Vaardigheden voor zorg­professionals bij samen beslissen

We bieden ondersteuning aan zorgprofessionals om gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer toe te passen.

  • Learning communities. We bieden learning communities aan zorgprofessionals in het regionale netwerk. Hierin delen zij voorbeelden en praktijkervaringen, en gaan zorgprofessionals met elkaar in gesprek over herkenbare situaties. 
  • Observaties in de spreekkamer. We bieden observaties in de spreekkamer met feedback besprekingen aan om gespreksvoering verder te verbeteren. 
Projecten Empower2Decide (E2D)

Empower2Decide (E2D) beter samen beslissen van 1e t/m 3e lijn

Het project Empower2Decide wil de gezamenlijke besluitvorming tussen huisartsen, specialisten en patiënten verbeteren. We willen patiënten en zorgverleners zich ervan bewust maken dat samen beslissen altijd mogelijk is. lees meer

Empower2Decide (E2D) beter samen beslissen van 1e t/m 3e lijn

Het project Empower2Decide wil de gezamenlijke besluitvorming tussen huisartsen, specialisten en patiënten verbeteren. We willen patiënten en zorgverleners zich ervan bewust maken dat samen beslissen altijd mogelijk is. Patiënten kiezen zelf, samen met hun arts, welke behandeling het beste bij hen past. Door patiënten en zorgverleners beter in staat te stellen (te ‘empoweren’) om het goede gesprek met elkaar te kunnen voeren brengen we ‘samen beslissen’ een stap verder. Ook willen we met dit project de regionale samenwerking in de keten verbeteren.

E2D richt zich in eerste instantie op patiënten die met buikklachten bij de huisarts komen en die worden doorgestuurd omdat er mogelijk sprake is van kanker (gastro-enterologische oncologie). Om de hele route van eerste tot en met derde lijn in kaart te brengen volgen we patiënten met slokdarm- of alvleesklierkanker die te opereren zijn en kans op genezing hebben. De bedoeling is om deze aanpak later te verbreden naar andere (oncologische) aandoeningen. Zowel binnen het behandelteam van de gastro-enterologie als daarbuiten.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave


Contact

Laurens Toet
Projectassistent E2D

contactformulier

Animatie Samen Beslissen

Wat biedt E2D?


Hulpmiddelen om de juiste keuzes te maken

We ontwikkelen hulpmiddelen om patiënten en zorgverleners te ondersteunen. Hiermee willen we zorgverleners, patiënten en naasten handvatten geven zodat zij zo goed mogelijk geïnformeerd kunnen kiezen voor de behandeling die het beste past. lees meer

Hulpmiddelen om de juiste keuzes te maken

We ontwikkelen hulpmiddelen om patiënten en zorgverleners te ondersteunen:

  • Keuzehulpen richten zich op mogelijke behandelopties bij alvleesklier- en slokdarmkanker.
  • Een regionale website met informatie over ziekte en mogelijke behandelingen, maar ook over de samenwerking, de betrokken ziekenhuizen en betrokken zorgverleners.
  • Consultkaarten die het gesprek in de spreekkamer helpen structureren.
  • Een animatie over Samen Beslissen die laat zien welke rol patiënten zelf kunnen nemen. De animatie is breed beschikbaar, ook buiten het netwerk.
  • Patiënten aan het woord: patiënten vertellen over hun keuzes en de weg daar naartoe.

Hiermee willen we zorgverleners, patiënten en naasten handvatten geven zodat zij zo goed mogelijk geïnformeerd kunnen kiezen voor de behandeling die het beste past.


Regionale metrolijn met beslis­momenten

Het proces van ‘samen beslissen’ in de hele keten bestaat uit het geven van goede informatie en het voeren van het ‘goede’ gesprek, op de juiste momenten. De momenten waar gezamenlijke besluitvorming plaatsvindt, geven we aan in een regionaal zorgpad, vormgegeven in een zogenaamde metrolijn. lees meer

Regionale metrolijn met beslis­momenten

Het proces van ‘samen beslissen’ in de hele keten bestaat uit het geven van goede informatie en het voeren van het ‘goede’ gesprek, op de juiste momenten. De momenten waar gezamenlijke besluitvorming plaatsvindt, geven we aan in een regionaal zorgpad, vormgegeven in een zogenaamde metrolijn. In de metrolijn:

  • staan de verschillende stappen in de behandeling benoemd, evenals momenten van gezamenlijke besluitvorming;
  • ziet de patiënt dat hij/zij tijdens de behandeling over kan stappen naar een ander traject, of even kan wachten voordat hij/zij een keuze maakt;
  • is te zien welke zorgprofessionals er allemaal bij welke fase betrokken zijn, en wie wat doet.

De regionale metrolijnen voor alvleesklier- en slokdarmkanker zijn nog in ontwikkeling.


Vaardigheden voor zorg­professionals bij samen beslissen

We bieden ondersteuning aan zorgprofessionals om gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer toe te passen. lees meer

Projectteam

Meer informatie

  • Medewerkers
  • Intranet