Loopbaan
Jan Janssen
1984
Nijmegen
Na zijn opleiding tot internist startte Jan Jansen zijn loopbaan als onderzoeker. Hij ontwikkelde een radioimmunoassay voor het darmhormoon cholecystokinine, waarop hij in 1984 promoveerde, en hij onderzocht samen met dr. C.B.H.W. Lamers (patho)fysiologische aspecten van maagzuur- en alvleesklierenzymsecretie bij gezonde vrijwilligers, patiënten met peptisch ulcuslijden, pancreasaandoeningen, galsteenlijden en het Zollinger-Ellisonsyndroom.
1985
Leiden
In 1985 werd hij universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij een laboratorium voor maagdarmhormonen leidde. Ook voltooide hij daar de opleiding tot MDL-arts. In 1991 volgde hij in het Radboudumc dr. J.H.M. van Tongeren op als afdelingshoofd Maag-, Darm- en Leverziekten en werd hij opleider voor dit specialisme. Hij vervulde deze functie tot 2010, met een onderbreking van medio 2004 tot begin 2006.
1991
Nijmegen
In deze periode behandelde en begeleidde Jansen vele patiënten met chronische alvleesklierziekten, was hij adviseur van de Nederlandse Alvleeskliervereniging en secretaris van de European Pancreatic Club. Als eerste academisch opleidingsziekenhuis in Nederland voor het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten werd contact gezocht met perifere ziekenhuizen om gezamenlijk de opleiding tot Maag-, Darm- en Leverarts vorm te geven. Dit resulteerde in de opleidings- en onderwijsregio Nijmegen-Arnhem-Den Bosch.
Samen met dr. R. Laheij en dr. L. van Rossum initieerde hij het proefbevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker, dat uiteindelijk heeft geleid tot het nationale bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.
In 2010 rondde hij zijn loopbaan af in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond om zich volledig toe te leggen op patiëntenzorg in zijn geboortestreek. Daar was hij tevens voorzitter van de maatschap Interne Geneeskunde/MDL.
Jan Jansen was (co)promotor bij 55 promoties en (mede)auteur van tenminste 450 wetenschappelijke publicaties in peer-reviewed tijdschriften. Regelmatig werd hij gevraagd om artikelen te reviewen voor vele internationale wetenschappelijke tijdschriften.