Over het zelfonderzoek
Deze informatie is bedoeld voor patiënten die behandeld zijn voor een kwaadaardig gezwel (kanker) in het hoofd-halsgebied. Met behulp van de informatie op deze pagina kunt u uzelf controleren. Het helpt u om klachten te herkennen die kunnen passen bij (het terugkeren van) hoofd-halskanker.Wanneer zelfonderzoek?
Anderhalf jaar na de behandeling kiest u zelf hoe u de controles vanaf dat moment wilt hebben. U kunt uzelf laten controleren volgens een vast schema of u bepaalt zelf wanneer u op controle komt.
lees meerWanneer zelfonderzoek?
Als u in het Radboudumc behandeld bent voor hoofd-hals kanker, kunt u anderhalf jaar na uw behandeling zelf kiezen hoe u de controles vanaf dat moment wilt hebben. U kunt uzelf laten controleren volgens een vast schema of u kunt zelf bepalen wanneer u op controle komt. Dit laatste noemen we patiëntgestuurde follow-up. U komt dan naar het ziekenhuis als u klachten heeft. Door middel van zelfonderzoek kunt u de klachten herkennen waarvoor u op controle zou moeten komen.
Het onderzoek van de hals
Het is niet alleen belangrijk om de plek waar de tumor zat te onderzoeken, maar onderzoek ook uw hals. Daar kunnen soms uitzaaiingen ontstaan.
lees meerHet onderzoek van de hals
-
Als u het onderzoek van de hals zelf uitvoert kunt u dit voor de spiegel doen. U kunt ook iemand anders vragen om u te onderzoeken. U kunt dan het beste op een stoel gaan zitten. De persoon die u onderzoekt staat achter u. Kijk recht vooruit en houd het hoofd recht.
-
Kijk als dat lukt naar de plek waar de tumor zat. Let op de volgende dingen:
- Ziet u een zwelling die u eerder niet zag?
- Zit er op de plek van de tumor een nieuw wondje dat niet geneest?
Kijk goed naar uw hals. Let op de volgende dingen:
- Ziet u zwellingen die u eerder niet zag?
- Ziet u verschil tussen rechts en links dat er eerder niet was?
-
In de hals loopt aan beide kanten een spier schuin van het oor naar het borstbeen. Voor en onder deze spier voelt u in de hals klieren. Om deze te onderzoeken legt u uw vingers zo plat mogelijk in uw hals. Voel of u zwellingen voelt op de volgende plekken:
Onder de onderkaak, vanaf de kin tot net onder het oor
Vanaf net onder het oor tot het borstbeen
Boven beide sleutelbeenderen
Checklist
Deze lijst met klachten kunt u gebruiken als checklist. Lees de lijst rustig door. Bedenk of u langer dan twee weken last heeft van één of meer van de volgende klachten:
- Pijn aan uw tong
- Plekjes in uw mond die niet genezen
- Keelpijn
- Oorpijn
- Brok in uw keel
- Pijn of moeite met slikken
- Bloedverlies uit uw mond of keel
- Zwelling in uw mond, keel of nek
- Een hese stem
- Onbedoeld afgevallen in gewicht
- Zorgen, angst of somberheid waarover u wil praten
Contact opnemen
In de volgende gevallen adviseren wij u om contact op te nemen met uw casemanager:- U heeft een zwelling in de hals die u eerder niet had.
- U heeft langer dan 2 weken last van één of meer klachten uit de checklist.
Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.
lees meer