Het programma
Het prehabilitatie programma bestaat uit fysieke training, optimalisatie van voeding en eiwitsuppletie, psychologische ondersteuning en het stoppen met roken. Dit programma vindt plaats voorafgaand aan de operatie en duurt minimaal 3 weken.Onderzoek
De effecten van Fit4Surgery worden geëvalueerd middels een groot onderzoek opgezet vanuit de afdeling Heelkunde.
Onderzoekers
- Kees van Laarhoven, Principal Investigator
- Dieuwke Strijker
- Luuk Drager
- Julia van Koeveringe
- Elke van Daal
- Joelle Dhanis
Contact
Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met Luuk Drager
Onderdelen
Fysiotherapie
Het trainingsprogramma is gebaseerd op de principes van de sportgeneeskunde en heeft als doel om in zo een kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke winst te behalen in de conditie. Daarvoor traint de patiënt intensief onder begeleiding van een fysiotherapeut. lees meerFysiotherapie
Een slechte conditie voorafgaand aan een operatie zorgt voor een verhoogd risico op complicaties en een langer herstel. In de literatuur staat beschreven dat het optimaliseren van de inspanningscapaciteit vóór de operatie kan leiden tot minder complicaties, een korter verblijf in het ziekenhuis en een verbetering van de kwaliteit van leven. Dit geeft aan dat een beweeginterventie een belangrijk onderdeel is van prehabilitatie. Dit concept is binnen de fysiotherapie al langer bekend als “better in, better out”.
Het trainingsprogramma is gebaseerd op de principes van de sportgeneeskunde en heeft als doel om in zo een kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke winst te behalen in de conditie. Daarvoor traint de patiënt intensief onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het programma wordt aangepast op de uitgangsconditie van de patiënt.
-
De trainingen vinden 3 keer per week plaats en bestaan uit intervaltraining en krachttraining. De overige dagen voert de patiënt zelf thuis een laag intensiteit training uit. Drie dagen voorafgaand aan de operatie wordt de gesuperviseerde training afgesloten. De laag intensiteit training thuis wordt gecontinueerd tot aan de dag van opname.
-
De patiënt wordt door een fysiotherapeut in het Radboudumc gezien voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek worden diverse testen (onder andere steep ramp, 1RM) gedaan om een indruk te krijgen van de fysieke conditie van de patiënt. Het programma wordt hierop aangepast. Op basis van deze parameters wordt het trainingsprogramma geïndividualiseerd. Er wordt samen met de patiënt gekeken bij welke praktijk hij of zij terecht kan voor het programma. Er wordt telefonisch en schriftelijk overgedragen naar desbetreffende praktijk.
-
Linda van Heusden-Schotalbers, fysiotherapeut in het Radboudumc en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), is al vanaf het begin van Fit4Surgery nauw betrokken. Zij speelt een belangrijke rol bij de ziekenhuis-brede implementatie van Fit4Surgery en de communicatie tussen de eerstelijns fysiotherapeuten en het ziekenhuis. Zij is aanspreekpunt voor alle fysiotherapeutische vragen.
Contact
U kunt telefonisch contact opnemen met Linda van Heusden-Schotalbers via het secretariaat: (024) 361 48 92.
Diëtetiek
Ondervoeding (onbedoeld gewichtsverlies en verlies van spiermassa) is geassocieerd met meer complicaties, een verlengde ziekenhuisopname, een hogere kans op heropname, een lagere kwaliteit van leven en een hoger sterftecijfer. Patiënten met een slechte voedingsstatus kunnen aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie, slecht verdragen. Hierdoor neemt de effectiviteit van de behandeling af. Uit onderzoek blijkt dat het preoperatief verbeteren van de voedingsstatus een goede manier is om het risico op complicaties, zoals infecties en darm lekkages, te verminderen.
-
De diëtist speelt een belangrijke rol binnen het programma Fit4Surgery. Het voedingsprogramma bestaat uit voedingsadviezen rondom een operatie, vitamine- en eiwitsuppletie ter ondersteuning van het trainingsprogramma. De begeleiding vindt plaats in het Radboudumc
-
Monique van Asseldonk, diëtist in het Radboudumc, is al vanaf het begin van Fit4Surgery nauw betrokken. Zij denkt kritisch mee over de ziekenhuis-brede implementatie van Fit4Surgery en de inhoud van het voedingsprogramma. Zij is aanspreekpunt voor alle vragen omtrent diëtetiek.
Contact
U kunt telefonisch contact opnemen met Monique van Asseldonk via het secretariaat: (024) 361 91 90.
Mentale gezondheid
Middels vragenlijsten screen we of een patiënt behoefte heeft aan een gesprek met een medisch psycholoog of medisch maatschappelijk werker. lees meerMentale gezondheid
De psychologische status van een patiënt kan ook een belangrijke rol spelen in het herstel na een operatie. In de wachttijd voor een operatie ervaren patiënten veel angst over de operatie en over het verloop van het herstel. Patiënten vinden het vaak lastig een goede manier te vinden om met deze gevoelens om te gaan. Resultaten van studies laten zien dat negatieve gevoelens en een beperkt coping mechanisme van invloed zijn op het functioneren van de patiënt na de operatie. Psychologische ondersteuning tijdens de preoperatieve fase zou daarom een positief kunnen hebben op het herstel na een operatie.
-
Niet alle patiënten hebben behoefte aan ondersteuning. Daarom screenen we middels vragenlijsten om vast te stellen of een patiënt tijdens Fit4Surgery behoefte heeft aan een gesprek met een medisch psycholoog of een medisch maatschappelijk werker.
-
Petra Servaes, klinisch psycholoog in het Radboudumc, is betrokken bij dit gedeelte van Fit4Surgery.
Stoppen met roken
Resultaten tonen aan dat stoppen zorgt voor een significante vermindering van complicaties. Daarom willen we alle patiënten motiveren om te stoppen met roken. lees meerStoppen met roken
Door de schadelijke stoffen van roken wordt de herstellende functie van cellen aangetast. Daardoor duurt de genezing langer. Resultaten tonen aan dat stoppen met roken 4 tot 8 weken voor de operatie zorgt voor een significante vermindering van complicaties. Daarom willen we alle patiënten motiveren om te stoppen met roken. Patiënten worden doorverwezen en begeleid door SineFuma. Ook adviseren en motiveren we patiënten om voorafgaand aan de operatie te stoppen met het drinken van alcohol.