Loopbaan
André van Amerongen
1944
Londen
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon André van Amerongen na het behalen van zijn DDS-diploma niet terugkeren naar Nederland. Hij ging naar Londen, waar hij zich voegde bij het Nederlandse leger. Als tandarts van de Irene-brigade kwam hij in 1944 mee bij de bevrijding van Zuid-Nederland. Daarna ging hij terug naar Amerika om zijn MSc-diploma te behalen. In 1949 werd hij hoofd van de afdeling Kroon- en Brugwerk van de opleiding Tandheelkunde in Utrecht.
1961
Nijmegen
In 1961 startte de opleiding Tandheelkunde in Nijmegen. Van Amerongen vormde hierbij samen met prof. F.P.G.M. van der Linden, prof. C.A. Merkx en prof. J.O.F.C. von Jessen het nieuwe hooglerarenteam. Van Amerongen werd hoofd van de afdeling Conserverende Tandheelkunde. Onder hem kwamen de onderafdelingen Parodontologie, Endodontologie en Kindertandheelkunde tot stand. Daarnaast startte in 1972 binnen zijn afdeling de opleiding tot Mondhygiënist.
Van Amerongen initieerde een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen de tandheelkunde, bijvoorbeeld: de tandheelkundige behandeling van peuters en kleuters (ook binnen het onderwijs), de restauratieve tandheelkundige behandeling van ernstig verstandelijk gehandicapten onder volledige narcose en taakdelegatie van curatieve behandelingen bij kinderen aan de kindertandverzorgster. Deze kindertandverzorgster was een functie die Van Amerongen ontwikkelde en opleidde.
Vervolgens startte Van Amerongen als eerste in Nederland in Nijmegen een tandheelkundig centrum voor met name de behandeling van 2- tot 6-jarigen. In 1976, bij de reorganisatie van Tandheelkunde, werd zijn afdeling gesplitst. Conserverende Tandheelkunde (Cariologie) kwam onder leiding te staan van prof. A.J.M. Plasschaert en Van Amerongen werd hoofd van de afdeling Kindertandheelkunde.
Van Amerongen was promotor bij zes promoties en hij was mede-initiatiefnemer van het Amalgaamproject: de eerste grote tandheelkundige clinical trial in Nederland.