Personen Gosse Adema

Profiel

prof. dr. Gosse Adema


Over Gosse Adema

Gosse Adema bekleedt de leerstoel Moleculaire Immunologie bij het Radiotherapie & OncoImmunologie lab (ROI). lees meer

Over Gosse Adema

Gosse J. Adema (13-11-1962, Nederlands), bekleedt de leerstoel Moleculaire Immunologie bij het Radiotherapie & OncoImmunology lab (ROI, afdeling Radiotherapie Oncologie, Radboud Instituut voor Moleculaire Levenswetenschappen (RIMLS), Radboudumc). Hij behaalde zijn masterdiploma in de biochemie en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op de afdeling Fysiologische Scheikunde. Hij bekleedde een functie bij de afdeling Immunologie van het Nederlands Kankerinstituut, waar hij het melanocyte differentiation antigen Gp100 ontdekte en zijn herkenning door het immuunsysteem blootlegde. In 1994 verhuisde hij naar het Radboudumc om zijn eigen onderzoeksgroep op te richten op de afdeling Tumor Immunologie.

In 1996-1997 bezocht hij DNAX Research Institute, Palo Alto, VS (Dr. J. de Vries, G. Zurawski en L. Lanier). Hij identificeerde de Dendritische cel chemokine DC-CK-1 (CCL18) en de DC-moleculen DC-SCRIPT en DC-STAMP. In 2003 werd hij hoogleraar Moleculaire Immunologie bij de afdeling Tumor Immunologie. In hetzelfde jaar werd hij themaleider van het NCMLS-thema 1 over Infectie, Immuniteit en Weefselregeneratie (150 wetenschappers). In 2017 verhuisde hij samen met zijn onderzoeksgroep naar de afdeling Radiation Oncology, om samen met de Radiobiology Research-groep van Jan Bussink en Paul Span het nieuwe Radiotherapie & OncoImmunology-lab (ROI) op te starten.

Gosse Adema ontving de Eijkman Winkler-medaille van de Universiteit van Utrecht (2004), de VICI-prijs van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (2006) en de Radboud Universiteit Educatieve Prijs (2011) voor zijn werk in het International Master program Molecular Mechanisms of Disease. Hij heeft >10 patenten geschreven, > 20 PhD studenten begeleid en heeft > 150 wetenschappelijke publicaties. Sinds 2008 is hij lid van het bestuur van de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Kankerbestrijding. Verder is hij lid van het FWO (2009) expertpanel voor Microbiologie en Immunologie en het wetenschappelijk comité van het Franse kankerinstituut (2009).

Zijn huidige onderzoeksinteresses zijn gericht op de moleculaire analyse van professionele antigeenpresenterende dendritische cellen en myeloïde en T-regulerende cellen, en hun functie in het immuunsysteem bij gezondheid en ziekte. Belangrijke huidige projecten omvatten:
  • functionele analyse van DC-SCRIPT in dendritische celbiologie en kanker
  • preklinische muizenstudies over kankerablatie door radiotherapie of HIFU om in situ kankervaccins te creëren om het abscopale effect te induceren
  • ontwikkeling van immuno-combinatietherapieën die gericht zijn op het opwekken van anti-tumor immuunreacties en het omkeren van de immuunonderdrukkende micro-omgeving van tumoren, waaronder siaalzuurblokkade en HDAC-remming. De kennis verzameld in de fundamentele immunologische onderzoeken wordt vertaald in klinische immunotherapie-onderzoeken.
Doorbraak ontdekkingen
  • moleculaire identificatie van gp100 als een melanoom tumor afstotingsantigeen
  • prognostische significantie en functie van DC-SCRIPT bij kanker en het immuunsysteem
  • moleculaire en functionele identificatie van de chemokine DC-CK1 (CCL18)
  • ontwikkeling van het concept van in situ-kankervaccins na tumorablatie
  • ontdekking van Sialic Acid-blokkade als een nieuwe antikankertherapie

Functie(s)

  • full professor molecular immunology

Onder­scheidingen

  • 2011: The Radboud University Educational Price voor zijn werk in de International Master program Molecular Mechanisms of Disease
  • 2006: The VICI award van de NWO
  • 2004: The Eijkman Winkler Medal van de Universiteit Utrecht
  • Medewerkers
  • Intranet