Om u goed te kunnen onderzoeken en behandelen verzamelen wij allerlei medische gegevens over u en nemen we soms wat lichaamsmateriaal af, zoals bloed, urine of weefsel. Met uw toestemming kunnen wij uw medische gegevens en overgebleven lichaamsmateriaal gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. U draagt hiermee bij aan de verbetering van zorg voor alle patiënten.
Wat verstaan we onder medische gegevens en lichaamsmateriaal
Medische gegevens
Medische gegevens zijn alle gegevens die voor uw onderzoek en behandeling worden verzameld. We slaan ze op in uw elektronisch patiëntendossier. Het kan gaan om:
- Gegevens over uzelf. Bijvoorbeeld uw lengte, gewicht, geslacht, leeftijd (hierin bent u niet herkenbaar).
- Gegevens over uw ziekte(n). En ook welke medicijnen u gebruikt, welke behandeling u krijgt en de resultaten hiervan.
- Beeldmateriaal van uw lichaam. Bijvoorbeeld röntgenfoto’s, echo’s en scans.
- Spraakopnames. Bijvoorbeeld opnames van de stem van patiënten tijdens een bezoek aan een logopedist.
Lichaamsmateriaal
Lichaamsmateriaal kan bijvoorbeeld bloed, urine of weefsel zijn. Weefsel is het lichaamsmateriaal dat de arts of verpleegkundige tijdens een prik met een naald (punctie of biopsie) of bij een operatie heeft weggehaald. Dat kan gezond weefsel zijn, maar ook ongezond weefsel zoals een tumor.Vragen?
Peggy Manders
manager Radboud Biobank
(024) 366 89 77
contactformulier
Hoe geeft u toestemming?
U bepaalt zelf of u wel of geen toestemming geeft. Alleen wanneer er een registratie van uw keus wordt gemaakt is dit voor iedereen duidelijk. lees meerHoe geeft u toestemming?
U bepaalt zelf of u wel of geen toestemming geeft. Alleen wanneer er een registratie van uw keus wordt gemaakt is dit voor iedereen duidelijk. U kunt dit aangeven in mijnRadboud onder Menu, het tabblad ‘Gegevens delen’ en vervolgens ‘Gebruik medische gegevens en lichaamsmateriaal’. Heeft u hulp nodig met het invullen van uw toestemming of bezwaar in mijnRadboud? Bekijk dan deze stap-voor-stap instructies.
Voor nieuwe patiënten
Een baliemedewerker van de inschrijfbalie zal u tijdens uw inschrijving vragen of u toestemming wilt geven. Uw toestemming wordt vastgelegd in uw dossier. Als u niet meteen wilt beslissen, kunt u later uw toestemming of bezwaar invullen via mijnRadboud.
Voor bestaande patiënten
Als u al patiënt bent bij het Radboudumc geldt dat wij niet opnieuw toestemming hoeven vragen. Wilt u uw toestemming intrekken, dan kunt u dit doorgeven aan de baliemedewerkers. Ook kunt u in mijnRadboud aangeven dat u bezwaar maakt. Uiteraard heeft dit geen invloed op uw behandeling of uw contact met ons.
Wilt u geen toestemming geven?
Voor nieuwe patiënten
Een baliemedewerker van de inschrijfbalie zal u tijdens uw inschrijving vragen of u toestemming wilt geven. Uw bezwaar wordt vastgelegd in uw dossier. Als u niet meteen wilt beslissen, kunt u later uw toestemming of bezwaar invullen via mijnRadboud.
U hoeft niet te vertellen waarom u geen toestemming geeft. U krijgt gewoon dezelfde zorg van uw arts en zorgverleners. En we blijven uw gegevens en lichaamsmateriaal bewaren om u te behandelen, nu en in de toekomst. We gebruiken uw gegevens en materialen dan niet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Voor bestaande patiënten
Als u al patiënt bent bij het Radboudumc geldt dat wij niet opnieuw toestemming hoeven vragen. Wilt u uw toestemming intrekken, dan kunt u dit doorgeven aan de baliemedewerkers. Ook kunt u in mijnRadboud aangeven dat u bezwaar maakt. Uiteraard heeft dit geen invloed op uw behandeling of uw contact met ons.
Wat willen wij met uw gegevens en lichaamsmateriaal doen?
We gebruiken het om medisch-wetenschappelijk onderzoek te doen en daaraan gerelateerde ziekten: hoe kunnen we ziekten voorkomen, behandelen en genezen? En hoe kunnen we de zorg aan patiënten verbeteren?Waarom is het belangrijk dat u toestemming geeft?
In het Radboudumc doen we veel aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is nodig om nieuwe en verbeterde behandelingen te ontwikkelen voor toekomstige patiënten. lees meerWaarom is het belangrijk dat u toestemming geeft?
In het Radboudumc doen we veel aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is nodig om nieuwe en verbeterde behandelingen te ontwikkelen voor toekomstige patiënten.Als u ons toestemming geeft, helpt u ons om meer te weten te komen over aandoeningen. Ook kunnen wij dan werken aan betere diagnostiek en behandeling van toekomstige patiënten. Medisch-wetenschappelijk onderzoek leert ons namelijk meer over hoe we bijvoorbeeld kanker en daaraan gerelateerde aandoeningen kunnen voorkomen, behandelen en genezen en over hoe we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dat is belangrijk voor alle patiënten.
Hoe lang geldt uw toestemming?
Wanneer u toestemming hebt gegeven voor het gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, blijft uw toestemming doorlopend geldig tenzij u een wijziging hierin kenbaar maakt. lees meerHoe lang geldt uw toestemming?
Wanneer u toestemming hebt gegeven voor het gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, blijft uw toestemming doorlopend geldig tenzij u een wijziging hierin kenbaar maakt. Uw toestemming geldt ook voor medische gegevens en lichaamsmateriaal dat we in de toekomst van u verzamelen.Wat is er de afgelopen jaren onderzocht?
We hebben onderzocht hoe een bepaalde erfelijke aanleg bijdraagt aan het ontstaan van huidziekten, zoals psoriasis en eczeem. lees meerWat is er de afgelopen jaren onderzocht?
We hebben onderzocht hoe een bepaalde erfelijke aanleg bijdraagt aan het ontstaan van huidziekten, zoals psoriasis en eczeem.Dankzij onderzoek met restmateriaal zijn er laboratoriumtechnieken ontwikkeld waarmee we nieuwe huid kunnen kweken. Met behulp van deze ‘kweekhuid’ kunnen we bijvoorbeeld de werking van een behandeling testen. Hierdoor zijn bepaalde dierproeven overbodig geworden.
Voor sommige soorten blaaskanker is het verloop van de ziekte niet te voorspellen. Sommige patiënten gaan hard achteruit, terwijl bij andere patiënten er weinig verergering van de klachten optreedt. Om te ontdekken waarin deze patiënten van elkaar verschillen hebben we samen met een onderzoeksgroep uit Barcelona onderzocht of er in het al afgenomen lichaamsmateriaal dingen opvallen waardoor wij het verschil kunnen uitleggen. Hierdoor kunnen wij beter voorspellen of een patiënt wel of juist niet snel achteruit zal gaan.