Onderzoek urine verzamelen
Uw arts heeft u gevraagd uw urine te verzamelen voor urineonderzoek. Lees hoe u de urine verzamelt en bewaart. Om het onderzoek goed te laten verlopen is het belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. lees meerOnderzoek urine verzamelen
Uw arts heeft u gevraagd uw urine te verzamelen voor urineonderzoek. Hierbij wordt het gehalte van bepaalde stoffen in de urine gemeten. Voor sommige onderzoeken is het nodig om uw urine langere tijd te verzamelen. Uw arts informeert u over de reden van dit urineonderzoek en welke instructie voor u van toepassing is. Lees in de instructies hoe u de urine verzamelt en bewaart. Om het onderzoek goed te laten verlopen is het belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt.Contact polikliniek Interne Geneeskunde
van 8.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar
(024) 361 65 04
Bokalen
U heeft van uw verpleegkundige op de polikliniek plastic bokalen gekregen waarin u de urine kunt bewaren. De bokalen zijn voorzien van een sticker, waarop uw naam, geboortedatum en uw medisch dossier nummer (MDN) staat.Aandachtspunten:
- Zorg dat uw naam en geboortedatum goed leesbaar zijn op de bokalen.
- Noteer de begin- en einddatum van het verzamelen van de urine.
- Noteer ook de begintijd en eindtijd van het verzamelen van de urine.
- Lever de bokalen voorzien van uw naam, geboortedatum en MDN in bij de polikliniek Interne Geneeskunde, waar u onder behandeling bent. De polimedewerker print het etiket voor het onderzoek uit en plakt die op de bokaal.
1 x 24 uur urine verzamelen
Uw arts heeft u gevraagd om gedurende 24 uur uw urine te verzamelen. Lees in de instructie hoe u dit aanpakt. lees meerNaar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
2 x 24 uur urine verzamelen
Uw arts heeft u gevraagd om gedurende 2x 24 uur (48 uur) uw urine te verzamelen. Lees in de instructie hoe u dit aanpakt. lees meer2 x 24 uur urine verzamelen
Nadat u 1 x 24 uur urine heeft verzameld (lees hiervoor instructie: 1 x 24 uur) gaat u door met het verzamelen in een nieuwe bokaal. U hoeft uw blaas niet eerst op het toilet te legen, u kunt gelijk doorgaan met het verzamelen. Verzamel weer 24 uur lang iedere keer dat u plast uw urine in een bokaal. Plas op hetzelfde tijdstip uit als u begonnen bent.Meer bokalen nodig?
Nummer de bokalen als u meer dan 1 bokaal gebruikt en geef duidelijk aan hoeveel bokalen u per 24 uur inlevert. Geef ook aan of de bokaal bij de 1e 24-uursverzameling of bij de 2e 24-uursverzameling hoort.
Over de polikliniek Interne Geneeskunde
Op de Polikliniek Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde.
lees meerOver de polikliniek Interne Geneeskunde
Op de Polikliniek Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, geelzucht, benauwdheid, afvallen en nog vele andere klachten.
Medewerkers
Op de Polikliniek Interne Geneeskunde werken:
- Internisten (medisch specialist): een medisch specialist is een arts die deskundig is in een onderdeel van de geneeskunde. De medisch specialist behandelt patiënten en leidt arts-assistenten op.
- AIOS (artsen in opleiding tot internist): een AIOS heeft zijn opleiding tot basisarts afgerond. Vervolgens volgt de arts een opleiding tot medisch specialist (Interne Geneeskunde). De AIOS werkt nauw samen met medisch specialisten en wordt door hen begeleid.
- Co-assistenten: een co-assistent is een geneeskundestudent die stage loopt op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Er kan een co-assistent aanwezig bij het spreekuur van de internist of de AIOS. Voorafgaand aan het eerste bezoek kan de co-assistent het lichamelijk onderzoek bij u uitvoeren. Als u hier bezwaar tegen hebt, dan kunt u dat aan ons laten weten.
- Gespecialiseerd verpleegkundigen
- Verpleegkundigen en doktersassistenten
- Secretaresses patiëntenzorg
Wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding
Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat er ook op de Polikliniek Interne Geneeskunde wetenschappelijk onderzoek (bij patiënten) en onderwijs (aan co-assistenten) plaatsvindt. Soms vragen we daarvoor uw medewerking. Uiteraard is dit geheel vrijwillig en zonder enige verplichting.
Xylosetest
Xylose is een suiker dat in bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen zit. Het wordt opgenomen door de dunne darm en in de urine uitgescheiden. Bij een Xylosetest wordt na de inname van Xylose onderzocht hoeveel Xylose in uw urine wordt teruggevonden. Lees hoe u zich goed kunt voorbereiden op de test. lees meerXylosetest
Xylose is een suiker dat in bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen zit. Het wordt opgenomen door de dunne darm en in de urine uitgescheiden. Bij een Xylosetest wordt na de inname van Xylose onderzocht hoeveel Xylose in uw urine wordt teruggevonden.Voorbereiding Xylosetest
De avond voor het onderzoek blijft u na 21.00 uur nuchter. U mag niet eten of drinken. Voordat u naar bed gaat lost u de Xylosepoeder op in een glas met 200 ml water. Zet het glas met de opgeloste Xylosepoeder dicht bij uw bed met nog een extra glas water van 200 ml. Zet de wekker om 03.00 uur ’s nachts. Om 03.00 uur ‘s nachts leegt u uw blaas op het toilet. Deze urine mag u doorspoelen. Drink daarna het glas met de opgeloste Xylose en het extra glas water. Vanaf dat moment tot ’s ochtends 08.00 uur verzamelt u als u moet plassen alle urine in de bokaal. Leeg dus om 08.00 uur uw blaas, deze urine gaat nog in de bokaal. Hierna kunt u weer gewoon uw urine doorspoelen. Noteer op het aanvraagformulier de datum waarop u de urine heeft verzameld.
Aandachtspunten
Lees waar u rekening mee moet houden bij het verzamelen van 24-uurs urine. lees meerAandachtspunten
- U kunt de 24 uurs urine niet op zaterdag of zondag inleveren; begin dus niet op vrijdag of zaterdag me het verzamelen, maar start aan het begin van de week.
- U kunt de urine alleen verzamelen in de bijgeleverde bokalen.
- Bij sommige onderzoeken vragen we u uw gewicht en lengte op het aanvraagformulier te noteren. De verpleegkundige geeft dit aan u door.
- Als u een keer vergeet de urine op te vangen is de verzamelde urine niet bruikbaar voor het onderzoek, u moet helaas opnieuw beginnen met het verzamelen.
- Sluit de bokalen goed af met de schroefdop om lekken tijdens het vervoer te voorkomen.
- Bewaar de bokalen op een koele, donkere plek in huis.
- Lever de bokalen uiterlijk 12 uur na het verzamelen in.
- Het verzamelen van de urine kan niet doorgaan tijdens uw menstruatie of als u diarree heeft.