Personen Vincent van Amelsvoort

Vincent van Amelsvoort

  • Volledige naam: Vincentius Franciscus Petrus Maria (Vincent)
  • Geboren: 17 oktober 1931 ('s Hertogenbosch)
  • Overleden: 3 april 2001 ('s Hertogenbosch)
  • Benoeming lector: 1972
  • Benoeming hoogleraar: 1980
  • Benoeming buitengewoon hoogleraar: 1983
  • Emeritaat: 1986


Loopbaan Vincent van Amelsvoort

1959 Koninlijk Instituut voor de Tropen (KIT)

Na het artsexamen volgde Vincent van Amelsvoort de Tropencursus aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT, Amsterdam). Daarna ging hij naar het zuiden van het voormalige Nederlands Nieuw Guinea, waar hij werkte als gouvernementsarts van een stam met koppensnellers, in het Asmat-gebied (1959 tot 1962). In die periode kreeg hij oog voor de cultureel-antropologische context van de gezondheidszorg.

Terug in Nederland ging hij als onderzoeker werken bij de afdeling Tropische Geneeskunde van het KIT (1962-1964), waarna hij promoveerde op het eerste medisch-antropologische proefschrift in Nederland. Na zijn promotie vertrok hij naar Nigeria, waar hij consulent was bij een malaria-bestrijdingsprogramma van de WHO (1964-1967). Daar ontwikkelde hij ook een model voor basic health service, in eerste instantie gedragen door medische hulpkrachten (medical assistants, rural medical aids, vroedvrouwen) op het platteland.

1968 Amsterdam

Terug in Nederland studeerde hij enige tijd Culturele Antropologie (Amsterdam). Via Bureau Buitenland van het Radboudumc ging Van Amelsvoort in 1968 naar Mwanza (Noord-Tanzania), waar hij samen met de socioloog Geert van Etten de locale opleiding van medical assistants en rural medical aids ondersteunde. Hij benadrukte het belang van goed gestructureerd onderwijs, meer gericht op het verwerven van inzicht dan van feitenkennis. Ook begeleidde hij de Nijmeegse coassistenten ter plaatse. In die periode was hij ook public health advisor bij het Ministerie van Gezondheid in Dar es Salaam en docent aan de afdeling Community Medicine van de Medische Faculteit in Muhimbili Medical Centre aldaar.
 

1972 Radboudumc

In 1972 werd Van Amelsvoort benoemd tot lector en in 1980 tot gewoon hoogleraar bij het Radboudumc. In 1983 werd dit omgezet in een buitengewoon ordinariaat. Hij was hoofd van het Instituut Gezondheidszorg in Ontwikkelingslanden. Zijn colleges over Gezondheidszorg in Ontwikkelingslanden, met name de reeks ter voorbereiding van de studenten op het coschap met diezelfde naam waren zeer populair bij de studenten. Ook gaf hij onderwijs aan het Tropeninstituut in Amsterdam, in Leiden en Utrecht, elders in Europa (Antwerpen, Heidelberg, Liverpool) en daarbuiten (Ethiopië, Uganda, Australië, Papoea-Nieuw-Guinea).

Van Amelsvoort was (mede)auteur van 8 boeken, 24 wetenschappelijke artikelen en 54 overige publicaties. Hij begeleidde vier promovendi die hun proefschrift succesvol verdedigden aan de Radboud Universiteit tussen 1975 en 1984.


Neven­activiteiten

Van Amelsvoort was een bedreven pianist en filmer, onder andere op middelbare scholen. Ook verzamelde hij lokale kunst in voormalig Nederlands Nieuw Guinea en in Tanzania, onder andere beeldjes van verschillende ziekten.

Leeropdracht

Gezondheidszorg in Ontwikkelingslanden

Opleiding

  • 1943-1949: Middelbare school (Gymnasium, St. Jans Lyceum, 's Hertogenbosch)
  • 1949-1958 Universiteit van Amsterdam, Geneeskunde
  • 1964 Promotie (UvA), Early introductiom of integrated rural health into a primitive society. A New Guinea case study in medical anthropology
  • Medewerkers
  • Intranet