Meeloopdag Trauma, Reconstructie en Bewegen chirurgisch verpleegkundige
Ben jij benieuwd wat het betekent, vraagt en oplevert om als chirurgisch verpleegkundige in het Radboudumc te werken? En ben jij een (bijna) gediplomeerd verpleegkundige? Kom een middag meelopen bij de teams van het thema TRB.
lees meerAanmelden
Ben jij een (bijna) gediplomeerd verpleegkundige? Ervaar zelf hoe de specialismen Orthopedie, Traumachirurgie, Plastische Chirurgie, Keel-Neus-Oorheelkunde en Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie binnen het thema Trauma, Reconstructie en Bewegen op een unieke manier samenwerken.
schrijf je inVacatures
Waarom werken als verpleegkundige bij TRB?
-
“Het is erg leuk en interessant om in de koffiekamer die we delen elkaar te leren kennen en te horen wat er in de andere teams gebeurt.”
lees meer
Unieke samenwerking
Wat de unieke samenwerking voor jou als Chirurgisch Verpleegkundige betekent:
Dat je werkt op een verpleegafdeling waar drie specialistische teams (Orthopedie, Traumachirurge en Plastische chirurgie samen met Keel-Neus-Oorheelkunde en Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie) binnen het thema ‘Trauma, Reconstructie en Bewegen’ op een voor Nederland unieke manier samenwerken. Ieder team met zijn eigen dynamiek. Je werkt dedicated in één van de drie teams. Daarnaast maak je door de unieke samenwerking op een laagdrempelige manier kennis met de andere teams en specialismen binnen het thema. Er zijn ook mogelijkheden om voor kortere of langere tijd mee te draaien in een ander team. De samenwerking is nog in ontwikkeling en we leren elke dag dingen beter te doen.
Wat de unieke samenwerking van jou als Chirurgisch Verpleegkundige vraagt:
Dat je goed kunt samenwerken en van nature over de grenzen van je team heenkijkt. Je moet openstaan voor nieuwe ideeën en ook zelf het initiatief durven en kunnen nemen. Bijvoorbeeld door collega’s bij de behandeling van patiënten te betrekken als dit nodig is voor de beste zorg. Bovendien moet je flexibel zijn, tegen verandering kunnen en actief meedenken in hoe we iedere dag samen de zorg aan patiënten nog verder kunnen verbeteren.
Wat die unieke samenwerking jou als Chirurgisch Verpleegkundige oplevert:
We zijn met elkaar aan het ontdekken hoe we deze unieke samenwerking het beste kunnen inrichten. Nog lang niet alles is in beton gegoten, maar dat geeft jou ook veel ruimte om mee te denken en zelf met ideeën te komen. En ook al werken we als teams intensief samen, ieder team kent zijn eigen dynamiek mede ingegeven door de aard van de patiëntencategorie die binnen een specialisme (primair) behandeld wordt. Dit biedt jou de mogelijkheid om uiteindelijk te kunnen werken in het team dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur en wensen. Binnen TRB is er altijd wel een uitdagend team en specialisme dat past bij jouw ambities. Nu én in de toekomst.
-
“Je hebt steeds te maken met hoogcomplexe en bijzondere casussen. Daardoor wordt je denkvermogen continu geprikkeld en is elke dag anders.”
lees meer
Academisch en hoogcomplex
Wat academisch en hoogcomplex voor jou als Chirurgisch Verpleegkundige betekent:
Dat je werkt in een academische setting en binnen een level-1 traumacentrum waar je elke dag te maken hebt met patiënten met hoogcomplexe, heel diverse en uitzonderlijke aandoeningen. Patiënten die vaak elders niet behandeld kunnen worden. Waarbij de zorg rondom de patiënt multidisciplinair is georganiseerd. Naast de zorg aan het bed heb je hierin als verpleegkundige een belangrijke coördinerende rol richting veel verschillende specialismen. Binnen het thema BBR werken we continu aan innovaties in de zorg en aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden vanuit wetenschappelijk onderzoek.
Wat academisch en hoogcomplex van jou als Chirurgisch Verpleegkundige vraagt:
Dat je snel moet kunnen schakelen en altijd met een brede blik naar patiënten kijkt. Het is bovendien belangrijk dat je bewust kiest voor werken op de academische verpleegafdeling TRB, dat je de ambitie hebt om doorlopend te blijven leren, mee wilt gaan in innovaties in de zorg en je wilt verdiepen in nieuwe specialismen en behandelmethoden. Maar het is ook belangrijk dat je jouw grenzen kent en in staat bent om op tijd de hulp van anderen te vragen als je zelf iets niet of onvoldoende weet. En dat je zelf het initiatief neemt in het op peil houden van de benodigde kennis en vaardigheden. Voor je eigen kwaliteit en die van het team.
Wat academisch en hoogcomplex jou als Chirurgisch Verpleegkundige oplevert:
Dat je denkvermogen elke dag geprikkeld wordt en je werk heel afwisselend en dynamisch is. Je komt doorlopend in aanraking met nieuwe facetten van de academisch medische zorg, ook buiten je eigen specialisme. Je leert daardoor continu en het houdt je werk erg interessant. En omdat je steeds betrokken bent bij innovaties in de zorg, blijf je vooroplopen in je vakgebied.
-
“Als academische afdeling trek je bepaalde patiëntcasussen aan. Daarvoor heb je mensen nodig die continu willen blijven leren en dingen willen uitvinden.”
lees meer
Doorlopend ontwikkelen
Wat doorlopend ontwikkelen voor jou als Chirurgisch Verpleegkundige betekent:
Dat je werkt op een academische verpleegafdeling waar we veel investeren in opleiding & scholing en in begeleiding. We bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in specifieke aandachtsvelden en er zijn door het jaar heen veel scholingsmomenten rond verschillende (chirurgische) thema’s. Door het multidisciplinaire karakter van de zorg, kom je elke dag in aanraking met andere specialismen. En zijn er veel doorstroommogelijkheden: binnen je team, maar (als je dat wilt) ook naar andere teams binnen en buiten het thema TRB.
Wat doorlopend ontwikkelen van jou als Chirurgisch Verpleegkundige vraagt:
Dat je echt de ambitie hebt om te blijven leren en je kennis en vaardigheden op peil te houden; voor je eigen specialisme, maar ook daar buiten. Het is bovendien belangrijk dat je hierin zelf initiatief neemt en kansen die zich voordoen aangrijpt. Of nieuwe creëert. Je moet jezelf en het team continu willen verbeteren.
Wat doorlopend ontwikkelen jou als Chirurgisch Verpleegkundige oplevert:
Dat je jezelf in de breedte blijft ontwikkelen; zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Je leert continu en je wordt zo als mens en als zorgprofessional elke dag nog beter in wat je doet. Bovendien heb je doorgroei- en doorstroomperspectief, bijvoorbeeld naar een andere rol binnen je eigen team of naar een functie als verpleegkundige in een ander team.
Van meeloopdag naar talentpool
Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen, dan nemen we je op in onze talentpool.
lees meerVan meeloopdag naar talentpool
Meeloopdag
Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op de afdeling. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen.
Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.
Talentpool
Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.
Wederzijds selectiegesprek
Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.
Verhalen van collega's
Kim verpleegkundige Hoofd Hals Chirurgie
‘Het geeft mij een voldaan gevoel dat ik mijn patiënten het vertrouwen in hun eigen lichaam weer terug kan geven.’
lees meerKim verpleegkundige Hoofd Hals Chirurgie
Mijn start bij het Radboudumc
'De laatste stage van mijn studie hbo-v heb ik gelopen op de afdeling Hoofd Hals chirurgie van het Radboudumc. Onder deze afdeling vallen twee specialismen: Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie (MKA) en Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). Na mijn stage heb ik hier direct gesolliciteerd, omdat ik het werk en het team erg leuk vond. De zorg is intensief en complex, wat je werk nét dat stukje extra geeft.'
Uitzonderlijke operaties
'Vaak behandelen we patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Daarnaast zijn er veel patiënten die functieverbeterende operaties ondergaan, bijvoorbeeld aan het gehoor of gebit. De operaties zijn vaak ingrijpend, vanwege mogelijke verminking van het aangezicht, verlies van spraak en problemen bij eten en drinken.
Een grote operatie die we vaak zien is het verwijderen van het strottenhoofd vanwege strottenhoofdkanker. De luchtpijp wordt dan naar voren gebogen en de patiënt krijgt een tracheostoma, waarmee hij/zij op een andere manier moet leren ademen en spreken. Wij leren de patiënt de tracheostomazorg aan. Hierbij werken we nauw samen met andere disciplines, zoals logopedisten, diëtisten en fysiotherapeuten. Samen begeleiden we de patiënt voor een optimaal resultaat.'
De patiënt het vertrouwen teruggeven
'Onze patiëntencategorie is uitdagend omdat de operaties in het hoofd-hals gebied plaatsvinden, waarbij de luchtweg vaak bedreigd is. Onze patiënten kunnen lichamelijk nog veel zelf doen en komen na de operatie weer snel hun bed uit. De meeste patiënten liggen hier maar één of twee nachten, maar er zijn ook patiënten met uitgebreidere casussen die hier meerdere weken liggen. In beide gevallen vind ik het belangrijk om een goede vertrouwensband met mijn patiënten op te bouwen.
Ik vind het leuk dat ik mijn patiënten telkens weer wat meer zelf mag laten doen. Zo nemen ze langzaam hun eigen regie weer over. In het begin voelen onze patiënten zich vaak angstig en onzeker, maar na goede begeleiding en veel uitleg verdwijnt dat gevoel snel weer. Onze patiënten zijn daar altijd dankbaar voor. Het geeft mij een voldaan gevoel dat ik mijn patiënten het vertrouwen in hun eigen lichaam weer terug kan geven.'
Uitdagingen op de werkvloer
'Patiënten kunnen bij ons meestal niet goed horen en spreken, dus we communiceren veel via schrift en liplezen. Het is dan een uitdaging om elkaar goed te begrijpen. Het is belangrijk dat de patiënt zijn verhaal kwijt kan en goed kan aangeven welke hulp hij nodig heeft. Patiëntenzorg gaat namelijk niet alleen over de handelingen die je doet, het is ook een stukje begeleiding en uitleg. Door de tijd voor de patiënt te nemen, houden we de kwaliteit van zorg hoog en maken we zorg zo persoonsgericht mogelijk.'
Samen zorgen we voor een fijne werksfeer
'Ik heb een goede klik met mijn team. We zijn allemaal open, eerlijk, direct en er is veel ruimte voor humor. Als iemand hulp nodig heeft dan regelen we dat gelijk. We hebben elke dag de patiëntenbespreking waarin we bijvoorbeeld een klinische les verzorgen of een lastige casus bespreken. Ook bespreken we heftige situaties met het team. Al deze zaken dragen bij aan de fijne en veilige werksfeer die bij ons op de afdeling heerst.
We zitten samen met het thema Trauma, Reconstructie & Bewegen op de etage. TRB bestaat uit ons team, Orthopedie, Traumachirurgie, Hoofd Hals Chirurgie en Plastische Chirurgie. Omdat onze afdelingen naast elkaar liggen werken we waar nodig samen. Zo maken we gebruik van elkaars expertise.'
Ben je benieuwd hoe het is om als verpleegkundige Hoofd Hals chirurgie te werken in het Radboudumc? Kom dan een dagje meelopen!
Marc verpleegkundige Orthopedie
‘Ik vind het fijn dat ik mijn patiënten iets positiefs kan brengen tijdens een nare periode in hun leven.’
lees meerMarc verpleegkundige Orthopedie
Oplossingsgericht werken
‘Ik werk nu ongeveer drie jaar op de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. De ziektebeelden van onze patiënten zijn vrij complex en lopen erg uiteen: van heup- en knieprotheses tot bottumoren en dwarslaesies. Ook de tijd dat patiënten op de afdeling liggen verschilt: soms slechts een dag en soms meerdere weken.
De opnames die we op orthopedie krijgen zijn meestal gepland. Hierdoor is Orthopedie heel anders dan bijvoorbeeld Traumachirurgie, waar vaak onverwachte opnames zijn. Orthopedie is een chirurgische afdeling en dus heel erg gericht op het oplossen van een probleem: u heeft klachten en wij gaan dit nu voor u oplossen. Communicatie met patiënten en de begeleiding in hun herstel is een groot onderdeel van mijn werk.
Toen ik op deze afdeling startte voelde het echt als een warm bad. Alle collega’s creëren hier een veilige en vertrouwde omgeving. We zijn allemaal redelijk direct en vastberaden. Ook zijn we erg flexibel, we schieten te hulp waar dat nodig is.‘
Werken en leren tegelijk
‘Werken in een umc is uniek. We werken vaak samen met studenten en we hechten veel waarde aan leren op de werkplek. Als je aangeeft verdieping te willen in je functie dan wordt er meteen gekeken naar de mogelijkheden. Naast je werkzaamheden als verpleegkundige krijg je in het Radboudumc ook een aandachtsveld. Je verdiept je dan in een onderwerp waar je meer over wil leren, bijvoorbeeld het coördineren van een opleiding.
Eén keer per dag hebben we de patiëntenbespreking. In dit overleg kan iedereen een casus inbrengen en geven je collega’s je ideeën over hoe je de zorg aan kunt pakken. Ook zit er altijd een verpleegkundig specialist bij, die de lastige vragen beantwoordt. Hierdoor blijf ik elke dag leren.’
Écht iets voor een ander kunnen betekenen
‘Mijn favoriete aspect van mijn baan is de vertrouwensband die ik opbouw met mijn patiënten. Hier besteed ik veel tijd aan. Ik vind het fijn dat ik mijn patiënten iets positiefs kan brengen tijdens een nare periode in hun leven.
Een patiënte van mij had een erg ingrijpende amputatie ondergaan. Na deze operatie zat ze even helemaal in de put. Ik heb toen tijdens mijn nachtdienst een stoel naast haar bed geschoven en even goed de tijd genomen om naar haar verhaal te luisteren. Van het afdelingshoofd hoorde ik toen terug dat ze dat heel fijn gevonden had. Daar haal ik echt voldoening uit.’
Zorg verlenen we samen
‘Orthopedie valt samen met Hoofd Hals Chirurgie, Plastische Chirurgie en Traumachirurgie onder het thema Trauma, Reconstructie & Bewegen (TRB) . Omdat we allemaal op één etage zitten is het makkelijk om elkaar even om hulp te vragen, bijvoorbeeld als het erg druk is. Ook werken we nauw samen met allerlei verschillende disciplines, bijvoorbeeld fysiotherapie. Zo geven we onze patiënten altijd de beste zorg.’
Ben je benieuwd hoe het is om te werken als verpleegkundige Orthopedie in het Radboudumc? Neem dan eens een kijkje op onze meelooppagina!
Fleur verpleegkundige Plastische Chirurgie
Wat maakt werken op de verpleegafdeling Plastische Chirurgie interessant?
‘Plastische chirurgie gaat over het herstel van de vorm en functie van een onderdeel van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan handchirurgie of het reconstrueren van een borst na amputatie. Onze patiënten hebben bijna altijd een operatie gehad, dus we verrichten veel wondzorg. Ook begeleiden we de patiënten in hun herstel, zodat het lichaam na de operatie weer zo goed mogelijk functioneert. Deze afwisseling spreekt mij ontzettend aan. We werken veel samen met andere disciplines, bijvoorbeeld met fysiotherapeuten. Zij schrijven adviezen en geven ons tips. Hierdoor raak je op deze afdeling nooit uitgeleerd.
Onze afdeling vormt samen met de afdelingen Traumachirurgie, Hoofd Hals Chirurgie en Orthopedie het thema Trauma, Reconstructie & Bewegen . Omdat we bij elkaar op de etage zitten is hulp vragen erg laagdrempelig. Zo zetten we elkaars specialismen in bij lastige casussen.’
Bij het Radboudumc loop je voorop
‘In het derde jaar van mijn studie mbo-v heb ik stage gelopen in het Trinity Hospital in Malawi, Afrika. Ik ervaarde echt een cultuurshock. De lokale mensen moeten het zien te redden met heel weinig spullen; daardoor besef je weer hoe makkelijk we het hebben in Nederland. In het laatste jaar van mijn studie heb ik stage gelopen bij het Radboudumc, een totaal tegenovergestelde wereld in vergelijking met het ziekenhuis in Afrika. Ik ben toen ingedeeld op de afdeling Plastische Chirurgie. In de eerste weken van mijn stageperiode lag er een patiënte die een dubbele handtransplantatie had ondergaan. Zij kwam speciaal voor deze operatie naar het Radboudumc. Dit was de eerste keer dat deze operatie gedaan werd in Nederland. Dat laat zien hoeveel er tegenwoordig mogelijk is en hoe innovatief het Radboudumc is. Hier loop je echt voorop.’
Mijn baan geeft mij echt voldoening
‘Onze patiënten zijn vaak angstig. Ze durven geopereerde lichaamsdelen niet te bewegen of ze hebben veel pijn. Ik vind het belangrijk om de patiënt goed te begeleiden en hen weer zelfvertrouwen te geven. Ik wil altijd het maximale uit mijn patiënten halen, door hen te stimuleren om mobiliserende oefeningen te doen. Ik vind het fijn dat ik mijn patiënt in een onzekere tijd meer zelfvertrouwen kan geven. Onze patiënten bloeien vaak weer helemaal op als ze na veel oefenen en begeleiding van ons iets weer kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die een handoperatie heeft ondergaan en dan na jaren weer een kopje kan vastpakken. Dan weet ik dat ik mijn doel heb bereikt.
De familieleden van de patiënt zitten vaak met vragen en onzekerheden. Ik vind het belangrijk om goed naar hen te luisteren. Ik leg van tevoren uit wat ik doe en laat mijn werkwijze zien. Dat neemt voor hen vaak al een hoop onzekerheden weg.’
Door continu te leren blijven we de beste zorg leveren
‘Ik vind ons team echt super. We zijn met ongeveer dertig mensen, van jong tot oud. We werken op een prettige manier samen en iedereen staat ervoor open om te helpen. Elke dag organiseren we de patiëntenbespreking van een half uur waarin we elkaar helpen met vragen en lastige casussen. We hebben dan echt een moment samen. Door ervaringen en kennis uit te wisselen komen we tot de beste oplossingen. Ik voel me helemaal thuis hier en mede dankzij mijn leuke collega’s ga ik altijd met plezier naar mijn werk!’
Benieuwd hoe het is om als verpleegkundige Plastische Chirurgie in het Radboudumc te werken? Neem een kijkje op onze meelooppagina!
Anouk verpleegkundige Traumachirurgie
‘Communiceren met de patiënt is het allerbelangrijkste.’
lees meerAnouk verpleegkundige Traumachirurgie
Werken in een Level 1 traumacentrum
‘Op de afdeling Traumachirurgie verlenen we complexe en acute zorg aan onze patiënten. Meestal zijn dit heftige casussen, bijvoorbeeld patiënten die een auto-ongeluk hebben gehad. Het Radboudumc is een Level 1 traumacentrum, wat betekent dat we het hoogste niveau van traumazorg verlenen. Op onze afdeling gebeuren altijd onverwachte dingen, je moet snel kunnen schakelen. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en stressbestendig te zijn. Op deze afdeling is dat onmisbaar.’
Innovatie in behandelmethoden
‘We hebben verschillende middelen waarmee we onze patiënten ondersteunen in hun herstel. Een voorbeeld hiervan is hydrotherapie. De patiënt doet dan samen met de fysiotherapeut oefeningen in een speciaal zwembad. Een patiënt die beide benen niet mag belasten kan tijdens de hydrotherapie toch weer even staan, omdat het water veel ondersteuning biedt. We hebben nog allerlei andere hulpmiddelen, zoals bedfietsen, rollators en gewichtjes. De patiënt draagt zo actief bij aan zijn eigen genezingsproces.
Onze chirurgen werken met innovatieve 3D-laserprinters. Met deze printers bereiden ze de operatie voor en maken ze het benodigde materiaal op maat voor de patiënt. Ook zetten we Virtual Reality in om onze patiënten af te leiden van de pijn die ze soms hebben na een zware operatie. Met behulp van een VR-bril verzetten de patiënten even hun gedachten en hebben ze minder last van de pijn.’
Communiceren met de patiënt is het allerbelangrijkste
‘Ik bouw vaak een goede band op met mijn patiënten. Communiceren met de patiënt is het allerbelangrijkste. Wanneer zij mij vertellen hoe ze zich voelen, kan ik hen het beste helpen. Ik betrek graag de familie bij de zorg. Voor hen is de situatie ook heftig. Patiënten en hun familie hebben vaak vragen. Ik neem de tijd om met hen te praten en ik geef eerlijke antwoorden. Patiënten spreken vaak hun dankbaarheid uit over de goede zorg die ze ontvangen hebben. Ik voel dan waardering voor wat ik doe en dat we trots mogen zijn op ons team. We doen het met zijn allen.’
Het Radboudumc stimuleert opleiden en ontwikkelen
‘In juni 2020 heb ik de opleiding hbo-v afgerond. Je wordt in het Radboudumc gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn verplichte schooldagen vergoed gekregen, wat het makkelijker maakte om mijn opleiding te combineren met mijn baan. Er zijn ook een aantal verplichte scholingen die we volgen en we houden onze verpleegkundige handelingen up-to-date.
Naast je werk als verpleegkundige heb je een specifiek aandachtsveld zodat je jezelf kunt verdiepen in een onderwerp waar je meer over wil leren. Ook is er sinds vorig jaar een traumascholing opgezet voor zowel onze eigen verpleegkundigen als verpleegkundigen uit de regio. Zo houden we de kwaliteit van onze zorg hoog.’
Zorg verlenen we samen
‘Mijn werk bestaat niet alleen uit patiëntenzorg, maar ook uit het samenwerken met collega’s. Het team van Traumachirurgie is enthousiast en leergierig. Ik vind het een fijn team om in te werken. We ondersteunen elkaar bij lastige casussen en ik heb het gevoel dat ik alles met hen kan delen. Mijn collega’s helpen me altijd waar dat nodig is.
Traumachirurgie zit samen met de afdelingen Plastische chirurgie, Hoofd Hals Chirurgie en Orthopedie op de etage. Samen vormen wij het thema Trauma, Reconstructie & Bewegen. Bij Traumachirurgie hebben we regelmatig patiënten waarbij we de kennis en kunde van onze collega’s van TBR goed kunnen gebruiken. Ook werken we veel samen met specialisten en andere disciplines, zoals de fysiotherapeut en de psychiater. Zo geven we onze patiënten de beste zorg.’
Ben je benieuwd hoe het is om als verpleegkundige traumachirurgie te werken in het Radboudumc? Neem dan eens een kijkje op onze meelooppagina!