Patiëntenzorg Onderzoeken Saline Infusion Sonohysterography (SIS)

Wat is Saline Infusion Sonohysterography?

Een Saline Infusion Sonohysterography, een zogenoemde SIS-echo, is een inwendig onderzoek waarbij we middels een eendenbek water in de baarmoederholte brengen. Hierna maken we een echo om de baarmoederholte te beoordelen. Zo onderzoeken we of er afwijkingen zijn in uw baarmoederholte.

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Over het onderzoek


Wanneer vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek wordt bij voorkeur gedaan binnen 2 weken na het begin van de laatste menstruatie. Indien u mogelijk zwanger bent, kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek

Tijdens de behandeling maakt de arts de baarmoedermond schoon en plaatst een klein slangetje door de baarmoederhals in de holte van de baarmoeder. Via het slangetje spuit de arts de water in de baarmoeder. lees meer

Het onderzoek

Uw onderlichaam is bloot en uw benen liggen in de beensteunen. Tijdens de behandeling brengt de arts eerst een eendenbek in om beter bij uw baarmoeder te kunnen. De arts maakt de baarmoedermond schoon en plaatst een klein slangetje door de baarmoederhals in de holte van de baarmoeder. Daarna haalt de arts de eendenbek weer weg. Via het slangetje spuit de arts de water in de baarmoeder. Soms doet het inspuiten van het water een beetje pijn. Het voelt als pijn in uw buik die u kunt voelen als u ongesteld bent.

Verder doet de behandeling geen pijn. De arts vertelt u meteen wat er te zien is. Na het onderzoek krijgt u een washandje en handdoek mee, zodat u zich in onze kleedruimte kunt wassen. Ook krijgt u maandverband mee, omdat het water kan lekken.


Na het onderzoek

Na de SIS-echo kunt u één of twee dagen lichte pijn in uw onderbuik voelen. lees meer

Na het onderzoek

Na de SIS-echo kunt u één of twee dagen lichte pijn in uw onderbuik voelen. U kunt daarvoor een pijnstiller nemen. Soms heeft u afscheiding of verliest u een beetje bloed. Dat is niet erg. Na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag met uw behandelaar. Zij stellen het verdere behandelplan op en bespreken dat tijdens een nieuwe afspraak met u.


Spoedklachten

Bij erge klachten kunt u iedere werkdag tussen 8.00 en 9.00 uur bellen naar het verpleegkundig spreekuur. Is er spoed? Dan kunt u 24 uur per dag bellen met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.

lees meer

Spoedklachten

Bij erge klachten kunt u iedere werkdag tussen 8.00 en 9.00 uur bellen naar het verpleegkundig spreekuur. Is er spoed? Dan kunt u 24 uur per dag bellen met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.
 
Klachten kunnen zijn:

  • erg bloedverlies uit uw vagina waarbij u (bijna) flauwvalt;
  • hevige buikpijn die ineens ontstaat of niet weggaat;
  • koorts.

Meer informatie


Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859
  • Medewerkers
  • Intranet