Loopbaan
Carl Lameer
1965
Utrecht
Na een jaar opleiding in de chirurgie vestigde Lameer zich als huisarts. Omdat hij meer verdieping zocht, begon hij met de specialisatie in de radiologie. Na zijn promotie deed hij enkele jaren experimenteel onderzoek aan de ductus thoracicus op de afdeling Hart- en Vaatziekten van het Academisch Ziekenhuis Utrecht
1972
Nijmegen
Toen deze afdeling sloot, begon Carel Lameer bij het Ziekenhuis Ziekenzorg in Enschede. Hier moderniseerde hij de afdeling radiologie en maakte de radiotherapie zelfstandig. Hij was met name geïnteresseerd in de codering van radiologische bevindingen. Een onderwerp waar ook prof. W.H.A.M. Penn uit Nijmegen in geïnteresseerd was. Hij bood Lameer in 1972 dan ook het lectoraat op de Röntgenafdeling van het Radboudziekenhuis aan. In Nijmegen hield Lameer zich bezig met de radiologie van hart en longen en de lymfografie. In 1975 besloot hij zijn academische carrière op te geven en associeerde hij met A. van der Valk in het Diaconessenhuis in Naarden.
1975
Naarden
In Naarden was hij betrokken bij de fusie met het Majella Ziekenhuis te Bussum en het Sint Jan Ziekenhuis te Laren. Toen hij zijn partner ontmoette, de kinderarts Gerda Engel, ontwikkelde Lameer een bijzondere interesse voor de Kinderradiologie. Tegelijkertijd interesseerde hij zich voor de juridische aspecten van het medische vak. In de avonduren volgde hij daarom een studie Nederlands Recht. Na zijn pensionering werkte hij als juridisch-medisch adviseur. Hij was redactielid van het Handboek Privacy Persoonsgegevens (Samsom, 1998).
De ongeveer dertig publicaties van Carl Lameer gingen over lymphografie, codering van radiologische gegevens en juridische aspecten. Alles wat hij aanvaarde deed hij met volle overtuiging en inzet. Het belang van de patiënt stond bij hem altijd op de voorgrond. Hij nam afscheid van de radiologie met het Symposium Medisch beroepsgeheim onder druk in 1994.