Loopbaan
Jacques Stolte
1933
Breda
Na zijn afstuderen ging Jacques Stolte in militaire dienst. Vervolgens werd hij assistent op de interne afdeling van het St. Ignatius Ziekenhuis te Breda. Dat werk deed hij tot juli 1935. Als lid van een Rode Kruis hulpteam werd hij uitgezonden naar Nederlands Indië. Hiervan keerde hij in 1946 terug waarna hij geneesheer-directeur van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg werd.
1961
Tilburg
Hij had een uitgesproken mening over de juiste weg van de gezondheidszorg in het algemeen en de patiëntenzorg in het bijzonder. Daarbij was zijn compromisloze houding kenmerkend. Stolte maakte van het St. Elisabeth Ziekenhuis een superspecialistisch ziekenhuis waar hij plaats inruimde voor vakken als: neurochirurgie, radiotherapie, urologie, orthopedie, plastische chirurgie en kaakchirurgie. Omdat het St. Elisabeth Ziekenhuis als enige in de drie zuidelijke provincies van Nederland deze disciplines binnen zijn muren had, kwamen er patiënten van ver buiten de regio. In 1961 werd Stolte directeur van het bestuursbureau R.K. Gasthuis Tilburg. In 1966 ging hij over als internist naar het nieuwe Maria Ziekenhuis in Tilburg. Van 1959-1960 verbleef hij in Edinburgh waar hij het Diploma Medical Services Administration (D.M.S.A.) behaalde.
1964
Nijmegen
Sinds 1961 had hij de leiding over de Stolte cursus ‘Ziekenhuisbeleid voor leidinggevende functionarissen in de ziekenhuizen’. Deze cursus organiseerde hij in samenwerking met het Instituut voor Gezondheidszorg in Tilburg, de Hogere School voor Gezondheidszorg te Utrecht en het Nijmeegs Instituut voor Sociale Geneeskunde. Binnen enkele jaren was hij op het terrein van het ziekenhuiswezen in ons land de meest gezaghebbende figuur. Hij werd in 1964 bijzonder hoogleraar in Nijmegen en Tilburg vanwege de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek Ziekenhuiswezen. Hij organiseerde en gaf leiding aan veel studiebezoeken in het buitenland op het terrein van de gezondheidszorg en het ziekenhuiswezen en hield daarover talloze lezingen in binnen en buitenland. In Nijmegen gaf hij onderwijs aan medische studenten terwijl hij ook een bijdrage leverde aan het post-graduate onderwijs. Meer dan 100 publicaties zijn van zijn hand verschenen in tijdschriften en meer dan 15 (hoofdstukken in) boeken. Hij trad drie maal op als promotor.