Meeloopdag Intensive Care verpleegkundige
Ben jij een verpleegkundige met interesse in de IC opleiding of ben jij al IC gediplomeerd? Kom een keer bij ons meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben.
lees meerMeeloopdag Intensive Care verpleegkundige
Wil jij als verpleegkundige werken op een IC waar je door hoogwaardige persoons- en familiegerichte zorg écht het verschil maakt voor de patiënt en de familie? Dit in een academische setting waar je dagelijks zorg verleent aan patiënten met hoogcomplexe en uitzonderlijke aandoeningen. Vind je het belangrijk jezelf door opleiding te blijven ontwikkelen? En wil je bovendien direct betrokken zijn bij medische innovaties die de kwaliteit van zorg concreet verder verbeteren? Kom een keer bij ons meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben.
Meld je aan voor de meeloopdag op de IC
Aanmelden meeloopdag IC
Ben jij een gediplomeerd IC verpleegkundige of wil je de opleiding gaan volgen? Ervaar hoe het is om bij het Radboudumc te werken!
schrijf je inVan meeloopdag Naar talentpool
Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen? Dan nemen we je op in onze talentpool.
lees meerVan meeloopdag Naar talentpool
Meeloopdag
Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op onze IC-afdeling.
Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen.
Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.
Talentpool
Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.
Wederzijds selectiegesprek
Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.
Ervaringen
Prettige sfeer
'Ondanks dat de organisatie groot is en er vijf verschillende IC’s zijn, is de afdeling klein en overzichtelijk en voelt de onderlinge sfeer prettig aan.'
lees meerPrettige sfeer
'Ik ben vriendelijk en persoonlijk ontvangen op de IC en mijn begeleider voor de dag wist dat ik kwam. Na de overdracht liep ik samen met mijn begeleider naar een patiënt, waarna we later werden overgenomen en kreeg ik een rondleiding over alle IC’s. Dit verliep goed en mijn spanning was al weg voor ik het wist!
Terug op de afdeling hebben wij de patiëntenzorg gedaan. Hiervan heb ik veel geleerd over de apparatuur rondom de patiënten, en hierdoor kon ik veel vragen stellen over de taken van de IC-verpleegkundige en wat er van mij verwacht wordt. Na de zorg heb ik rondgekeken op de afdeling bij de andere verpleegkundigen en geholpen om een goed beeld te krijgen van de IC.
Ik heb het volgende gezien:
- intubatie bij een patiënt die net een scooterongeluk heeft gehad.
- detubatie bij een patiënt die stabiel is geworden.
- aanleggen van centraal lijn bij een scooterongeluk patiënt
- een spoedopname meegemaakt en hoe de kamer klaargemaakt wordt.
Wat me opviel was dat mijn kennis en ervaring hier ook al toepasbaar waren. Dat was fijn om te merken tijdens de verzorging van de patiënt. Ondanks dat de organisatie groot is en er vijf verschillende IC’s zijn, is de afdeling klein en overzichtelijk en voelt de onderlinge sfeer prettig aan. Er wordt volgens de ABCDE gecommuniceerd en gehandeld en dat er korte lijntjes waren met de intensivisten en overige disciplines. Er werd telkens terugverwezen naar de ABCDE, bijvoorbeeld tijdens de visite, tijdens de overdracht enz.
De samenwerking binnen het team was goed; het is een open cultuur en iedereen hielp waar het nodig was. Ze communiceren makkelijk met elkaar en daarom kon ik meekijken bij collega’s met wat zij aan het doen waren.'
Meer verdieping
Iwan: 'de meeloopdag me uitgedaagd om ook op mijn huidige werkplek na te denken over de “what if” volgens de abcde-methode.'
lees meerVerder denken
'Ik zie dat het werk van de verpleegkundige op de IC voor een groot deel bestaat uit denkwerk in de vorm van klinisch redeneren.'
lees meerVerder denken
'Om 7:15 uur ’s ochtends loop ik de afdeling op waar ik warm word onthaald door de collega’s van de dagdienst. De dienst start met een grote overdracht waarbij alle verpleegkundigen van de afdeling aanwezig zijn. Na de overdracht word ik gekoppeld aan een verpleegkundige waar ik de rest van de dienst mee zal optrekken.
De verpleegkundige waaraan ik gekoppeld ben heeft één patiënt om voor te zorgen. Erg fijn, zo hebben we tijd om dieper op de casus in te gaan en is er ruimte om al mijn vragen te stellen. Ik merk dat het een opleidingsziekenhuis is en een afdeling met veel leerlingen. Iedereen is bereidwillig om uitleg te geven. Ik zie dat het werk van de verpleegkundige op de IC voor een groot deel bestaat uit denkwerk in de vorm van klinisch redeneren.
Het tweede deel van de dienst bestaat uit een rondleiding over de verschillende units van de afdeling en het bijwonen van een casusbespreking met het verpleegkundig team. Tijdens de casusbespreking valt het mij op dat iedereen zijn inbreng mag hebben en iedereen binnen het team als gelijkwaardig wordt gezien.
Vlak voor het einde van de dienst spreek ik een aantal leerling IC-verpleegkundigen over hoe de opleiding eruitziet. Daarna zit de dag erop en ik neem afscheid van het team. Het was een leerzame en waardevolle dag!'
Instagram Account
Op Instagram laten Intensive Care verpleegkundigen Tim, Nikki en Nienke je zien hoe het is om op onze IC te werken.
Naar InstagramWaarom werken bij de IC?
-
“De combinatie van zeer complexe technische handelingen en het begeleiden van de familie, maken het werk hier erg interessant.”
lees meer
Persoons- en familiegerichte zorg
Wat dit voor verpleegkundigen betekent:
Dat je elke dag persoongerichte zorg van onderscheidende kwaliteit verleent, binnen welke van onze verschillende units je ook werkt. Daarbij nemen we de specifieke situatie van de patiënt als uitgangspunt en stemmen de behandeling daar volledig op af. Dat kunnen we, omdat we op onze afdeling de expertise hebben om verschillende en hoogwaardige behandelmethoden toe te passen. Door de academische setting is er in het Radboudumc veel kennis en ervaring aanwezig, binnen een multidisciplinair team. En we proberen altijd net iets extra’s te doen voor patiënten als uit de behoeften van de patiënt of zijn familie blijkt dat dit het comfort en de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede komt.
Bovendien betrekken we de familie intensief bij de behandeling. Jij als verpleegkundige hebt hierin een belangrijke rol. Het beeld bestaat soms dat we op onze afdeling vooral te maken hebben met acute situaties die veel hectiek met zich meebrengen. Weliswaar heb je bij ons regelmatig te maken met patiënten die erg instabiel zijn, maar tegelijkertijd ook met patiënten die relatief lang bij ons verblijven. Naast de zorg aan het bed, begeleid en betrek je de familie bij de behandeling. Je geeft hen uitleg, je bent de spreekbuis van de patiënt en de familie richting de artsen en daar waar mogelijk betrek je de familie bij taken in de zorg aan de patiënt, hun naaste. Je hebt in je werk te maken met patiënten en families met heel diverse achtergronden, ieder met hun eigen wensen en omstandigheden.
We behandelen op onze afdeling veel ernstig zieke patiënten. Soms zijn dit patiënten die vanuit andere centra naar ons zijn doorgestuurd. We zetten dan al onze kennis en kunde in om de patiënt succesvol te behandelen, zodat we hem of haar kunnen ontslaan van onze IC/MC. Maar dit lukt niet altijd en het kan zijn dat de patiënt komt te overlijden. Naast intense emoties bij de familie, is dit voor ons als verpleegkundigen ook wel eens moeilijk. Als team vangen we elkaar hierin goed op en we staan altijd voor elkaar klaar.
Wat dit van verpleegkundigen vraagt:
Dat je als verpleegkundige vakinhoudelijk over de kennis en kunde beschikt om vernieuwende behandelmethoden toe te kunnen passen en de effecten van deze methoden op de patiënt te overzien. Maar ook over de vaardigheden en persoonlijkheid om je in te kunnen leven in de familie en goed in te kunnen spelen op hun behoefte en situatie. Je moet daarbij erg flexibel zijn en snel kunnen schakelen. De focus op vaak complexe verpleegtechnische handelingen enerzijds en het optimaal begeleiden van de familie en de naasten anderzijds, vraagt dat je als verpleegkundige op de toppen van je kunnen werkt. Je moet in staat zijn hierin de juiste balans te vinden, om zo op beide fronten de maximale zorg te bieden.
Bovendien is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt voor de verschillende achtergronden en omstandigheden van de families en je daarin kunt én wil inleven. En als je te maken hebt met een patiënt waarbij je al langer betrokken bent die overlijdt, moet je in staat zijn hier professioneel mee om te gaan en daar waar nodig je emoties met je collega’s te delen.Wat dit verpleegkundigen oplevert:
Dat je als verpleegkundige zorg verleent, die helemaal aansluit bij de specifieke behoefte van de patiënt. Je merkt dagelijks dat dit goed is voor het comfort en het herstel van patiënten. Je hebt als verpleegkundige echt het gevoel dat je door persoonsgerichte zorg nog meer voor de patiënt en de familie kunt betekenen. Dat geeft veel voldoening. En de goede band die je opbouwt met de patiënt en de familie, geeft energie in het werk.
Bovendien krijg je vertrouwen terug van de familie en patiënt als je in deze band investeert. Dat geeft jou rust. En de goede en open communicatie die ontstaat in de relatie, helpt je om de zorg nog beter af te stemmen op de situatie van patiënt. Dat is goed voor de kwaliteit van zorg, maar het maakt je werk ook makkelijker. En vaak blijkt dat jouw belangrijke rol op een bijzonder kwetsbaar moment in het leven van de patiënt en de familie ervoor zorgt, dat de familie (en patiënt) jou nooit meer vergeten. Je maakt echt het verschil in de zorg en in hun leven. Dat is heel dankbaar werken. -
“Als je hier aangeeft je kennis te willen verbreden, dan wordt hierin met je meegedacht over de mogelijkheden en is dit ook snel gerealiseerd. Bijvoorbeeld door jobrotation naar een andere unit.”.
lees meer
Opleiding & ontwikkeling
Wat dit voor verpleegkundigen betekent:
Dat je als verpleegkundige werkt en opgeleid wordt op een academische afdeling met een echte onderwijscultuur, waar we doorlopend investeren in jouw verdere opleiding en persoonlijke ontwikkeling. En dit op een IC met verschillende units (Algemene IC’s, Neuro, Thorax/Hart,MC, Kinder IC, Expertisecentrum voor ontwennen van beademing), waarbinnen je heel breed wordt opgeleid en kennis opdoet van diverse facetten van dit verpleegkundig vakgebied. Voor de hoogcomplexe zorg die je verleent, is het op peil houden en verder ontwikkelen van je kennis en vaardigheden essentieel. We begeleiden je daarin en bieden jou veel mogelijkheden tot het volgen van opleidingen die aansluiten bij jouw persoonlijke behoefte. En je hebt een persoonlijk opleidingsbudget dat je zelf kunt besteden aan opleidingen of bijvoorbeeld aan het bezoeken van symposia en congressen.
Verder hebben we veel scholingsmomenten en kun je je verdiepen in specifieke aandachtsvelden. Je hebt alle ruimte om je op jouw manier verder te ontwikkelen, maar we verwachten wel van je dat je hierin zelf initiatief neemt. Bovendien zijn we een afdeling waar we je graag verder helpen in je loopbaan als verpleegkundige. Bijvoorbeeld naar een andere unit op onze IC of in een combitraject werken op de Intensive Care én op de SEH of in een combinatie met de Kinder IC. Of je kunt de opleiding tot PA op de IC volgen of doorstromen naar de SEH binnen het Radboudumc. Ook bieden we je opleidingsmogelijkheden voor een aantal gespecialiseerde teams die we hebben. Zo kun je na scholing deel uitmaken van ons MICU(Mobiele IC unit)-team dat het transport van IC-patiënten verzorgt. En je kunt een opleiding volgen voor ons specialistische ECMO/ECLS-team.
Daarnaast hebben we als Radboudumc afspraken met het Ministerie van Defensie over uitzending van onze medische professionals naar internationale (vredes)missies. Ook daarvoor kun je als verpleegkundige, als je dit wilt, opgeleid en ingezet worden. En alsof dit nog niet genoeg is: we werken intensief samen met een aantal andere IC’s in de regio (www.loopbaanIC.nl). Dit geeft jou de kans om tijdelijk mee te draaien op de IC van een ander ziekenhuis en zo zelf te zien en te ervaren hoe er op onze collega-IC’s gewerkt wordt.
Wat dit van verpleegkundigen vraagt:
Dat je het vanzelfsprekend en leuk vindt om jouw kennis en vaardigheden door opleiding en training op peil te houden, je verder te verdiepen en jezelf ook op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat je hierin zelf de regie neemt. Het Radboudumc roept niet voor niets ‘een leven lang leren’. Echt het verschil maken voor onze patiënten, kan alleen maar als je continu je vakkennis op peil houdt. Daarin zijn we als afdeling ambitieus, maar verwachten we ook van jou de ambitie om steeds beter te willen worden in je vak. Je moet daarom van nature leergierig en nieuwsgierig zijn.Wat dit verpleegkundigen oplevert:
Dat je als verpleegkundige continu blijft leren en je IC/MC-kennis doorlopend verbreedt en verdiept. Dit vormt je en je wordt iedere dag uitgedaagd om alles uit jezelf boven te halen. Daar krijg je energie van en je bent nooit uitgeleerd. Je komt steeds in aanraking met nieuwe kennisgebieden en specialismen, die interessant zijn om je verder in te verdiepen. En die ruimte en mogelijkheden krijg je ook. -
“Ik ben wel eens verbaasd, dat wij een bepaalde manier van behandelen eigenlijk heel gewoon vinden, terwijl dit in andere ziekenhuizen nog als bijzonder en nieuw gezien wordt.”
lees meer
Academische setting, ziektebeelden, innovatie
Wat dit voor verpleegkundigen betekent:
Dat je als verpleegkundige werkt op een academische IC/MC in een Level 1 traumacentrum waar je zorg verleent aan heel diverse patiënten met zeer uitzonderlijke en hoogcomplexe ziektebeelden. En waar comorbiditeit en instabiele patiënten aan de orde van de dag zijn. Een IC waar we binnen onze verschillende units Algemene IC, MC, Neuro en Thorax/Hart, Kinder IC en Expertisencentrum voor ontwennen van beademing hoogwaardige en kwalitatieve persoonsgerichte zorg bieden aan patiënten die vaak elders niet (meer) behandeld kunnen worden. Of aan patiënten die voor een second opinion naar het Radboudumc komen.
Vanwege de complexiteit van de aandoeningen werken in de zorg doorgaans meerdere specialismen en disciplines in multidisciplinaire behandelteams samen. Als verpleegkundige heb je hierin een verantwoordelijke regierol, die hoge eisen stelt aan je verpleegkundig leiderschap. En je bent de ogen en oren van het behandelteam, waarin artsen en verpleegkundigen intensief samenwerken voor de beste zorg. In de zorg hanteren we strikte protocollen, die enerzijds de kwaliteit van de behandeling waarborgen, maar die anderzijds jou als verpleegkundige ook veel zelfstandigheid in je werk geven en ruimte om mee te denken.
Op onze afdeling lopen continu wetenschappelijke onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden. Als verpleegkundige heb je hier in je werk mee te maken en kun je zelf ook initiatieven op dit vlak nemen. In de breedste zin investeren we op onze afdeling doorlopend in medische innovatie. Een goed voorbeeld hiervan is ons expertisecentrum voor ontwennen van beademing; een afdeling waar op een voor Nederland unieke manier beademingspatiënten revalideren. En we werken binnen onze IC met de modernste apparatuur en therapieën. Voorbeelden hiervan zijn ECLS/ECMO en DECAP.
Wat dit van verpleegkundigen vraagt:
Dat je als verpleegkundige beschikt over een brede klinische blik. En over de kennis en kunde om hoogwaardige zorg te kunnen verlenen aan patiënten met uitzonderlijke aandoeningen en om complexe verpleegtechnische handelingen te verrichten. Daarbij is het belangrijk dat je altijd het overzicht houdt, alert bent op patiënten die plotseling instabiel kunnen worden en dat je de regie in de behandeling neemt en houdt. Dit vraagt om verpleegkundig leiderschap, waarbij je stevig in je schoenen staat, op een zelfstandige manier je verantwoordelijkheid pakt en tegelijkertijd op een goede manier communiceert met collega’s, artsen, de patiënt en de familie. Bovendien moet je in staat zijn je eigen grenzen te bepalen en dit ook aan kunnen geven. En omdat je werkt op een afdeling waar continue medische innovatie vanzelfsprekend is, is het belangrijk dat je hiervoor openstaat, hierin mee wilt/kunt werken en daar waar nodig/mogelijk ook zelf initiatief neemt.Wat dit verpleegkundigen oplevert:
Dat je iedere dag in aanraking komt met aandoeningen en ziektebeelden, die je elders niet ziet. Dit houdt je werk erg interessant en je leert steeds nieuwe facetten van het verpleegkundig vakgebied kennen. De hoogwaardige en bijzondere specialistische expertise op onze afdeling, maakt bovendien dat je nog meer voor de patiënt kunt betekenen. Dat geeft je als verpleegkundige veel voldoening in je werk. De zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die je als verpleegkundige hebt geven je veel ruimte om actief mee te denken in de behandeling. Je hebt zo direct invloed op de kwaliteit van leven en het comfort van de patiënt. En jouw betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek en bij medische innovatie, zorgt ervoor dat je voorop blijft lopen in je vakgebied en daarnaast concreet bijdraagt aan de zorg van de toekomst.