Wat is een VEMP onderzoek?

VEMP is de afkorting voor ‘Vestibular Evoked Myogenic Potential’: hierbij onderzoeken we de functie van de evenwichtsorganen, die verantwoordelijk zijn voor de waarneming van horizontale en verticale bewegingen (de zogenaamde otolieten).  

Het VEMP onderzoek is een belangrijk onderzoek om te kunnen vaststellen of het bot van één van de evenwichtskanalen te dun is (zie: SCDS), waardoor u last zou kunnen hebben van (bij)geluiden in het algemeen of oorsuizen (zie: tinnitus) of harde geluiden waar u even duizelig van wordt.

VEMP is een onderdeel van onderzoek bij mensen met evenwichts- en/of balansproblemen.

Patiëntenzorg Onderzoeken Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP)

Wat is een VEMP onderzoek?

VEMP is de afkorting voor ‘Vestibular Evoked Myogenic Potential’: hierbij onderzoeken we de functie van de evenwichtsorganen, die verantwoordelijk zijn voor de waarneming van horizontale en verticale bewegingen (de zogenaamde otolieten). lees meer

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Afspraak maken

Verwijzingen naar de functieafdeling Vestibulologie (Evenwichtsafdeling) vinden plaats via interne of externe specialisten (KNO-arts, huisarts, neuroloog, geriater, oogarts, kinderarts, fysiotherapie, audiologische centra) met een verwijzing naar onze polikliniek KNO.

Evenwichts­onderzoek in het Radboudumc

Het Radboudumc maakt gebruik van moderne meetapparatuur. We beperken ons niet tot het onderzoeken van één of enkele delen van het evenwichtssysteem.

lees meer

Evenwichts­onderzoek in het Radboudumc

Het Radboudumc beschikt over verschillende onderzoeksopstellingen, waarmee alle 5 evenwichtsorganen voor beide oren tegelijk maar ook los van elkaar kunnen worden onderzocht.

In tegenstelling tot de meeste klinieken die zich veelal beperken tot het onderzoeken van één of enkele delen van het evenwichtssysteem, beschikken wij over onderzoeksopstellingen, waaronder EMG- en video-apparatuur, om de evenwichtsfunctie van de overige 4 evenwichtsorganen via spier- en/of oogbewegingen precies te kunnen meten

Naast de reguliere diagnostiek richt het Radboudumc zich ook op klinisch wetenschappelijk onderzoek om de huidige diagnostiek nog meer te verbeteren.

Als kliniek met meer dan 30 jaar ervaring in cochleaire implantatie (CI) beschikken wij over zeer uitgebreide ervaring in het onderzoek naar de evenwichtsfunctie van baby’s en jonge kinderen, die mogelijk voor een CI in aanmerking komen.

Evenwichtsonderzoek bij kinderen

Voor baby's en jonge kinderen is het belangrijk dat het rustig is tijdens het onderzoek. Neem daarom geen andere kinderen, broertjes of zusjes mee naar het onderzoek.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Bepaalde medicijnen kunnen de resultaten van dit onderzoek beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat u voor aanvang van het onderzoek meldt of u medicijnen gebruikt.

Tijdens het onderzoek

De onderzoeker plaatst plakkertjes rond uw ogen en nekspier. Deze zien zeer kleine spieractiviteiten. Deze spieractiviteit zegt iets over de functie van dat evenwichtsorgaan. Dit onderzoek duurt 30 minuten.

Na het onderzoek

Dit onderzoek heeft geen bijwerkingen en wekt over het algemeen geen draaiduizeligheid op.

Meer informatie


Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 (Oost) en 652 (West)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 (Oost) en 652 (West)

Vestibulologie Evenwicht

De functieafdeling Vestibulologie (Evenwichtsafdeling) onderzoekt mensen die klachten hebben van draaiduizeligheid (‘vertigo’) of problemen hebben met hun balans (evenwicht). lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet