Over de polikliniek bronchiëctasie
Wij zien patiënten met terugkerende luchtweginfecties, waarbij we denken aan bronchiëctasieën.
Onderzoeken
Hieronder leest u meer over de onderzoeken tijdens uw afspraak.-
Er worden een aantal buisjes bloed bij u afgenomen. Hierbij wordt gekeken naar de samenstelling van uw bloed, en of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking of allergie.
lees meer -
Met het invullen van een vragenlijst op de afdeling Klinimetrie kunnen we uw klachten en beperkingen in het dagelijks leven en uw kwaliteit van leven in kaart brengen.
-
Er wordt een foto van uw longen gemaakt om te bepalen of er afwijkingen te zien zijn die passen bij bronchiëctasieën.
lees meer -
Uw longinhoud en de gasuitwisseling in de longen worden door middel van verschillende blaastesten bepaald. Ook wordt gekeken welk effect bepaalde medicatie heeft op uw longen.
lees meer -
Deze online vragenlijst die onder begeleiding ingevuld wordt brengt de ervaren ziektelast in kaart: klachten, beperkingen, kwaliteit van leven en participatieproblemen.
-
U wordt gevraagd wat slijm uit de longen op te hoesten in een potje. Het sputum wordt onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels.
Bronchiëctasieën
Bronchiëctasieën zijn beschadigde luchtwegen die verwijd en vervormd zijn met dikke wanden. Als gevolg van de veranderingen in de luchtwegen blijft sputum in de longen achter, waar bacteriën zich kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen terugkerende infecties makkelijk ontstaan. lees meerDe behandeling
De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren. lees meerDe behandeling
De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren.Belangrijk is het schoonhouden van de longen door middel van hoesttechnieken. Fysieke activiteit, een goede conditie en een goed lichaamsgewicht spelen een grote rol. Antibiotica, corticosteroïden en bijvoorbeeld anti-schimmelmedicatie kunnen nodig zijn voor de behandeling van exacerbaties of als onderhoudsmedicatie.
Tevens worden adviezen met betrekking tot leefregels gegeven, zoals stoppen met roken, regelmatig leven en het eten van gezonde voeding.
Ons behandelteam
Het behandelteam bestaat uit een longarts, verpleegkundig specialist en een fysiotherapeut. lees meerOns behandelteam
Longarts
De longarts bespreekt aan de hand van uw klachten, het lichamelijk onderzoek en de onderzoeksuitslagen het ziektebeeld met u. Hij/zij bespreekt het behandelplan met u wat in samenspraak met de verpleegkundig specialist en de fysiotherapeut is opgesteld.De longarts werkt intensief samen met de klinisch immunoloog, de KNO-arts en medisch microbioloog van het Radboudumc zodat alle kennis gebundeld wordt.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist zal u uitleggen wat de bronchiëctasie poli inhoudt en de samenstelling van het behandelteam toelichten. Zij zal samen met u een inventarisatie maken van uw klachten, die worden besproken met de longarts. De verpleegkundig specialist kunt u gedurende de gehele behandeling laagdrempelig benaderen indien u vragen heeft over de ziekte en de behandeling ervan.Fysiotherapeut
De fysiotherapeut zal een aantal testen bij u (laten) doen zoals een spierkrachtmeting en een looptest. Tevens zal ze u oefeningen aanleren om de longen schoon te houden. Zij zal u adviseren wat u kunt doen voor behoud van uw conditie. Mogelijk verwijst zij u door naar een fysiotherapeut in uw woonomgeving voor verdere behandeling.Overige disciplines
Indien er uit de onderzoeken blijkt dat de bronchiëctasieën mogelijk een gevolg zijn van problemen in uw keel-neus-oor gebied of het afweersysteem zal u doorverwezen worden naar de KNO arts of immunoloog. Tevens is het mogelijk dat de diëtiste ingeschakeld wordt.Voor verwijzers
Heeft u een patiënt of patiënten met complexe mycobacteriële infectie? Neem dan contact met ons op voor advies bij het diagnosticeren van deze infectie en voor hulp bij het opstellen van behandelingsplannen.
lees meerVoor verwijzers
Heeft u een patiënt of patiënten met complexe mycobacteriële infectie? Neem dan contact met ons op voor advies bij het diagnosticeren van deze infectie en voor hulp bij het opstellen van behandelingsplannen.
Polikliniek NTM
NTM (Niet-Tuberculeuze Mycobacteriën) is de verzamelnaam voor mycobacteriën die infecties veroorzaken, anders dan de tuberculoseziekte. Op onze polikliniek voeren we diverse onderzoeken en behandelingen uit. Dit vraagt om specifieke deskundigheid en een multidisciplinaire benadering.
Lees meer over de polikliniek NTM
Multidisciplinair overleg
Iedere 2 weken (woensdagen van 9.00 –10.00 uur) vindt er een multidisciplinair overleg plaats tussen longartsen, internist-infectiologen, arts-microbiologen en klinisch farmacologen. Tijdens dit overleg komen de behandeling van complexe mycobacteriële infecties en het onderzoek naar mycobacteriële infecties aan bod.
- Aanmelding via beveiligde email aan: mycobacterien@radboudumc.nl
- Beveilig de e-mail via Outlook door “[veilig]” in onderwerp te zetten.
U ontvangt dan een link waarmee u virtueel kan deelnemen aan het overleg.
Voor spoedoverleg dat niet kan wachten op het MDO, kunt u contact opnemen met de longarts-consulent klinische tuberculose (024-685 95 10).
Lopende onderzoeken
We zijn constant bezig om de onze kennis van complexe mycobacteriële infecties te vergroten. Hiervoor hebben we diverse onderzoeken ingericht. Een overzicht van alle lopende onderzoeken vindt u hier.
Praktische info
mijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meerAfdeling Longziekten
Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.
lees meer