Werken bij Meeloopdag

Meeloopdag Neonatologie voor verpleegkundigen

Het specialisme neonatologie houdt zich bezig met pasgeboren kinderen. Op de afdeling worden te vroeg geboren baby’s behandeld, baby’s die te licht van gewicht zijn of die het moeilijk hebben gehad tijdens de geboorte. lees meer

Meeloopdag Neonatologie voor verpleegkundigen

Neonatologie staat voor ‘leer van de pasgeborenen’ en is een afdeling in een ziekenhuis waar extra zorg wordt verleend aan vroeggeborenen. Deze afdeling wordt ook wel NICU genoemd, Neonatologische Intensive Care Unit. De zorg die op de afdeling neonatologie wordt gegeven, is in drie niveaus te verdelen: High-Care, Post-Intensive Care en Intensive Care (IC).

Wil jij je blijven ontwikkelen in een omgeving waar je te maken hebt met alle facetten van de neonatologie? In een academische setting waar je betrokken bent bij innovaties in de zorg aan neonaten en prematuren? Wil jij ook als het echt spannend wordt er voor ernstig zieke kinderen en hun ouders kunnen zijn? En dat binnen een afdeling waar je nooit uitgegroeid bent en je waar je een mooi toekomstperspectief hebt? Kom dan werken bij de afdeling Neonatologie van het Radboudumc en maak je eigen en onze ambities waar!

Aanmelden kan als je (bijna) gediplomeerd verpleegkundige bent. Ben je geïnteresseerd in de opleiding? Bekijk dan het traject via de Radboud Health Academy.

Aanmelden meeloopdag

Ben jij een (bijna) gediplomeerd kinderverpleegkundige of ICN verpleegkundige? Ervaar hoe het is om bij het Radboudumc te werken! schrijf je in

Van meeloopdag naar talentpool

Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen? Dan nemen we je op in onze talentpool. lees meer

Van meeloopdag naar talentpool

Meeloopdag

Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op de afdeling. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen. Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.

Talentpool

Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.

 

Wederzijds selectiegesprek

Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.

Werken op Neonatologie...


...als NICU-verpleegkundige

Als NICU verpleegkundige werk je op de intensive care waar baby’s liggen die vitaal bedreigt zijn. Op de afdeling wordt topzorg geleverd voor een bijzondere doelgroep. Lees meer

...als NICU-verpleegkundige

Als NICU verpleegkundige werk je op de intensive care waar baby’s liggen die vitaal bedreigt zijn. Deze baby’s kunnen geboren zijn tussen de 26 en 30 weken, minder dan 1000 gram wegen en/of niet zonder volledige beademing het vermogen hebben om in leven te blijven. Ze liggen aan veel monitoren en infusoren. Omdat de pasgeborene erg kwetsbaar is en de situatie ieder moment kan veranderen en acuut kan worden verricht je één op één zorg.

Academisch ziekenhuis

Omdat je op een academische afdeling werkt, zie je vaak complexe en uitzonderlijke aandoeningen die in een ander ziekenhuis niet behandeld kunnen worden. Dit maakt je werk erg uitdagend, maar stelt ook eisen aan je klinische blik, je wil om te blijven leren en aan je vermogen snel en juist te handelen bij een acute situatie.

Daarbij moet je goed kunnen communiceren met zowel collega’s als de ouders van de baby, jouw waarnemingen zijn namelijk cruciaal om de beste zorg te bieden. Voor ouders is dit een angstige periode, er is nog veel onzeker. Dit is uitdagend omdat emoties soms hoog oplopen en je hier als verpleegkundige mee om moet kunnen gaan. Hierbij is het van belang dat de communicatie open blijft en de ouders meegenomen worden in het hele proces.

Als NICU-verpleegkundige ben je naast de zorg voor de pasgeborene en de ouders veel bezig met verschillende apparatuur. Het is daarom van belang dat je het leuk vindt om te werken met hightech apparatuur en mee ontwikkelt met veranderingen.

Verhuizing

De NICU gaat in 2022 verhuizen naar een afdeling met eenpersoonskamers. Dit zorgt ervoor dat je als NICU verpleegkundige nog meer samen gaat werken met ouders in een rustigere omgeving.

Het NICU-team is een warm en open team, met een leuke attitude. Op de afdeling wordt topzorg geleverd voor een bijzondere doelgroep wat maakt dat iedereen ook graag hard werkt.

Het werken op een NICU afdeling is leuk omdat je als verpleegkundige niet weet hoe je dag eruit gaat zien en veel verschillende ziektebeelden tegenkomt. De verantwoordelijkheid weegt zwaar waardoor het een pittige functie is. Dit zorgt voor veel uitdaging en uiteindelijk geeft het je voldoening om een gezond kind te zien die jaren geleden bij jou op de afdeling heeft gelegen.

 

Al met al maakt de NICU je een sterker persoon. Je leert omgaan met heftige situaties en geniet van kleine en mooie momenten.


...als Post-IC verpleegkundige

Baby’s op de Post-IC hebben vaak nog intensieve zorg nodig, maar zijn niet meer zo kwetsbaar als op de intensive care en de situaties zijn minde acuut. Lees meer

...als Post-IC verpleegkundige

Als Post-IC verpleegkundige werk je op een unit van Neonatologie waar baby’s liggen die zwaarder zijn dan 1000 gram, tussen de 30 en 32 weken oud zijn en/of ademhalingsondersteuning nodig hebben.

Minder acuut

Baby’s op de Post-IC hebben vaak nog intensieve zorg nodig, maar zijn niet meer zo kwetsbaar als op de intensive care en de situaties zijn minde acuut. Op de Post-IC liggen baby’s die van de NICU afkomen, er worden weinig opnames van buitenaf gedaan. Je werkt op een academische afdeling waardoor je vaak baby’s tegenkomt met complexe en uitzonderlijke aandoeningen. Dit maakt je werk erg interessant, maar zorgt er ook voor dat je een hoge verantwoordelijkheid hebt omdat jij samen met artsen keuzes moet maken die van invloed zijn op de gezondheid van de baby.

Communicatie

Als Post-IC verpleegkundige moet je goed kunnen communiceren. Deze communicatie is zowel belangrijk voor je collega’s als voor de ouders van de baby. De ouders hebben vaak al een periode hun baby op de NICU zien liggen en kunnen meer betrokken worden in het proces, het beleid bepalen tijdens visite van de arts en mee helpen in de zorg. De baby is minder kwetsbaar dan op de NICU, waardoor de ouders mee kunnen helpen met bijvoorbeeld het bedje opmaken. Dit zorgt ervoor dat de ouders zich nog meer betrokken voelen.

Voor de zorg wordt veel gebruik gemaakt van moderne techniek, deze ontwikkeld zich snel. Het is belangrijk dat je met deze ontwikkelingen om kan gaan. Op deze manier blijven we de zorg ontwikkelen in het belang van de pasgeborene.

Team

Het Post-IC team is een hecht team. Tijdens werktijd sta je veel met elkaar in contact en is het makkelijk om hulp te vragen als je dit nodig hebt. De Post-IC is een werkplek die heel specialistisch is, zonder dat je veel acute situaties hebt. De gezinsgerichte en persoonlijke zorg geeft voldoening.


...als High-Care verpleegkundige

Op de High-care worden nieuwe opnames gedaan en er is vaak nog geen heldere diagnose. Dit zorgt voor veel uitdaging in je werk. Lees meer

...als High-Care verpleegkundige

Als High-care verpleegkundige op de Neonatologieafdeling werk je op een unit waar te vroeg geboren baby’s vanaf 32 weken, en/of baby’s met een aandoening of ziekte liggen die geen ademhalingsondersteuning nodig hebben.

Nieuwe opnames

Op de High-care worden nieuwe opnames gedaan en er is vaak nog geen heldere diagnose. Dit zorgt voor veel uitdaging in je werk. In het Amalia Kinderziekenhuis worden baby’s geopereerd, na een operatie komen deze baby’s vaak op de High-care terecht. De baby’s zijn een stuk stabieler qua gezondheid dan de baby’s op de Post-IC en NICU, wat als gevolg heeft dat de zorg vaak minder acuut is. Bij de zorg komt meer fysiek contact kijken, je kan bijvoorbeeld de pasgeborene de fles geven.

Korte periode

De ouders hebben vaak nog veel vragen. Als verpleegkundige is het jouw verantwoordelijkheid om de ouders zich op hun gemak te laten voelen. De begeleiding is meer op korte termijn dan op lange termijn omdat de baby’s soms maar drie dagen op de unit aanwezig zijn. Dit zorgt maakt dat je ouders in korte tijd veel leert over de verzorging van hun baby.

Perinatologie

Op dit moment is het Radboudumc bezig om een Perinatologie afdeling te creëren. Dit zorgt ervoor dat moeders en pasgeboren baby’s op dezelfde kamer liggen en samen verzorgd worden. Voor jou als verpleegkundige gaat dit resulteren in minder heen en weer rennen tussen de high-care en de kraamafdeling. Hierdoor houdt je nog meer tijd over voor de verzorging van de baby.

Het High-care team is een leuk en jong team. Er werken veel stagiaires en leerlingen op de unit. De afdeling is volop in ontwikkeling en we staan open voor ieders ideeën.

Instagram Story

Ximena laat op Instagram zien hoe een dag op de afdeling neonatologie er uitziet! naar Instagram

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Meer weten over de meeloopdag?

Doriene van Dijk
IC verpleegkundige Neonatologie

contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet