Voorbereiding

Beantwoord je één of meer van de onderstaande vragen met ja? Wil je dit dan aan de verpleegkundige of dokter vertellen?

  • Heb je een afwijking aan je hart of bloedvaten en moet je bij behandelingen antibiotica gebruiken?
  • Gebruik je bloedverdunners (zoals Sintrommitis, Marcoumar of Warfarine) of ben je onder controle van de trombosedienst?
  • Heb je een stoornis van de bloedstolling?
  • Gebruik je Ascal?
  • Gebruik je pijnstillers zoals Naprosyne, Voltaren, of Indocid?
  • Heb je suikerziekte? 

Voorbereiding

Als je staaltabletten gebruikt is het belangrijk dat je daar 5 dagen voor het onderzoek
mee stopt. Gebruik je andere medicijnen, zoals aspirine of bloedverdunnende
medicijnen? Vertel het dan aan de dokter. 

Dag voor het onderzoek

Voor een sigmoïdscopie moet het laatste stuk van je dikke darm helemaal schoon zijn. Het is daarom goed dat je deze dag wat meer drinkt dan normaal. Je mag normaal eten. Om 17.00 uur neem je 2 laxeertabletten bisacodyl 5 mg. Om 20.00 uur moet je jezelf of een van je ouders je een microlax klysma van 5 ml toedienen. Je krijgt hiervoor recepten van je behandelend dokter.

Verhindering

Als je niet kunt komen wil je dit dan, zo snel mogelijk, doorgeven aan de dokter via telefoonnummer (024) 361 44 15.
Patiëntenzorg Onderzoeken Sigmoïdscopie bij kinderen

Over het onderzoek

Bij een sigmoïdscopie bekijkt de dokter het slijmvlies van de binnenkant van je dikke darm. Daarbij kijken we naar afwijkingen van de slijmvliezen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen en poliepen (kleine uitstulpingen van het slijmvlies).

Contact

Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 44 15

Voorbereiding

Beantwoord je één of meer van de onderstaande vragen met ja? Wil je dit dan aan de verpleegkundige of dokter vertellen? lees meer

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose). Daarom gebeurt het in een operatiekamer. De dokter gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter.

lees meer

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose). Daarom gebeurt het in een operatiekamer. Het onderzoek is een kijkingreep en dus geen operatie. Je wordt opgenomen op de dagbehandeling van de polikliniek of de kinderafdeling. Voor het onderzoek krijg je nog een keer een klysma.
 
De dokter gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een buigzame slang met een  doorsnede van ongeveer 1 centimeter. De dokter brengt de slang via de anus in de dikke darm. Aan het eind van de slang zit een videocamera en een lichtbron. Zo kunnen we de binnenkant van je darm zien op een monitor. Om beter overzicht te krijgen van de slijmvliezen blaast de dokter soms wat lucht in je darm via de slang. Ook kan de dokter kleine hapjes van de slijmvliezen nemen (biopten). Deze hapjes sturen we naar het laboratorium om na te kijken.



Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 788

Na het onderzoek

Na het onderzoek ga je naar de uitslaapkamer (verkoeverafdeling). Later die dag komt de dokter langs om de uitslag van de beelden te bespreken. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Na het onderzoek ga je naar de uitslaapkamer (verkoeverafdeling). Als je na het onderzoek windjes moet laten is dit niet erg. Dit gebeurt omdat er wat lucht in je darm is geblazen. Soms krijg je lichte darmkrampen. Meestal valt het mee. Hierna ga je terug naar de dagbehandeling of de kinderafdeling. Je mag naar huis als de dokter langs is geweest. 

Mogelijke complicaties

Bij een sigmoïdscopie zijn er heel weinig problemen. Op zich is het een heel veilig onderzoek. Bij minder dan 1 op de 1000 onderzoeken is er een kans op een gaatje in de darm. In dat geval kan een operatie nodig zijn om het gaatje te sluiten. De kans op een bloeding of nabloeding is erg klein.

Uitslag

Later die dag komt de dokter langs om de uitslag van de beelden te bespreken. Het weefselonderzoek duurt een paar dagen. Voor de uitslag hiervan maken we vervolgafspraken.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet