Wat is urodynamisch onderzoek?
Tijdens een urodynamisch onderzoek bekijken we hoe uw blaas en de afsluiting van de blaas werken.Voor wie?
De voornaamste doelgroepen waarbij een urodynamisch onderzoek gedaan kan worden zijn:- Mannen met plasklachten
- Vrouwen en mannen met ongewild urineverlies
- Patiënten met blaasproblemen door een neurologische ziekte zoals een dwarslaesie
- Kinderen met aangeboren afwijkingen, ongewild urineverlies of bedplassen
Voorbereiding
Heeft u een paar dagen voor het onderzoek een blaasontsteking? Dan kan het onderzoek niet doorgaan.
lees meerOnderzoek Wat gebeurt er?
Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Tijdens het onderzoek kunt u uw bovenkleding aanhouden. U plast eerst in een speciale wc. Hiermee meten we de kracht van straal. Daarna meten we de activiteit van uw bekkenbodenspieren. Ten slotte meten we de druk in uw urinebuis. lees meerOnderzoek Wat gebeurt er?
Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Tijdens het onderzoek kunt u uw bovenkleding aanhouden. Het onderlichaam moet wel ontbloot worden. Houdt u daar rekening mee bij het uitkiezen van uw kleding.Tijdens het onderzoek zit u op een speciale stoel. Hier kunt u op plassen en wordt uw plasstraal gemeten. Wanneer u klaar bent met plassen, controleert de verpleegkundige of de blaas leeg is door een katheter via de plasbuis in te brengen en weer te verwijderen. Dit doet geen pijn, maar kan vervelend aanvoelen tijdens het inbrengen.
Daarna brengt de verpleegkundige een dun drukmeetslangetje in de blaas. Het inbrengen van het slangetje gaat via de plasbuis. Dat doet geen pijn, maar kan vervelend aanvoelen tijdens het inbrengen. Vervolgens krijgt u een drukmeetslangetje in uw endeldarm. Dit slangetje brengen we via de anus in. Deze slangetjes plakken we met pleisters op de huid vast. Met een aantal plakkers rond de anus meten we de activiteit van uw bekkenbodemspieren.
Vervolgens vullen we uw blaas met steriel zoutwater. Tijdens dit vullen doen we metingen. Als de blaas vol is, kunt u gewoon plassen langs het drukmeetslangetje in de plasbuis. Probeer dat zo normaal mogelijk te doen. We vullen de blaas één of twee keer. Dat hangt van de reden van het onderzoek af.
Alleen voor vrouwen
Na het plassen meten we de druk in uw plasbuis. Dit doen we door het drukmeetslangetje langzaam uit de blaas te trekken. Dit herhalen we nog een keer, waarbij u een paar keer mag hoesten.
Na het onderzoek
De arts belt u of maakt een afspraak met u in het ziekenhuis om de uitslag van het onderzoek te geven. Ook bespreekt uw arts met u hoe hij u verder wil behandelen (behandelplan) als dat nodig is. lees meerNa het onderzoek
- Wanneer het onderzoek is afgelopen, kunt u zich wassen en aankleden. U krijgt een washandje en een handdoek van ons. U hoeft dit dus zelf niet mee te nemen.
- U kunt doen wat u normaal ook doet. U mag zelf autorijden. Het kan wel prettig zijn om iemand mee te nemen die u begeleidt en naar huis rijdt.
- Drink de eerste 24 uur na het onderzoek minimaal 2 liter water. Drink elk uur een extra beker water naast het drinken dat u normaal neemt. Zo spoelt uuw blaas goed door.
- U kunt tijdens het plassen tijdelijk een branderig gevoel hebben. Meestal is dit na een paar keer plassen over. Heeft u veel pijn bij het plassen en vaker het gevoel dat u moet plassen? Dan kan het zijn dat u een blaasontsteking heeft. Als deze klachten niet overgaan na een dag, neem dan contact op met uw (huis)arts om de urine te controleren.
- Voor de uitslag van het onderzoek krijgt u een afspraak bij uw arts. Hierbij bespreekt uw arts ook hoe uw behandeling verder gaat.
Afdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer