Wat is een sigmoïdoscopie?
Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen we afwijkingen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, uitstulpingen van de darmwand (divertikels), poliepen en gezwellen opsporen.Voorbereiding
Eén dag voor het onderzoek start u met de darmreiniging. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.
lees meerSedatie (roesje)
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meerSedatie (roesje)
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:
- Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
- Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
- Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.
Het onderzoek
De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. In overleg met uw arts kunt u een roesje krijgen tijdens de scopie. Dit is een kalmeringsmiddel. lees meerHet onderzoek
Onderzoek
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en bereidt u verder voor. Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. De arts brengt de slang via de anus in de dikke darm tot ongeveer 50 centimeter. Aan het einde van de slang zit een videocamera, waarmee de arts uw darmen kan bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas (CO2) in uw darm om een beter overzicht te krijgen. U kunt hierdoor darmkrampen krijgen en het kan zijn dat u winden moet laten. Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies voor verder onderzoek. Dit doet geen pijn.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies. Als u een roesje heeft gekregen, blijft u ongeveer een uur in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag dan na het onderzoek niet zelf naar huis (rijden).
lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek
Als u geen roesje heeft gehad mag u na het onderzoek meteen naar huis. U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies.
Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Dit zal na ongeveer 30-45 minuten zijn. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.
Complicaties
Bij een sigmoïdoscopie zijn er bijna nooit complicaties. Heel soms ontstaat er een bloeding of perforatie (gaatje in de darm). De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, als er veel uitstulpingen (divertikels) in de darm zijn of als de darm vernauwd is.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u patiënt bent van de maag-, darm- leverarts, is er bij het plannen van dit onderzoek ook een afspraak gemaakt voor de uitslag. Is dit niet het geval? Geef dit dan aan bij de balie van het Endoscopie Centrum. We plannen dan een afspraak voor u. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer 2 weken na het onderzoek. Heeft uw huisarts u doorgestuurd? Maak dan een afspraak bij uw huisarts 2 weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.
Contact opnemen
Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, koorts en/of bloedverlies? U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen