Over de vlokkentest
Met een vlokkentest onderzoeken we of je ongeboren kind een genetische afwijking heeft. De gynaecoloog neemt weefsel af van de placenta uit de baarmoeder. Dit weefsel ziet er vlokkig uit, vandaar de naam vlokkentest. lees meerNa het onderzoek
We adviseren om de dag van het onderzoek rustig aan te doen. lees meerNa het onderzoek
Sommige vrouwen hebben gedurende de dag van het onderzoek een menstruatieachtig gevoel in de onderbuik. Na een vlokkentest via de vagina hebben sommige vrouwen gedurende enkele dagen wat vaginaal bloedverlies. Dit is meestal minder dan bij een menstruatie.
We adviseren om de dag van het onderzoek rustig aan te doen. Hiermee bedoelen we een rustdag op en rondom de bank. De dag na het onderzoek kun je jouw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Bij koorts, vochtverlies, hevig bloedverlies of hevige buikpijn na een vlokkentest, moet je contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Een beetje bloedverlies na een vlokkentest via de vagina is normaal.
De uitslag
De eerste uitslagen (kans op down-, edwards- en patausyndroom) zijn 3 dagen na het onderzoek bekend en krijg je telefonisch. De andere uitslagen krijg je 2 tot 3 weken later tijdens een afspraak op onze polikliniek. lees meerDe uitslag
De eerste uitslagen (kans op down-, edwards- en patausyndroom) zijn 3 dagen na het onderzoek bekend en krijg je telefonisch. De andere uitslagen krijg je 2 tot 3 weken later tijdens een afspraak op onze polikliniek.De betrouwbaarheid van de vlokkentest is hoog. De cellen in het vlokkenweefsel hebben in 98 tot 99% van de gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling als de cellen van het ongeboren kind. Deze cellen kunnen we onderzoeken op afwijkingen van de chromosomen. In 1-2% van de testen is er echter geen of een onduidelijke uitslag. Dan kan het nodig zijn om vervolgens een vruchtwaterpunctie te doen.
Wanneer een vlokkentest?
Een vlokkentest is geen standaard onderzoek tijdens de zwangerschap. lees meerWanneer een vlokkentest?
Een vlokkentest is geen standaard onderzoek tijdens de zwangerschap, maar kan worden uitgevoerd in één van de volgende gevallen:
- Er is een afwijking gezien tijdens een echo van je kind
- Je had een afwijkende uitslag bij de NIPT
- Je hebt eerder te maken gehad met een kind met een erfelijke aandoening
- Je bent of jullie zijn drager(s) van een erfelijke aandoening
Welke genetische test?
Er bestaan verschillende genetische testen. Afhankelijk van de reden van de vlokkentest, worden er één of meerdere genetische testen uitgevoerd.Over genen en chromosomen
In iedere cel van het lichaam zitten chromosomen. Op de chromosomen liggen genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe je eruitziet en hoe het lichaam werkt. Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen. Dit zijn voor vrouwen 2 X-chromosomen en voor mannen 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom.Een chromosoom bestaat uit DNA en genen. Mensen hebben ongeveer 20.000 genen. Alle genen hebben een specifieke functie. Als iemand een erfelijke aandoening heeft, functioneren één of meerdere genen niet goed. Dit komt omdat er genen ontbreken, er te veel zijn of omdat er een afwijking in een bepaald gen aanwezig is. Het opsporen van een fout in het DNA kan helpen bij het stellen van een diagnose bij het ongeboren kind.