Loopbaan
Theo Wobbes
1973
Opleiding
Na zijn artsexamen in 1973 werd Theo Wobbes reserve-eerste-luitenant-arts in Eibergen (Koninklijke Landmacht). In 1974 begon hij met de chirurgische opleiding in Deventer (B-opleiding) en vervolgde deze in Groningen. Tijdens zijn opleiding kreeg hij belangstelling voor de chirurgische oncologie. Na zijn registratie als chirurg (1980) werd hij aangesteld als special-fellow van het KWF in de chirurgische oncologie. Dit aandachtsgebied was in Groningen al sterk tot ontwikkeling gekomen.
1982
Naar het Radboudumc
In 1982 ging Wobbes als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan het werk op de afdeling Chirurgie van het Radboudumc. Hij werd hier aangetrokken om de chirurgische behandeling van de patiënt met kanker te ontwikkelen. Gedurende zijn loopbaan had hij speciale aandacht voor de patiënt met borstkanker. Ook ontwikkelde hij de leverchirurgie, de sarcoomchirurgie en de slokdarmchirurgie. Hij introduceerde cryochirurgie voor levermetastasen en de regionale hypertherme perfusie voor melanoom en sarcoom.
1996
Hoogleraar
In 1985 werd Wobbes universitair hoofddocent in de chirurgische oncologie. Zijn benoeming tot hoogleraar volgde in 1996 op een profileringsleerstoel, die na vijf jaar werd omgezet in een strategische leerstoel.
Wobbes heeft bijna 300 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en leverde talloze bijdragen aan (leer)boeken. Hij begeleidde 18 promovendi. Daarnaast publiceerde hij diverse boeken als auteur of redacteur, waaronder: Chirurgische Oncologie (Bunge, 1994), Klinische Chirurgie (Elsevier, 1999), Handboek Mammacarcinoom (De Tijdstroom, 2007) en Mammacarcinoom in beeld (Springer, 2010). Ook publiceerde hij Chirurgie en technologie. Een filosofisch essay (Damon, 2005) en Een halve eeuw academische heelkunde in Nijmegen (2005). Als mederedacteur publiceerde hij Chirurg en Ethiek (Damon, 2008).
In 2018 is Wobbes benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 10 oktober 2019 promoveerde hij op een tweede proefschrift met de titel Mens of geen mens? Een filosofie van de posthuman aan de Universiteit Twente in Enschede.