Over speeksel opvangen bij kinderen
Voor het bepalen van hormonen vragen we uw kind om speeksel te verzamelen. Het opvangen en bewaren van het speeksel moet volgens een bepaalde procedure gebeuren, omdat anders het meetresultaat beïnvloed kan worden.Hoe werkt het?
Het verzamelen van speeksel moet altijd drie keer per dag. Vang het speeksel op vóór inname van de medicijnen en vóór het tandenpoetsen.
lees meerHoe werkt het?
Het verzamelen van speeksel moet altijd drie keer per dag. Vang het speeksel op vóór inname van de medicijnen en vóór het tandenpoetsen.
-
- Speekselbuizen met naametiketten
- Eventueel verzendmateriaal (retourenveloppen met adressticker, dit wordt meegegeven bij het polibezoek)
-
Werkwijze
- Spoel vooraf de mond goed met kraanwater. Dit om eventuele voedselresten te verwijderen. Verzamel 2 ml. speeksel in het speekselmonster (let op, schuim telt niet mee). Spoel bij een te droge mond een paar keer met kraanwater. Uw kind mag het water uitspugen of doorslikken.
- Als uw kind speeksel verzamelt voor cortisol- en/of cortison metingen is 2 ml per speekselmonster voldoende.
- Sluit de speekselbuis met de schroefdop goed af.
- Let op: tijdens ziekte geen speeksel sparen omdat dit geen betrouwbare resultaten oplevert.
- Speekselbuizen kunt u ook aanvragen via mijnRadboud.
Baby's en peuters
Bij baby’s en peuters is het lastig om speeksel af te nemen. Vraag de poli-assistente of arts om advies. Er zijn speciale pipetjes om het speeksel te verzamelen uit de wangzak.
-
Thuis kunt u de afgesloten speekselbuis, voorzien van het etiket, bewaren in de diepvries of het vriesvak van uw koelkast. Op deze manier is het zeker een maand houdbaar. De speekselbuizen mogen bij het verzenden of transport naar de polikliniek gerust ontdooien. Controleer wel of de buizen goed afgesloten zijn.
Let op: enkel verzenden op maandag, dinsdag of woensdag. In verband met beperkte houdbaarheid ontvangen we de monsters bij voorkeur niet in het weekend.
Contact opnemen
Met vragen en/of onduidelijkheden kunt u een bericht sturen via mijnRadboud. Of u kunt terecht bij de kinder(endocrinologie)verpleegkundigen op de polikliniek.Postadres
Stuur de speekselbuizen naar het volgende adres. bekijk het adresMeer informatie
Amalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meer