Voor het onderzoek

  • U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Het is voor deze ingreep niet nodig nuchter te zijn.
  • Voor de behandeling moet uw huid schoon zijn. Het is belangrijk dat u het gebied waar de behandeling plaatsvindt thuis goed wast. Extra scheren is niet nodig.
  • Maak op de dag van de ingreep geen gebruik van crèmes, make-up of zalven. Deze zorgen ervoor dat we het operatiegebied niet goed kunnen desinfecteren.
  • Doe thuis alle sieraden af en uw piercings uit.
  • Het is mogelijk dat na de ingreep een verband nodig is. Draag daarom kleding die u niet over uw hoofd uit hoeft te trekken, zoals een blouse of een vest.
  • Als u medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor jodium, verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen. Meld dit dan aan de arts of de verpleegkundige.
  • Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen. Aspirines vallen hier ook onder. Paracetamol mag u gewoon blijven gebruiken. Uw arts bespreekt dit met u.
  • Meld het ook als u een pacemaker of een ICD draagt of preventief antibiotica nodig heeft.
  • Regel van tevoren uw vervoer naar huis. De ingreep kan uw rijvaardigheid beïnvloeden.
  • Als u dagen voor de behandeling griep of koorts heeft, geef dit dan door aan de polikliniek KNO (024) 361 49 40. Als u ziek bent is het beter om een andere afspraak te maken.
  • Als u de gemaakte afspraak voor de poliklinische ingreep niet kunt nakomen, meld dit dat zo snel mogelijk aan de opnameplanning van poli KNO (024) 361 35 06 (optie 3). Misschien lukt het dan nog om een andere patiënt van de gereserveerde tijd gebruik te laten maken.
Patiëntenzorg Onderzoeken Sneldiagnostiek bij huidkanker

Over sneldiagnostiek bij huidkanker

In overleg met uw behandelend arts is besloten een huidtumor te verwijderen door middel van sneldiagnostiek. Sneldiagnostiek houdt in dat binnen enkele uren duidelijk is of alle tumorcellen tijdens de ingreep verwijderd zijn. U bent hiervoor de hele dag in het ziekenhuis. lees meer

Over sneldiagnostiek bij huidkanker

In overleg met uw behandelend arts is besloten een huidtumor te verwijderen door middel van sneldiagnostiek. Sneldiagnostiek houdt in dat de patholoog binnen enkele uren kan zeggen of alle tumorcellen tijdens de ingreep verwijderd zijn. Hierdoor is het mogelijk om de wond die ontstaat na het verwijderen van de tumor, dezelfde dag te sluiten. We behandelen u deze dag 2 keer op de operatiekamer. U bent hiervoor de hele dag in het ziekenhuis. Op de afdeling krijgt u een lunch aangeboden. Soms besluiten we in overleg dat u tussen de behandelingen door naar huis kan.

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Voor het onderzoek

Voor de behandeling moet u rekening houden met een aantal zaken. Het is belangrijk dat u het gebied waar de behandeling plaatsvindt thuis goed wast. Als u medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor bepaalde stoffen, meld dit dan bij uw arts. lees meer

Het onderzoek

Voor de operatie krijgt u een plaatselijke verdoving en desinfecteren we uw huid. Daarna snijdt uw arts de huidkanker weg en brandt hij of zij kleine bloedvaatjes dicht. Vervolgens onderzoekt de laborant het weefsel. Afhankelijk van de uitslag opereert de arts u opnieuw of sluit de wond. lees meer

Het onderzoek

Eerste deel van de operatie (ochtend)

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich op de polikliniek Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie, routenummer 562. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar behandelkamer. De arts en verpleegkundige dragen blauwe ok-kleding. Tijdens de behandeling kunt u gewoon praten met de arts, verpleegkundige en co-assistent. Als de ingreep rond uw mond plaatsvindt, kan dit niet.

Vlak voor de operatie vindt er een zogenaamde ‘time out’ plaats. Dit is een extra controle vóór de ingreep. Hierbij is het gehele operatieteam aanwezig. Vervolgens tekent de arts de huidtumor af, met daaromheen een marge van 3, 5 tot 10 millimeter. Deze marge vergroot de kans dat de arts de tumor helemaal weghaalt. Daarna desinfecteren en verdoven we het te opereren gebied. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft een brandend gevoel. De ingreep zelf is pijnloos. Vóór de operatie desinfecteert de assistent het operatiegebied en dekt het af met steriele doeken. Als de arts de huidtumor heeft weggesneden, brandt hij of zij de kleine bloedvaatjes dicht en krijgt u een verband. Dit gedeelte van de operatie duurt een half uur tot drie kwartier.

Onderzoek van het weefsel

Het weggenomen weefsel brengen we naar het laboratorium voor onderzoek. Onder de microscoop bekijkt de laborant of er nog huidkankercellen in de randen van het weefselstukje zitten. De snijranden markeren we met een kleur en we maken een tekening van de plakjes weefsel. Zo kan de laborant precies zien waar eventueel nog huidkankercellen zijn achtergebleven. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 uur. Ondertussen kunt u op de polikliniek Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie of in het ziekenhuis blijven. Hier mag iemand u gezelschap houden of u mag het ziekenhuis verlaten. Meldt u zich op de afgesproken tijd weer op de polikliniek Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie.

Het sluiten van de wond (middag)

U hoort de uitslag van het microscopisch onderzoek als u weer terug bent in de behandelkamer. Als er nog huidkankercellen te zien zijn, snijdt de arts nog een stukje huid weg. Het weggenomen weefsel onderzoekt de laborant opnieuw in het laboratorium. Om de wond te sluiten maken we een nieuwe afspraak. Deze afspraak vindt 7 tot 14 dagen later plaats, wanneer de uitslag van de patholoog bekend is. U gaat naar huis met een verbonden wond.

Als op dezelfde dag uit het onderzoek van de laborant blijkt dat het weefsel ‘schoon’ is van tumorcellen, sluit de arts de wond direct. Als hij de wondranden niet goed tegen elkaar kan zetten, gebruikt hij uw huid uit de omgeving van de wond of een huidtransplantaat. U krijgt een extra verdoving als dat nodig is. Het sluiten van de wond duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Na het onderzoek

Na de behandeling moet u rekening houden met een aantal leefregels. De verpleegkundige bespreekt deze na de ingreep met u. lees meer

Na het onderzoek

Na de behandeling moet u rekening houden met een aantal leefregels. Deze bespreekt de verpleegkundige ook nog met u na de ingreep.
  • Tijdens de behandeling ontstaat een wond. De arts hecht de wond meestal direct met oplosbaar of onoplosbaar hechtmateriaal. De oplosbare hechtingen lossen vanzelf op. Niet-oplosbare hechtingen moeten later verwijderd worden. Dat kan op de polikliniek Keel, Neus, Oorheelkunde. Het kan ook zijn dat de aangezichtschirurg u vraagt de hechtingen bij de huisarts te laten verwijderen.
  • Als de arts de wond open laat, krijgt u zalf mee om de wond te behandelen.
  • Na de behandeling kunt u beter niet zelf autorijden of fietsen. Zorg dat iemand u naar huis brengt.
  • De verpleegkundige maakt afspraken met u over de verzorging van de wond, douchen, roken, alcoholgebruik, het eventueel verwijderen van de hechtingen en de eerste controle.
  • Houd het wondgebied 3 dagen droog, tenzij u na de ingreep een ander advies krijgt. Daarna kunt u weer douchen, maar vermijd dat de wond vochtig blijft. Een vochtige wond heeft meer kans om te gaan ontsteken. Zwemmen mag de eerste week na de behandeling niet.
  • Bij pijn kunt u paracetamol innemen, meestal is dit voldoende om de pijn te bestrijden. Bij pijn kunt u veilig maximaal 4 keer per dag (elke 6 uur) 2 tabletten à 500 mg paracetamol innemen.
  • Een blauwe plek na de behandeling is heel normaal. Deze verdwijnt na een paar dagen.
  • Houd er rekening mee dat u na de ingreep een aantal weken geen zwaar werk mag doen of mag sporten. Afhankelijk van de ingreep kan dit tot 6 weken duren.
  • De eerstvolgende werkdag na de ingreep neemt de verpleegkundige contact met u op om uw vragen te beantwoorden en te horen hoe het met u gaat.
Het kan zijn dat na de ingreep een blauwe plek ontstaat, of dat het gebied om de wond vocht vast houdt. Om dit (gedeeltelijk) tegen te gaan, kunt u het gebied koelen. Dit kunt u het beste doen door een coldpack of zak diepvrieserwtjes  in een schone theedoek tegen het wondgebied te houden.

Complicaties

Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals nabloedingen en infecties. Ze komen echter weinig voor. Uw behandelend arts zal u informeren als er bij een bepaalde ingreep complicaties kunnen voorkomen. Als er na de ingreep toch problemen ontstaan, neem dan contact op met de polikliniek Keel- Neus en Oorheelkunde (024) 361 35 06. U hoeft niet uw huisarts te bellen. De polikliniek is geopend van maandag t/m vrijdag, tussen 8.00 uur en 17.00 uur. ’s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling: (024) 361 37 03.

Over huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker.

lees meer

Over huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker:

  • basaalcelcarcinoom
  • melanoom
  • plaveiselcelcarcinoom
  • merkelcelcarcinoom
  • overige zeldzamere vormen van huidkanker

Ieder van deze aandoeningen wordt apart behandeld.

  • Medewerkers
  • Intranet