Waarom dit netwerk?
Als een kind een ingrijpende medische aandoening heeft, dan heeft dat impact op het hele gezin. Ouders hebben zorgen over hun kind. De behandeling en regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis beïnvloeden het dagelijks leven van het gezin. Dat vraagt veel van kind en gezin. In een op de 3 tot 4 gezinnen vraagt dat meer dan ze samen aankunnen. Met het TRANSIT Netwerk werken we samen op het gebied van medische en psychosociale zorg.
Voorbeeldcasus
Bas is 7 jaar en door een aangeboren blaasafwijking moet hij twee keer per dag katheteriseren. Zo hoeft hij geen stoma, hoeft hij geen luier te dragen en krijgt hij geen infecties aan zijn urinewegen. Gelukkig kunnen de ouders van Bas hem daarbij helpen zodat hij naar school kan
Naast de blaasafwijking heeft Bas ook ADHD en zitten zijn ouders in een vechtscheiding. Jeugdhulp wil graag helpen, maar weet niet hoe ze met een katheter moeten omgaan. De kinderverpleegkundige loopt vast met de vechtende ouders. En Bas? Die krijgt infecties omdat het katheteriseren niet goed verloopt. Bas belandt weer in het ziekenhuis en verzuimt veel van school.
Ons doel
Doel van het netwerk is integrale, transmurale zorg voor kinderen als Bas en hun gezinnen te realiseren. Nadruk ligt op de samenwerking tussen de medisch- en psychosociale zorg. We organiseren een warme overdracht en versterken de samenwerking tussen verschillende betrokken professionals.
Een keer per kwartaal organiseren we een intervisie bijeenkomst waar we geanonimiseerde casuïstiek bespreken en op basis daarvan voorstellen doen voor verbetering van integrale zorg.