Loopbaan
Henry van Swieten
1989
Eerste longtransplantatie in Nederland
Na zijn tijd in het St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), als chef de clinique Cardio-thoracale Chirurgie, werd Henry van Swieten staflid Cardio-thoracale Chirurgie in het Maastricht UMC+. Hij keerde in 1988 terug naar het St. Antonius Ziekenhuis als staflid en lid van de maatschap. In 1989 verrichtte hij samen met collega Brutel de la Riviere de eerste longtransplantatie in Nederland.
1999
Opleider Cardio-thoracale Chirurgie
In de jaren negentig ontstond intensieve samenwerking met de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het UMC Utrecht en nam hij deel aan het hart- en longtransplantatieprogramma. In 1999 werd hij opleider Cardio-thoracale Chirurgie. Onder zijn voorzitterschap van het stafbestuur van het St. Antonius Ziekenhuis kwam in de regio Utrecht de Overeenkomst Modernisering Curatieve Zorg tot stand.
2006
Afdelingshoofd Cardio-thoracale Chirurgie Radboudumc
Op 1 oktober 2006 werd hij afdelingshoofd Cardio-thoracale Chirurgie in het Radboudumc na de crisis in de hartchirurgie in Nijmegen, die in april 2006 had geleid tot het stilleggen van de hartchirurgie bij volwassenen. Mei 2007 aanvaardde hij de leerstoel Cardio-thoracale Chirurgie (oratie: Elk detail telt). De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie was het enige hartchirurgisch centrum dat in 2014 geen maatregel opgelegd kreeg van de Inspectie voor de Volksgezondheid bij de beoordeling van de zestien Nederlandse centra.
Van Swieten begeleidde 4 promovendi en was (co)auteur van 69 wetenschappelijke publicaties. In september 2014 nam hij afscheid met de rede Elk detail heeft geteld.