Wat is sampling van bijnieraders?
Tijdens dit onderzoek nemen we bloed af uit de aders van uw bijnieren en een paar andere grote aders in uw lichaam. We kijken hoeveel aldosteron er in het bloed zit uit van de linker en de rechter bijnierader. Zo weten we of één of allebei uw bijnieren overactief is (zijn).Voorbereiding
Overleg van tevoren met uw arts of u aspirine of bloedverdunners kunt blijven gebruiken als u het onderzoek krijgt. De dag voor het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling. De ochtend van het onderzoek mag u niet eten of drinken.
lees meerVoorbereiding
Waarom dit onderzoek?
U heeft hoge bloeddruk (hypertensie) en we hebben onderzocht hoe dit komt. Bij u komt het doordat uw lichaam te veel van het hormoon aldosteron (primair hyperaldosteronisme) aamaakt. De bijnieren maken dit hormoon aan. Aldosteron speelt een belangrijke rol bij de het regelen van de hoeveelheid water-, en zout in uw lichaam. Het helpt om uw bloeddruk goed te houden.
Uw lichaam maakt te veel aldosteron aan. Dit weten we door de bloedtesten die u heeft gehad. Om te ontdekken of één of allebei de bijnieren te veel aldosteron aanmaken, moeten we bloedmonsters uit allebei de bijnieraders (sampling) halen.
Voorbereiden
Gebruikt u aspirine of bloedverdunners? Overleg op tijd met uw arts of u deze medicijnen kunt blijven gebruiken als u het onderzoek krijgt. Soms moet u een paar dagen of weken stoppen met de medicijnen.
Kaliumtabletten
Gebruikt u kaliumtabletten? Die neemt u gewoon in. Op de dag van de opname prikken we uw bloed om het kaliumgehalte te controleren. Is het kaliumgehalte te laag? Dan krijgt u extra kalium via een drankje of een infuus.
Neem de overige medicijnen die zijn afgesproken met uw behandelaar u ook in. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.
Opname
Dit onderzoek vindt plaats op de verpleegafdeling óf de dagbehandeling. De verpleegkundig specialist informeert u waar u wordt opgenomen. Als u opgenomen wordt op de verpleegafdeling, komt u 1 dag van tevoren en blijft u de nacht vóór het onderzoek slapen. Als het onderzoek plaatsvindt op de dagbehandeling komt u pas in de ochtend vóór het onderzoek naar het ziekenhuis.
Er wordt bloed bij u geprikt en krijgt een infuus ingebracht. Geef zelf door aan uw artsen of u:
- een allergie heeft of niet tegen contrastmiddelen of medicijnen kunt
- een afwijking heeft aan hart, hartklep of bloedvaten en u het advies kreeg om bij operaties vooraf antibiotica te gebruiken
- suikerziekte heeft
De ochtend van het onderzoek mag u niet eten of drinken. U mag wel uw medicijnen met een slokje water innemen. Vanaf 2 uur voor het onderzoek moet u rust houden en op bed blijven liggen.
Een uur voor het onderzoek krijgt u via het infuus het hormoon ACTH toegediend. Dit hormoon stimuleert de bijnieren, zodat we de beste resultaten van de sampling krijgen.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. Daar neemt de arts via een katheter bloed af uit uw bijnieren. Dit wordt vervolgens onderzocht in een lab, om te kijken hoeveel aldesteron in het bloed zit. lees meerNazorg na de sampling
U blijft na het onderzoek enkele uren in bed liggen. We raden u aan om veel te drinken. U mag vaak op dezelfde dag weer naar huis. De uitslag hoort u van uw arts als u op controlebezoek komt.
lees meerNazorg na de sampling
Bij aankomst op de afdeling moet u drie uur in bed blijven. De eerste twee uur heeft u platte bedrust. Dit betekent dat u niet actief overeind mag komen. Het been waarin geprikt is, moet u blijven strekken. Wanneer uw weer op de afdeling bent, mag u een lichte maaltijd en helder drinken. U moet wel op uw rug liggen. De voedingsassistent van de verpleegafdeling regelt uw maaltijd voor u.
Drink na het onderzoek veel (1,5 à 2 liter). Contrastmiddel onttrekt veel vocht aan het lichaam. De eerste drie uur controleert de verpleegkundige u elk uur. In overleg met een verpleegkundig specialist of zaalarts mag u uw medicatie weer gaan innemen of kunt u met andere medicatie starten.
Heeft u lichamelijke klachten na het onderzoek? Vertel het de verpleegkundige meteen. Hij/zij overlegt dan met de arts. Als u zich goed voelt en er geen problemen zijn, kunt u die dag naar huis.
U mag niet zelfstandig naar huis rijden. Ook moet u de eerste 24 uur na het onderzoek rustig aan doen, dus niet zwaar tillen of sporten.
Problemen
- er is een kleine kans (1-3%) op complicaties bij de bijnieren, zoals een gaatje in een bloedvat of een bloeding/infarct van de bijnieren.
- u kunt een bloeduitstorting (hematoom) in de lies krijgen, nadat de katheter of sheath wordt verwijderd.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts als u op controle komt of een telefonische afspraak heeft. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslagen van de test bij uw behandelend arts bekend zijn.
Afspraak afzeggen
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent voor de opname op de verpleegafdeling/dagbehandeling.
Laat het ons op tijd weten als u uw afspraak wilt afzeggen.
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 689
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Verpleegafdeling A4 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Afdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meerNaar uw afspraak op de Dagbehandeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 3
Route: 686
Naar uw afspraak op de Dagbehandeling
Bezoekadres
Dagbehandeling interne specialismen
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen