Loopbaan
Martijn Katan
1972
Amsterdam
De eerste publicaties (1971-1972) van Martijn Katan gingen over de biofysica. Zijn kennismaking met voedingsleer was toeval. Prof. Borst vroeg Katan’s hulp bij het opzetten van de meting van Retinol Binding Protein voor een onderzoek naar vitamine A-deficiëntie op Sumatra. Van 1972 tot 1976 verrichtte hij zijn promotieonderzoek aan de vakgroep Biochemie, Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1976 werkte Katan bij de afdeling Humane Voeding van de Landbouwhogeschool - nu Wageningen Universiteit - als universitair (hoofd)medewerker, universitair hoofddocent en vanaf 1998 tot 2006 als persoonlijk hoogleraar. De titel van zijn oratie in 1999 luidde De Beloften Van De Voedingswetenschap.
1985
Nijmegen
Hij deed met name onderzoek naar voeding en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Daarnaast was hij van 1985 tot 1998 als bijzonder hoogleraar Voedingsleer van de Mens vanwege de Stichting Voeding Nederland verbonden aan de afdeling Interne Geneeskunde van de medische faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De titel van zijn oratie in 1985 luidde Is Voorkomen Beter dan Genezen? Hij onderwees voedingsleer aan studenten geneeskunde, tandheelkunde en gezondheidswetenschappen en deed onderzoek naar onder andere koffie, lipoproteïnen, darmziekten en ondervoeding.
Zijn bekendste ontdekkingen zijn het effect van transvetzuren op LDL- en HDL-cholesterol (1990), de cholesterolverhogende factor uit koffiebonen (1994) en de Mendelian Randomization (1986). De rol van suikerhoudende dranken bij het ontstaan van overgewicht werd door hem bewezen met behulp van een dubbelblind experiment bij kinderen (2012). Hij was in 2002 een van de 20 meest geciteerde Nederlandse wetenschappers. Hij heeft 29 promovendi begeleid waarvan zes in Nijmegen. Zijn lijst van wetenschappelijke publicaties omvat er ongeveer 370.
2002
Wageningen
Van 1998 tot 2003 was Katan tevens Wetenschappelijk Directeur van het Programma Voeding en Gezondheid van het Wageningen Centre for Food Sciences. Begin 2006 stapte hij over naar de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij hoogleraar Voedingsleer werd bij het Instituut Gezondheidswetenschappen.
In 2011 ging hij met emeritaat. De titel van zijn afscheidsrede luidde In Praise of Nutrients. Hij vervolgde zijn werk als gasthoogleraar. Katan wordt regelmatig door kranten, radio en TV gevraagd om commentaar met betrekking tot voeding en gezondheid. Hij uit zich regelmatig over ongewenste invloeden van sponsors op uitkomsten.