Over Pim Assendelft
Prof dr Willem J.J. (Pim) Assendelft is hoogleraar Preventie in de zorg. lees meerOver Pim Assendelft
Prof dr Willem J.J. (Pim) Assendelft is sinds 2019 hoogleraar Preventie in de Zorg in het Radboudumc. Eerder was hij directeur van het Dutch Cochrane Centre en hoofd afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschapsbeleid bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Van 2004 - 2012 was hij hoogleraar Huisartsgeneeskunde en afdelingshoofd bij het LUMC (Leiden) en van 2013 - 2018 bekleedde hij dezelfde functies binnen het Radboudumc. Hij is binnen de afdeling ELG Research Group Leader Preventie in de zorg.
Hij is domeinvertegenwoordiger ‘onderzoek’ in het Radboudumc-brede Preventieteam (P-team). Verder is hij voor het Radboudumc voorzitter van de tegel "preventie' van het Sectorplan Medische en Gezondheidswetenschappen. Vanuit het Radboudumc is hij ‘kwartiermaker’ voor de regio van het NFU-traject ‘Kennis en Innovatie met en voor een Gezonde regio’. Daarnaast is hij stuurgroeplid van ‘Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging Nijmegen’.
Pim draagt bij aan diverse landelijke adviesraden: Wetenschappelijke Advies Raad Institute for Positive Health, begeleidingscommissie Toekomstverkenning Volksgezondheid RIVM, Taskforce Kennisagenda Preventie (Nationale Wetenschaps Agenda / ZonMw), werkgroep ''Richtlijnen' van de Leefstijlcoalitie, werkgroep Preventie van de NFU (samenwerkende umc's).
Hij was voorzitter van de commissie die het rapport Onderzoek waarvan je beter wordt van de Gezondheidsraad uitbracht, waarin werd geadviseerd hoe het onderzoek van de umc’s nog beter kan aansluiten bij actuele maatschappelijke vraagstukken en meer kan bijdragen aan de kwaliteit en betaalbaarheid van preventie en gezondheidszorg. Tevens was hij in 2018 voorzitter van de werkgroep van de 4 landelijke huisartsen-koepels die de ‘kerntaak Preventie’ verder heeft uitgewerkt na de ‘Woudschoten-2 conferentie’ over kerntaken en kernwaarden van de huisartsgeneeskunde.
Binnen het Radboudumc is hij lid van de Personal Grant Committee en 'spokesperson' van het Research program Healthcare-related prevention.
Vanuit zijn leeropdracht ‘Preventie in de Zorg’ doet hij onderzoek naar wat de betekenis van de groeiende aandacht voor preventie is voor de praktijk van de zorg. Leefstijl in de spreekkamer. Het onderzoek binnen zijn leerstoel betreft o.a. onderzoek naar de rolopvatting gezondheidswerkers en verwachtingen van patiënten op gebied van preventie en leefstijl. Daarnaast ook onderzoek naar wat nodig is om de interactie tussen gezondheidswerker en patiënt op dit gebied te optimaliseren, zoals de vraag welk soort ICT ondersteunend kan werken of welke generieke competenties getraind moeten worden.
Tevens onderzoekt hij wat binnen het Radboudumc en in de regio preventie in de zorg betekent voor de organisatie van de zorg. Welke randvoorwaarden zijn nodig, welke deskundigheden? Ook zullen op termijn preventie-activiteiten, zoals pre-habilitatie of nazorg bij kanker, verplaatsen van het ziekenhuis naar de eerstelijn, vanwege het volume en vanwege de wens om de zorg zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de patiënt aan te bieden. Wat betekent dit, en hoe kan dit worden vormgegeven? De resultaten van dit onderzoek zijn ook van belang voor opleidingen en het onderwijs op dit gebied. Tenslotte is er aandacht voor wat de betekenis is voor de inhoud van de zorg. Waar zijn mogelijkheden om met gedragsverandering reductie van medicijngebruik of ander zorggebruik te realiseren? Dit onderwerp wordt opgepakt middels (systematisch) literatuuronderzoek en interventie-onderzoek.
Pim zet zich in voor het onderwijs op gebied van leefstijl in preventie in het geneeskunde-curriculum en de huisartsenopleiding. Hij is mede-oprichter van de werkgroep ‘Preventie en leefstijl’ van de Nederlandse Vereniging voor Medisch onderwijs.
Functie(s)
- hoogleraar
Opleiding
- Huisarts
- Epidemioloog B
Nevenfuncties
- Vice-voorzitter ZonMw commissie Dementie
- RIVM Wetenschappelijke Advies Commissie Monitor Mondgezondheid
- Stuurgroep Wij zijn Groen, Gezond en In beweging Nijmegen
Nevenfuncties
- Vice-voorzitter ZonMw commissie Dementie
- RIVM Wetenschappelijke Advies Commissie Monitor Mondgezondheid
- Stuurgroep Wij zijn Groen, Gezond en In beweging Nijmegen
- Inspiratieraad IResearch
- Voorzitter werkgroep Richtlijnen Leefstijlcoalitie
- Werkgroep Preventie Nederlandse Federatie UMC's (NFU)
- Panel Committee Health Research Board Ireland
- Begeleidingscommissie Toekomstverkenning Volksgezondheid RIVM
- Raad van Commissarissen Leyden Academy on Vitality and Ageing
Social media
Researchfunctie
- full professor