Totaal aantal operaties hypofysetumoren
Tussen 2011 en 2014 werden er in Nederland ruim 1.400 patiënten geopereerd aan een hypofysetumor. Hiervan werden 272 patiënten geopereerd in het Radboudumc. bekijk grafiekTotaal aantal operaties hypofysetumoren
Tussen 2011 en 2014 werden er in Nederland ruim 1.400 patiënten geopereerd aan een hypofysetumor. Hiervan werden 272 patiënten geopereerd in het Radboudumc. Het Radboudumc heeft landelijk gezien de meeste ervaring met de endoscopische operatietechniek (via de neus) bij hypofysetumoren.
Aantal operaties hormoonactieve tumoren
Sommige hypofysetumoren produceren hormonen, waardoor er een hormoonoverproductie ontstaat. Deze hormoonactieve tumoren kunnen acromegalie en de ziekte van Cushing veroorzaken. bekijk grafiekAantal operaties hormoonactieve tumoren
Sommige hypofysetumoren produceren hormonen, waardoor er een hormoonoverproductie ontstaat. Deze hormoonactieve tumoren kunnen acromegalie en de ziekte van Cushing veroorzaken. Voor operaties bij deze tumoren is veel expertise nodig. Voor de uitkomst is het van belang dat de tumor in zijn geheel verwijderd wordt. Ook met deze operaties heeft het Radboudumc de meeste ervaring, landelijk gezien.
Kans op genezing acromegalie
In de periode 1998-2014 werden 88 patiënten met acromegalie en een hypofysetumor groter dan 1 cm (macroadenoom) geopereerd. lees meerKans op genezing acromegalie
Macroadenomen
In de periode 1998-2014 werden 88 patiënten met acromegalie en een hypofysetumor groter dan 1 cm (macroadenoom) geopereerd. In bovenstaande grafiek gaat het om 81 van deze 88 patiënten. Zij hadden als doel van de operatie: genezing van de hormoonoverproductie (remissie). In de eerste vijf jaar was de remissiekans 33%, in de zes jaar daarna 68% en in de periode 2009-2014 55%. In totaal bereikten 44 van deze 81 patiënten remissie. Bij hen stopte de overproductie van groeihormoon na de operatie volledig. De meetperiode start in 1998, omdat toen de endoscopische operatietechniek werd ingevoerd. Een verklaring van de stijging van de remissiekans is onze toegenomen ervaring in deze operatietechniek.
Bij de patiënten die toch een overproductie van groeihormoon behielden, bleek wel dat de grootte van de hypofysetumor flink was afgenomen. Door verkleining van de tumor is de ziekte vaak beter beheersbaar en kunnen we vaak met minder medicijnen onze patiënten behandelen.
Over de meting
De gegevens over de periode 1998-2007 zijn verkregen tijdens een wetenschappelijk onderzoek van het Radboudumc, gedaan in 2011. Het is het meest uitgebreide onderzoek dat in Nederland gedaan is naar deze operatie bij deze groep patiënten. De analyse van de resultaten over de periode 2008-2014 is in 2015 verricht.
Microadenomen
In de periode 1998-2014 werden 27 patiënten met acromegalie en een hypofysetumor van 1 cm of kleiner (microadenoom) geopereerd. Doel van de operatie was bij alle patiënten de genezing van hormoonoverproductie (remissie). In de periode 1998-2008 was de remissiekans 58%, in de zes jaar daarna 80%. In totaal 19 van deze 27 patiënten bereikten remissie. Bij hen stopte de overproductie van groeihormoon na de operatie volledig. De meetperiode start in 1998, omdat toen de endoscopische operatietechniek werd ingevoerd. Een verklaring van de stijging van de remissiekans is onze toegenomen ervaring in deze operatietechniek.