Na de vastentest

Na afloop van de test mag u weer gewoon eten en drinken. Dit krijgt u aangeboden op de afdeling. U mag direct naar huis.

Uitslag

Het duurt 3 tot 4 weken voor de uitslag van de test bekend is. We sturen u een brief om u te laten weten wanneer de vervolgafspraak op de polikliniek is. Daar hoort u de uitslag van uw behandelend arts.
 

Waarom een vastentest?

Als u klachten heeft die passen bij terugkerende lage glucosewaarden, doen we een vastentest. U mag dan gedurende 72 uur niets eten en alleen koffie, thee of water drinken. lees meer

Waarom een vastentest?

Als u klachten heeft die passen bij terugkerende lage glucosewaarden, doen we een vastentest. U mag dan gedurende 72 uur niets eten en alleen koffie, thee of water drinken. We onderzoeken of uw glucosewaarde tijdens het vasten te ver daalt.

We doen dit onderzoek als u klachten heeft die passen bij terugkerende lage glucosewaarden (hypoglykemie). Deze waarden kunnen komen doordat u een insulinoom (alvleeskliertumor) heeft, die ervoor zorgt dat uw alvleesklier te veel insuline aanmaakt. Als u niets eet, daalt normaal gesproken uw glucosewaarde langzaam en tot een bepaald punt. Als er sprake is van een insulinoom, dan daalt de glucosewaarde te snel en te ver.
 

Contact

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

(024) 361 70 88

De vastentest

Voor de test wordt u ’s middags opgenomen. De starttijd van het vasten is om 06.00 uur de volgende ochtend. lees meer

De vastentest

Opname

Voor de test wordt u ’s middags opgenomen. De starttijd van het vasten is om 06.00 uur de volgende ochtend. Vanaf die tijd mag u 72 uur niet meer eten en alleen thee zonder suiker, koffie zonder suiker en mineraalwater drinken. Om de 6 uur nemen we bloed bij u af. We prikken voor het laatst bloed na 72 uur, om 08.00 uur. Tijdens de test moet u op de afdeling blijven, omdat u onwel kunt worden door een lage glucosewaarde.

Duur van de test

In principe duurt de test 72 uur. Maar als uw glucosewaarde lager is dan twee mmol/l, stoppen we eerder.
Soms verlengen we de test met 30 minuten. Dit hoort u van tevoren. We dienen dan via een infuus glucagon toe: een hormoon dat, net als insuline, aangemaakt wordt in de alvleesklieren en dat de bloedsuikerspiegel verhoogt.  We nemen tijdens deze verlenging om de 10 minuten bloed af. Hierna is de test afgerond en mag u weer eten.

Bijwerkingen

U kunt maagpijn krijgen en een slap gevoel in uw benen.

Medicijnen

Van uw behandelend arts hoort u met welke medicijnen u voor de vastentest moet stoppen.


Na de vastentest

Na afloop van de test mag u weer gewoon eten en drinken. Dit krijgt u aangeboden op de afdeling. U mag direct naar huis. lees meer

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 689

bekijk route

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Verpleegafdeling A4 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 4 en volg route 689 (Verpleegafdeling A4 Oost)

Verpleeg­afdeling Interne Geneeskunde en Reumatologie

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatologie. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet