Loopbaan
Hans Folgering
1968
Nijmegen
Na zijn artsexamen vervulde Hans Folgering gedurende twee jaar de militaire dienst. Hij was bataljonsarts 11 in het verbindingsbataljon Schaarsbergen. Vervolgens deed hij zijn promotieonderzoek aan de afdeling Fysiologie van de Radboud Universiteit. Hij deed onderzoek naar de ademhalingsregulatie, homeostase van bloedgaswaarden en reacties van het ademhalingsregelsysteem op verhoging van CO2 en/of verlaging van O2 in het arteriële bloed. Hierbij verrichtte hij dierexperimenteel en neurofysiologisch onderzoek. Hij werkte samen met de Ruhr-Universität Bochum (Duitsland, prof. M. Schlaefke) en met de University of Bristol (Engeland, prof. M. Purves). Folgering deed ook onderzoek naar de problematiek van de regulatie van de ademhaling tijdens lichamelijke inspanning en naar klinische implicaties rondom het hyperventilatiesyndroom en wiegendood (sudden infant death syndrome).
1983
Nijmegen
In 1983 werd hij benoemd tot hoofd van de Longfunctieafdeling van het Universitair Longcentrum Nijmegen. Hier deed hij onderzoek naar de inspanningscapaciteit van patiënten met longaandoeningen en werkte aan verbetering hiervan met longrevalidatie. Daarnaast onderzocht hij in enkele projecten de vermoeibaarheid en zwakte van de ademhalingsspieren en trainbaarheid van die spieren. Ook deed hij onderzoek naar de effecten van ademspiertraining op het prestatievermogen van patiënten.
1985
Nijmegen
In 1985 startte hij met slaaponderzoek en onderzoek naar ademhalingsstoornissen tijdens het slapen, bij patiënten met COPD of met slaapapneu. In 1999 werd het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longziekten opgericht, ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid. Folgering werd benoemd tot hoofd van dit Kenniscentrum.
Folgering heeft 275 publicaties en 40 boekbijdragen op zijn naam staan. Hij begeleidde 35 promovendi. Sinds zijn emeritaat in 2004 is hij uurwerkbouwer.