Waterpokken en gordelroos

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. In Nederland maakt praktisch iedereen op kinderleeftijd waterpokken door. Waterpokken verloopt ernstiger op oudere leeftijd en bij het gebruik van afweeronderdrukkers. We kunnen een bloedtest doen als niet duidelijk is of u waterpokken heeft gehad. Bij een negatieve uitslag (geen waterpokken doorgemaakt) kunnen we u een vaccin tegen waterpokken toedienen. Er zijn 2 vaccins nodig. Omdat het vaccin levend waterpokkenvirus bevat moet het minimaal 4 weken voor start van afweeronderdrukkers worden gegeven.

Na het doormaken van de waterpokken (varicella zoster) blijft het zoster-virus in de zenuwbanen aanwezig. Het virus kan later weer actief worden en veroorzaakt dan gordelroos. Het risico op gordelroos is verhoogd bij gebruik van sommige afweer onderdrukkende medicijnen. Per 2019 is er een nieuw geïnactiveerd herpes zoster vaccin (Shingrix), dat veilig gegeven kan worden voor preventie van gordelroos bij patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken. Shingrix wordt 2x gegeven met een minimale interval van 2 maanden. Het vaccin wordt alleen bij specifieke groepen vergoed.

Reis- en Vaccinatiepoli Vaccineren voor start afweeronderdrukkende medicijnen

Over afweeronderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Over afweeronderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties – zoals het vaccin tegen gele koorts - mogen niet toegediend worden.

Er zijn veel verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, methotrexaat, ciclosporine en de zogenaamde biologics (bijvoorbeeld TNF-alfa remmers als infliximab, etanercept en adalimumab). Het is het beste om vaccinaties toe te dienen voor de start van deze medicijnen.

Bespreek met uw arts of verpleegkundige of het verstandig is om u nu alvast te laten vaccineren. Voor advies over vaccinaties en reizen kunt u onder andere terecht bij de Reis- en Vaccinatiepoli.


Contact Reis- en Vaccinatiepoli

(024) 365 56 15
contact

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer

Belangrijkste vaccinaties


Mazelen

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1978 en mensen die niet het RVP hebben gevolgd, lopen meer risico op mazelen. lees meer

Mazelen

Het aantal mazeleninfecties in Europa is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Mensen die geboren zijn voor 1965 hebben meestal mazelen op kinderleeftijd doorgemaakt en zijn daarom beschermd. Mensen die geboren zijn na 1978 zijn via het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) tweemaal gevaccineerd tegen mazelen. Dit betekent dat mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1978, en mensen die niet het RVP hebben gevolgd, meer risico lopen op mazelen.

Wilt u weten of u tweemaal tegen mazelen bent gevaccineerd via het RVP, dan kunt u contact opnemen met:
  • (088) 678 89 40 voor regio Noord-Brabant, Limburg, Zeeland
  • (088) 678 89 30 voor regio Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland
  • (088) 678 89 50 voor de overige provincies
Door middel van een bloedtest kunnen we bepalen of u antistoffen heeft tegen mazelen (en dus beschermd bent). Als dit niet het geval is, kunt u alsnog de BMR (Bof-Mazelen-Rode hond) vaccinatie krijgen. Dit is een levend vaccin, dus deze mag niet gegeven worden als u al afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt. Na vaccinatie moet u 1 maand wachten voordat u kunt starten met afweeronderdrukkende medicijnen.
 

Waterpokken en gordelroos

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. In Nederland maakt praktisch iedereen op kinderleeftijd waterpokken door. Waterpokken verloopt ernstiger op oudere leeftijd en bij het gebruik van afweeronderdrukkers. lees meer

Griep

Griep (influenza) kan ernstiger verlopen bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Daarom wordt geadviseerd jaarlijks de griepprik te laten toedienen. lees meer

Griep

Griep (influenza) kan ernstiger verlopen bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Daarom wordt geadviseerd jaarlijks de griepprik te laten toedienen. U krijgt hiervoor een uitnodiging van uw huisarts in de maand oktober. Als u geen uitnodiging heeft ontvangen, vraag uw huisarts dan om de griepprik.
 

Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die onder andere longontsteking kunnen veroorzaken. Het risico op pneumokokkenziekte is waarschijnlijk verhoogd tijdens het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen.

lees meer

Pneumokokken

Pneumokokken zijn een belangrijke verwekker van longontsteking. De kans op infecties met pneumokokken is verhoogd bij afweer onderdrukkende medicijnen. Het RIVM adviseert aan iedereen die afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt de vaccinatie(s) tegen pneumokokken te nemen. Het gaat om het vaccin Prevenar 13/Vaxneuvance 15 en het vaccin Pneumovax 23. De Prevenar 13/ Vaxneuvance 15 wordt 1 keer gegeven. De Pneumovax 23 mag pas minimaal 2 maanden na de Prevenar 13/ Vaxneuvance 15 gegeven worden en wordt elke 5 jaar herhaald. Beide worden vergoed door de verzekering wanneer u afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt. Beide vaccins zijn veilig voor mensen die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken.


Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door het hepatitis A virus. Infectie treedt op door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. lees meer

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door het hepatitis A virus. Infectie treedt op door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Volwassenen lopen hepatitis A meestal op tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt: landen in de (sub)tropen, landen rond de Middellandse Zee (vooral Turkije, Marokko en Egypte) en landen in Oost-Europa.

Er is een effectief vaccin tegen hepatitis A. Voor maximale effectiviteit wordt de eerste dosis van het vaccin het liefst minimaal 2 weken voor start van afweeronderdrukkers gegeven. Het hepatitis A vaccin kan verder veilig worden toegediend tijdens het gebruik van afweeronderdrukkers. 
 

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door het hepatitis B virus. Deze leverontsteking kan chronisch worden. Het hepatitis B virus kan worden overgedragen van moeder op kind tijdens de geboorte, door seksueel contact (SOA) of bloed-bloed contact. lees meer

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door het hepatitis B virus. Deze leverontsteking kan chronisch worden. Het hepatitis B virus kan worden overgedragen van moeder op kind tijdens de geboorte, door seksueel contact (SOA) of bloed-bloed contact. Het is mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis B en bepaalde risicogroepen wordt aangeraden om zich te laten vaccineren. Het hepatitis B vaccin (in totaal 3 doses) kan worden toegediend tijdens het gebruik van afweeronderdrukkers. Het is het beste als de eerste dosis wordt toegediend voor start van de medicatie.
 

Gele koorts

Gele koorts is een tropische virusziekte die ernstig kan verlopen. Het gele koorts vaccin is een levend verzwakt vaccin en kan niet toegediend worden als u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt. lees meer

Gele koorts

Gele koorts is een tropische virusziekte die ernstig kan verlopen. De ziekte wordt overgedragen door muggen. In veel landen in Afrika en Zuid-Amerika komt gele koorts voor. Het gele koorts vaccin is een levend verzwakt vaccin en kan niet toegediend worden als u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt. Het is het beste als het vaccin dan ook minimaal 4 weken voor start van afweeronderdrukkende medicatie toegediend wordt. Als u al afweeronderdrukkende medicatie gebruikt, kan het vaccin pas worden toegediend na het tijdelijk stoppen van de afweeronderdrukkende medicatie (vaak 3 maanden, soms langer). U moet daarna nog eens 4 weken wachten voordat u de afweeronderdrukkende medicijnen weer kunt gebruiken.
 

Rijksvaccinatie­programma RVP

Als u als kind niet het RVP heeft gevolgd, dan raden we aan om dit alsnog te doen voor start met afweeronderdrukkende medicijnen. De kosten van de RVP-vaccinaties komen voor uw eigen rekening als u ouder bent dan 18 jaar.
  • Medewerkers
  • Intranet