Over de verpleegafdeling
U kunt vanaf verschillende locaties doorverwezen worden naar de verpleegafdeling Medisch Oncologie.
lees meerOver de verpleegafdeling
U kunt vanaf verschillende locaties doorverwezen worden naar de verpleegafdeling Medisch Oncologie. Op de verpleegafdeling zijn naast de bedden voor de Medische Oncologie een aantal bedden beschikbaar voor Palliatieve zorg, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Fase 1 Unit. Het team bestaat uit artsen, 2 physician assistants, verpleegkundigen en verpleegassistenten, secretaresses, voedingsassistenten, gastdames en facilitair medewerkers.
Mogelijke redenen voor opname
De patiënten die op de verpleegafdeling van de Medische Oncologie worden opgenomen, kunnen alle soorten kanker hebben, met uitzondering van de hematologische aandoeningen.
Veel patiënten worden behandeld met systeemtherapie, zoals chemotherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie. Deze behandelingen kunnen zowel curatief als palliatief worden gegeven. Curatief wil zeggen dat het doel van de behandeling genezing is. Palliatief wil zeggen: levensverlengend of behandeling van de bestaande klachten. Een andere mogelijke behandeling is radiotherapie, ook wel bestraling genoemd. Dit is een lokale therapie die ook curatief of palliatief kan zijn.
Wanneer u komt voor een chemokuur of een andere behandeling, is de opname gepland en komt u via de polikliniek of rechtstreeks naar de afdeling. Wanneer u moet worden opgenomen om te starten met een klinische chemokuur wordt u opgenomen bij Komen & Starten. Klinisch wil zeggen met minimaal één overnachting, afhankelijk van het behandelschema.
Als u wordt opgenomen voor een poliklinische behandeling met chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie of bijvoorbeeld een zakje bloed, wordt u opgenomen op de dagbehandeling van de Medische Oncologie.
Als er complicaties optreden van een behandeling of zich andere problemen voordoen, is er sprake van een ongeplande opname. Dit kan via de polikliniek, bijvoorbeeld wanneer u bij de arts op het spreekuur bent, of via de Spoedeisende Hulp. Als u moet blijven komt u eerst op de acute opname afdeling (AOA) te liggen. Als het kan wordt u daarna verplaatst naar de verpleegafdeling medische oncologie.
Wetenschappelijk onderzoek
Patiënten die deelnemen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek binnen de afdeling Medische Oncologie, worden hierin begeleid door een speciaal team van artsen, researchverpleegkundigen en researchassistenten.
Palliatieve zorg
Ook worden er regelmatig patiënten opgenomen voor palliatieve zorg. Het uitgangspunt van palliatieve zorg is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Er wordt in dit stadium van de ziekte veelvuldig gebruik gemaakt van andere disciplines in het ziekenhuis, zoals het palliatief team, pijnteam, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk, psycholoog of andere ‘geestelijke’ ondersteuning. Slechts een kleine groep van de patiënten overlijdt daadwerkelijk op de afdeling.
Nucleaire Geneeskunde
Naast de oncologische patiënten heeft de verpleegafdeling ook 4 bedden beschikbaar voor patiënten van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Patiënten worden opgenomen voor een behandeling met radioactieve stoffen, zoals radioactief jodium of lutetium.
De medische staf oncologie
De chef de clinique is een medisch oncoloog die eindverantwoordelijk is voor de klinische oncologiepatiënten op de afdeling. Dit is wisselend één van de stafartsen. Hiernaast zijn er fellows (arts assistenten in opleiding voor oncoloog) en twee physician assistants.
De klinische patiënten worden niet gezien door hun eigen poli-arts op de afdeling, maar de zorg wordt overgedragen aan de zaalartsen. Indien nodig vindt er overleg plaats tussen de zaalarts en uw hoofdbehandelaar. Op verzoek is het natuurlijk mogelijk dat de hoofdbehandelaar langs komt de afdeling tijdens uw opname.
Arts-assistent en physician assistants
Elke dag (met uitzondering van het weekend) zijn er 1 à 2 arts-assistenten op de afdeling aanwezig als zaalartsen en een physician assistant. Meestal is er ook een co-assistent. De artsen lopen iedere dag visite bij de patiënt en zijn eerste aanspreekpunt voor patiënt, naasten, verpleegkundigen en andere disciplines.
Uw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 05
Route: 662
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Wanneer contact opnemen?
Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
lees meerWanneer contact opnemen?
Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Neem in ieder geval contact op bij:
- koorts (temperatuur boven 38,5 °C )
- koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
- spontane blauwe plekken
- bloedverlies
- aanhoudend braken (meer dan 24 uur)
- aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
- aanhoudende verstopping (meer dan 3 dagen geen ontlasting)
- ontstoken mondslijmvlies
- toenemende pijn
- benauwdheid of pijn bij de ademhaling
- flauwvallen
- bij elk ander nieuw verschijnsel waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn.
Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar:
Op werkdagen tussen 08.00 tussen 17.00 belt u met de doktersassistente op het Callcenter op telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De doktersassistente zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de doktersassistente met uw casemanager, verpleegkundig specialist en/of behandelend arts. In sommige gevallen kan hij of zij u ook naar uw huisarts verwijzen.
Buiten kantoortijden (’s avonds, ’s nachts en in het weekend) belt u met de verpleegkundige van de verpleegafdeling op hetzelfde telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De verpleegkundige zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de verpleegkundige met de dienstdoende arts. In sommige gevallen kan hij/zij u ook naar uw huisarts verwijzen.
Op de afdeling
Voorbereiding
Voor de behandeling legt de verpleegkundige uit wat er gaat gebeuren. We sturen u ook een welkomsbericht via mijnRadboud met uw behandelplan, zodat u dit altijd kunt bekijken.
Bij de opname
Voor opname meld u zich bij de secretaresse van de afdeling Medische Oncologie.
lees meerBij de opname
Voor opname meld u zich bij de secretaresse van de afdeling Medische Oncologie. De secretaresse vraagt naar uw naam, voorletters en geboortedatum. Daarna krijgt u een identificatiebandje met deze gegevens om. De verpleegkundige haalt u op en begeleidt u naar uw kamer.
Komen & Starten klinische chemokuur
Als u moet worden opgenomen voor een klinische chemokuur, komt u op de afdeling Medische Oncologie bij Komen & Starten. Dit wil zeggen: u komt ’s ochtends vroeg op de afdeling en kort hierna, als uw bloedwaarden en situatie dit toelaten, start u met de chemokuur.
lees meerKomen & Starten klinische chemokuur
Als u moet worden opgenomen voor een klinische chemokuur, komt u op de afdeling Medische Oncologie bij Komen & Starten. Dit wil zeggen: u komt ’s ochtends vroeg op de afdeling en kort hierna, als uw bloedwaarden en situatie dit toelaten, start u met de chemokuur.
In principe krijgt u twee werkdagen van tevoren telefonisch bericht van de secretaresse over de opname, tenzij anders is afgesproken.
U meldt zich ’s ochtends om 8.00 uur op de afdeling, waar u wordt ontvangen door de secretaresse. Vervolgens neemt een verpleegkundige of verpleegassistent bloed af en worden controles, zoals uw gewicht en bloeddruk, gedaan.
Als u komt voor een eerste chemokuur, voert de verpleegkundige op de eerste dag een voorlichtingsgesprek met u en bespreekt daarin de meest voorkomende en belangrijkste bijwerkingen, het toedienschema, de duur hiervan en belangrijke adviezen. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Heeft u voor de opname al vragen? Dan is het verstandig deze op te schrijven en mee te nemen naar dit gesprek. Ook in de dagen hierna kunt u met vragen altijd bij de verpleegkundigen terecht.
Na het gesprek met de verpleegkundige maakt u kennis met de physician assistant. Hij of zij begeleidt en ondersteunt u tijdens uw behandeling. Afhankelijk van uw bloedwaarden en hoe u zich voelt, wordt er door de physician assistant akkoord gegeven voor de chemokuur. Hierna sluit de verpleegkundige een infuus aan en start met de kuur.
De dag voor ontslag van uw eerste chemobehandeling heeft u een ontslaggesprek met een verpleegkundige. In dit gesprek neemt hij of zij met u opnieuw de leefregels voor thuis en het ondersteunende medicatieschema voor na de behandeling door. Deze informatie sturen we ook rechtstreeks naar uw account op mijnRadboud.
mijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meerBeter uit bed
Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt.
lees meerVoeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. Veel patiënten met kanker hebben last van ongewenst gewichtsverlies. Dat kan onder andere komen door een lichamelijke reactie op de kanker.
lees meerVoeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. Veel patiënten met kanker hebben last van ongewenst gewichtsverlies. Dat kan onder andere komen door een lichamelijke reactie op de kanker. Gevolg hiervan is dat de stofwisseling verandert, wat invloed heeft op uw eetlust. Problemen met eten kunnen ook ontstaan door de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld veranderde smaak en reuk, misselijkheid, moeilijk slikken of een ontstoken mond. Indien u moeite heeft met voeding, dan kunt u met uw behandelend arts overleggen of u doorverwezen kunt worden naar een diëtiste. Diëtisten zijn gespecialiseerd in deze klachten en adviseren u voor, tijdens en na de behandeling over de juiste voeding zodat u zo goed mogelijk aan de behandeling kunt beginnen en na afloop zo snel mogelijk weer aansterkt.
Lees meer op de website van Wkof.
Voeding / Zelf eten meenemen
Het Radboudumc besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. In dit ziekenhuis krijgt u eten en drinken dat bijdraagt aan een voorspoedig herstel volgens het FoodforCare concept.
lees meerVoeding / Zelf eten meenemen
Het Radboudumc besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. In dit ziekenhuis krijgt u eten en drinken dat bijdraagt aan een voorspoedig herstel volgens het FoodforCare concept. Het voedingsaanbod op de afdeling is zeer divers. Informeer bij de voedingsassistent op de afdeling naar het precieze aanbod.
In het Radboudumc gelden strenge eisen en regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Deze eisen en regels liggen wettelijk vast en zijn er om te voorkomen dat u als patiënt ziek wordt van het eten.
Als u toch voedingsmiddelen/maaltijden van thuis wilt meenemen, dan gelden hiervoor de volgende regels.
Komen & Starten klinische chemokuur veel gestelde vragen
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij Komen & Starten.
-
Dit is afhankelijk van de behandeling.
lees meer
Hoeveel nachten moet ik blijven?
Dit is afhankelijk van de behandeling. De verpleegkundige zal u hier op de dag van opname verder over informeren. -
De bloedafname vind plaats op het poli plein kamer 073, deze is op werkdagen bemand door een oncologie verpleegkundige van de medische oncologie.
-
Als er chemo inloopt willen we dat u op de afdeling blijft.
lees meer
Mag ik tijdens de behandeling met chemotherapie van de afdeling af?
Als er chemo inloopt willen we dat u op de afdeling blijft zodat we u kunnen observeren en sneller kunnen handelen bij complicaties. Loopt er een spoelzak tijdens uw behandeling dan mag u van de afdeling af. Indien u andere medicatie krijgt of u krijgt alleen vocht dan kunt u met de verpleegkundige bespreken of u verder dan de loungeruimte mag gaan (bijvoorbeeld het restaurant of naar buiten).
Meer informatie
Muziek in het ziekenhuis
Stichting No Guts No Glory verzorgt elke maand een muziekaal optreden op de verpleegafdeling Medische Oncologie.
lees meerBehandeling Handmassage
Heeft u behoefte aan ontspanning en een fijne afleiding tijdens uw opname in het Radboudumc? Dan is onze handmassage misschien iets voor u. lees meerOp de afdeling en bezoekregelingen
Samen willen we een voor iedereen zo prettig mogelijke omgeving bieden. Op de afdeling maken we daar samen met u afspraken over, zodat u bezoek kunt ontvangen en privacy heeft.
lees meerOp de afdeling en bezoekregelingen
De verpleegafdeling Medische Oncologie heeft eenpersoons kamers met eigen badkamer. Tijdens de behandeling kunt u gratis gebruik maken van televisie en er is een gratis wifi netwerk beschikbaar. Daarnaast is er binnen de afdeling een loungeruimte. De voedingsassistenten zorgen voor eten en drinken tijdens de behandeling. Het is toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen.
Het is mogelijk voor bezoekers om mee te eten met de maaltijd. De voedingsassistente vertelt u hier meer over. Koffie en thee zijn gratis in de automaten in de gang en in het dagverblijf. Verder kunt u in het restaurant (route 607) en bij de hoofdingang terecht. Meer informatie kunt u vinden op FoodforCare.
Bezoekersinformatie
Bezoekers zijn altijd welkom! Samen willen we een voor iedereen zo prettig mogelijke omgeving bieden. Op de afdeling maken we daar samen met u afspraken over, zoals maximaal twee bezoekers ontvangen op uw kamer en rekening houden met de privacy van andere patiënten en medewerkers.
Aangepaste bezoekersregeling
Bezoek is welkom (bij voorkeur na 11.00 uur) en er mag iemand blijven slapen op de slaapbank bij u op de kamer.
De bezoekregeling voor de nucleaire kamers zijn uit veiligheidsredenen anders. Dit hoort u van de afdelingsverpleegkundige of van de artsen op de nucleaire afdeling.