Contact
Bezoekadres
Radboudumc
Afdeling Hematologie, route 476
Geert Grooteplein Zuid 10
6500 HB Nijmegen
Postadres
Radboudumc
Afdeling Hematologie, huispost 476
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
Telefoonnummers
Callcenter: 024 – 361 88 23
Verpleegafdeling hematologie: 024 – 361 50 41
Dagbehandeling inwendige specialismen: 024 – 361 33 67
Hemaferese: 024 – 361 50 02
Hemofilie behandelcentrum: 024 – 361 02 43
Stamceltransplantatie team: 024 – 361 09 42
Huisartsen en verwijzers kunnen voor overleg tijdens kantooruren contact opnemen met het callcenter. Buiten kantooruren kan er via verpleegafdeling hematologie contact opgenomen worden met de dienstdoende hematoloog.
Netwerk hematologische zorg
In het netwerk hematologische zorg werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met een hematologische aandoening. lees meerNetwerk hematologische zorg
Samenwerking in het netwerk hematologische zorg
Op dit moment is er een netwerksamenwerking voor de zorg van patiënten met hematologische aandoeningen. Dit houdt in dat uw ziekenhuis met andere ziekenhuizen in de regio samenwerkt en er naar streeft om gezamenlijk de best mogelijke zorg aan patiënten te leveren.
De ziekenhuizen met wie in het netwerk wordt samengewerkt zijn:
- Bernhoven
- Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
- Gelderse Vallei
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Maasziekenhuis Pantein
- Radboudumc
- Rijnstate
- Slingeland Ziekenhuis
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u vanuit een ander ziekenhuis buiten dit netwerk wordt doorverwezen voor een behandeling of consult.
Wat gebeurt er binnen het netwerk hematologische zorg?
Binnen het netwerk wordt er gebruik gemaakt van gezamenlijk vastgestelde richtlijnen voor onderzoek en behandeling. Deze zijn in lijn met de landelijk vastgestelde behandelrichtlijnen. Hierin zijn ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van de hematologische zorg verwerkt. Daarnaast zijn er binnen het netwerk verschillende besprekingen waarin voor de individuele patiënt de diagnose en het behandelplan worden getoetst en afgestemd. Het resultaat hiervan is dat er naar gestreefd wordt dat de patiënt in elk ziekenhuis dezelfde onderzoeken ondergaat en ook eenzelfde behandelplan voorgelegd krijgt. Verder wordt ook nauw samengewerkt op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast streven wij er ook naar de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats te laten vinden. Bij bepaalde complexe behandelingen en/of behandelingen met nieuwe geneesmiddelen al dan niet in onderzoeksverband is dat niet altijd mogelijk. In dat geval zal uw behandelend arts met u een verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen het netwerk bespreken.
Wat betekent dat voor u?
In het kader van bovengenoemde samenwerking kan het van belang zijn om van patiënten medische gegevens tussen de ziekenhuizen in het netwerk uit te wisselen. Dit geldt ook voor uitslagen van laboratoriumonderzoeken en beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s echo’s of scans. Dit wordt gedaan om een goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren en past ook bij goed behandelaarschap conform de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Uitwisseling van uw gegevens kan plaatsvinden om:
- Uw diagnose en/of behandeling te bespreken in een regionale patiëntenbespreking, waar hematologen van het Radboudumc en ook hematologen uit andere ziekenhuizen uit de regio aan deelnemen
- Advies te vragen aan een collega in een ander ziekenhuis over uw diagnose en/of behandeling
- Uitslagen te beoordelen van bepaalde specialistische laboratoriumonderzoeken die niet in uw eigen ziekenhuis worden uitgevoerd en/of kunnen beoordeeld
Wanneer uw behandelend arts in een regionale patiëntenbespreking of met een collega in een ander ziekenhuis uw situatie wil bespreken, dan vraagt hij of zij daarvoor om uw toestemming. Voor het digitaal uitwisselen van uitslagen van beeldvormende onderzoeken wordt apart om uw toestemming gevraagd. Als uw behandelend arts specialistisch laboratoriumonderzoek in een ander ziekenhuis in het netwerk uit laat voeren dan wordt u hierover geïnformeerd.
In al deze gevallen is het mogelijk dat uw medische gegevens geregistreerd worden in het elektronisch patiëntendossier van het andere ziekenhuis. Daarbij geldt dat enkel zorgverleners die betrokken zijn of worden bij uw behandeling uw medische gegevens mogen raadplegen en dat zij hier vertrouwelijk mee om zullen gaan. In de praktijk gaat het vaak om een beperkte hoeveelheid gegevens. Uw behandelend arts heeft geen inzage in uw dossier in het andere ziekenhuis.
Om in één van de aangesloten ziekenhuizen in het regionale netwerk behandeld te worden, is het voor het leveren van een goede kwaliteit van zorg belangrijk dat we uw gegevens uit kunnen wisselen met andere zorgverleners in het netwerk hematologische zorg. Als u hier bezwaar tegen heeft, bespreek dit dan met uw behandelend arts. Hij of zij kan u het beste uitleggen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.