Profiel
prof. dr. Marcel Olde Rikkert
BIG-nummer: 39023077101
Over Marcel Olde Rikkert
In 2003 richtte Marcel Olde Rikkert het Radboudumc Alzheimer Centrum op, waarvan hij nog steeds trekker is. Hij is hoogleraar Klinische Geriatrie, Principal Investigator en Principal Lecuturer. lees meerOver Marcel Olde Rikkert
Persoonlijke Missie: Mijn doel is oudere mensen, gezondheidszorg professionals en studenten te helpen meer grip te krijgen op de complexe medische vraagstukken die gepaard gaan met de huidige veroudering in onze moderne samenleving en ziekenhuiszorg.
Klinische taken: Ik doe met veel plezier poliklinisch en klinisch werk (30% vd tijd) en participeer volop in de avond- nacht- en weekenddiensten. Dit is de basis voor onderstaande taken.
Onderwijsactiviteiten: Als principal lecturer besteed ik ongeveer 25% procent van mijn tijd aan het voorbereiden en geven van onderwijs aan (bio)medisch studenten en artsen in opleiding tot geriater. In de nieuwe bachelor geneeskunde heb ik twee modules ontwikkeld en een succesvolle minor (Beter kiezen = Beter dokteren). Vanaf 2000 heb ik samen met de specialisten ouderengeneeskunde een co-assistentschap Ouderengeneeskunde ontwikkeld, dat in 2009 een verplicht co-assistentschap werd. In 2013 werd dit gekozen tot co-assistentschap van het jaar. Inmiddels krijgt deze verplichte training in de ouderenzorg navolging in masters aan andere UMC’s, waarbij wij als navolgbare best practice dienen.
Onderzoeksactiviteiten: Ik besteed als Principal Investigator 30% van mij tijd aan translationeel onderzoek om de kwaliteit van leven van kwetsbare oudere patiënten en/of patiënten met een dementie op doelmatige wijze te verbeteren. Dit werk wordt uitgevoerd met stafleden, postdocs en promovendi van onze afdeling, waarbij we streven naar en werken aan steeds meer synergie tussen de thema’s van onderzoek. Het leeuwendeel van de studies betreft complexe interventies, die met gemengde onderzoeksmethoden worden geëvalueerd volgens het MRC framework voor complexe interventies.
Scientific results
The impact of my scientific work is illustrated by the rapidly growing citation impact of my work (about 1,500 citations in 2017; excluding self-citations in. In total, I have published over 500 scientific papers that have been cited 11,678 times (76% last 5 yrs). In the last 10 years, I have published 325 articles times yielding an H-index of 39/50 (WoS/G Scholar), 35% of my papers are in the top 10% of my field, and 65% of my work was published in the top 25% of medical journals.
My papers include publications in the British Medical Journal (6), The Lancet (4), and 42 papers in the top 10 journals on Aging or Neurosciences: Lancet Neurology (2), Proceedings of the National Academy of Sciences of America (1);JAMA Neurology (1), Neurology (1), Alzheimer & Dementia (3), J Alz Dis (6) and Geriatrics & Gerontology, 6 in J Am Med Dir, 7 in Age Res Rev, 7 in J Gerontol Biol-Med, 5 in Age Ageing and 4 in J American Geriatrics Soc. I have also contributed chapters to national and highly respectedinternational textbooks, such as the Oxford Textbook of Geriatrics (2017) and the Oxford Alzheimer’s Disease Textbook (2017, 2013 & 2016, respectively).
Functie(s)
- hoogleraar/klinisch geriater
Opleiding
- 1974 - 1980: Middelbare school (RK Gymnasium De Grundel, Hengelo (OV)
- 1981 - 1988: Universiteit (Rijksuniversiteit Groningen) (Klinische Geriatrie, Brugge, Almelo, Arnhem, Venray, Leeds)
- 1998: Promotie (Katholieke Universiteit Nijmegen) Promotor: prof. dr. W.H.L. Hoefnagels
- Titel thesis: Methodological and ethical aspects of scientific research in geriatrics. An exploration started from research on monitoring fluid balance
Onderscheidingen
- Hermesdorf Prijs 2015
Nevenfuncties
- Voorzitter van de Koploper Cluster Richtlijn Cognitieve stoornissen voor KennisInstituut FMS
- Columnist voor "Zilver" en Wegener Pers om ouderenzorg en verouderingswetenschap onder breed publiek bekend te maken (start 2013)
- Hoofdredacteur NTvG (detachering vanuit Radboudumc)
Nevenfuncties
- Voorzitter van de Koploper Cluster Richtlijn Cognitieve stoornissen voor KennisInstituut FMS
- Columnist voor "Zilver" en Wegener Pers om ouderenzorg en verouderingswetenschap onder breed publiek bekend te maken (start 2013)
- Hoofdredacteur NTvG (detachering vanuit Radboudumc)
- Schrijver boek Jong blijven & oud worden (Thoeris, Amsterdam, 2015)
Marcel Olde Rikkert principal clinician
‘Mijn missie is passende zorg leveren voor kwetsbare ouderen, waarbij de oudere zelf aan het stuur zit. Dit wil ik zowel voor ouderen mét en zonder cognitieve stoornissen.’ lees meerMarcel Olde Rikkert principal clinician
‘Mijn missie is passende zorg leveren voor kwetsbare ouderen, waarbij de oudere zelf aan het stuur zit. Dit wil ik zowel voor ouderen mét en zonder cognitieve stoornissen.’Innovatienetwerk 100
‘Ik heb een innovatienetwerk opgezet om medische zorg en de bevordering van het welzijn (bijvoorbeeld vermindering van eenzaamheid) voor kwetsbare ouderen op elkaar af te stemmen. Het netwerk, 100 genaamd, is een samenwerking van zorginstellingen, professionals, kennisorganisaties én ouderen. Samen zorgen we ervoor dat ouderen zelf kunnen (mee) beslissen over hun zorg. Bovendien verbinden we die zorg altijd met welzijn, omdat ouderen aangeven dat ze dat het belangrijkst vinden.Hiervoor hebben we tal van ideeën wetenschappelijk onderzocht en ingevoerd. Zo hebben we bijvoorbeeld vroege activering ingevoerd op alle afdelingen van het Radboudumc. Speciaal opgeleide vrijwilligers activeren ouderen lichamelijk, sociaal en psychisch, zodat ze eerder en beter herstellen.’
DementieNet
‘Ik ben bezig DementieNet op te zetten. Dit wordt een nieuwe vorm van dementiezorg, waarbij de patiënt om te beginnen intensiever zorg ontvangt via de eerste lijn. Hierbij is er aandacht voor zowel de woonsituatie, het welzijn van de patiënt en de zorg die hij/zij nodig heeft. Mantelzorgers zien we bij deze dementiezorg zoveel mogelijk als partners die kunnen helpen bij het vernieuwen van de zorg. Met DementieNet willen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van dementerenden verbeteren. Bovendien moet het project zorgen voor meer doelmatigheid in de dementiezorg.DementieNet is een samenwerking van de afdelingen Geriatrie en Eerstelijnsgeneeskunde, de Netwerk 100-zorginstellingen, andere lokale dementienetwerken en het Radboudumc Alzheimer Centrum.’
Afdelingen helpen bij zorg voor ouderen
Ik ben Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) themaleider en probeer de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor kwetsbare ouderen in het Radboudumc zelf verder te verbeteren. Dit doen we met een geriatrisch consultatieteam (GIDZ = Geriatrie In De Ziekenhuizen) dat alle klinische afdelingen van ons ziekenhuizen ondersteunt bij de zorg voor kwetsbare ouderen. Hiermee verzorgen we bijvoorbeeld medicatiereviews van complexe medicijncombinaties.Ook probeer ik de manier waarop zorgverleners tegen (kwetsbare) ouderen aankijken positief te beïnvloeden via verhalen, lezingen, columns, et cetera. Heb je in jouw werk met de zorg voor ouderen te maken? Dan kan je mij gebruiken als sparringspartner bij vraagstukken over die zorg.