerkers.


Screening bij aanstelling

Nieuwe medewerkers die in aanraking komen met patiënten en patiëntmaterialen krijgen voordat zij in dienst treden een screening.

lees meer

Screening bij aanstelling

Deze is gericht op werk gebonden risico’s en het voorkómen van verspreiden van infectieziekten. In deze folder kunt u lezen waar het Radboudumc zo nodig op screent en of aanvullende maatregelen nodig zijn (bijvoorbeeld vaccinatie).

Bekijk hier de folder 'Toelichting screeningsmodules'


Zwangerschap en infectieziekten

Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor jou en jouw ongeboren kind.

lees meer

Zwangerschap en infectieziekten

Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor jou en jouw ongeboren kind. Informatie over risico’s en maatregelen zijn te vinden in de folder ‘Infectieziekten en zwangerschap’.

Lees de folder hier (medewerkers)


Infectieziekten en werk achtergrondinformatie

Infectieziekten en werk: hoe pak ik dat aan? Lees hierover in de brochure over preventie van beroepsinfectieziekten.

naar brochure

Infectie medewerker

Heb je zelf een infectie, dan kan het zijn dat je (tijdelijk) niet of alleen met specifieke maatregelen jouw werk mag uitvoeren. Bekijk hier wat te doen.

bekijk bestand
  • Medewerkers
  • Intranet